Vlieland - Jachthaven Vlieland

Jachthaven Vlieland

Vlieland is een gewilde vaarbestemming voor watersporters. Het eiland onderscheidt zich van andere waddenhavens door het compacte formaat, de ongedwongen gezelige sfeer en de prachtige zandstranden. Vlieland is ook een ideaal eiland om met kinderen (of kleinkinderen) te verblijven. In de zomerperioden is het druk in de jachthaven van Vlieland, zeer druk zelfs. In de vakantieperiode komt het regelmatig voor dat de haven helemaal vol is en de toegang tot de haven is verboden. Reserveren is niet mogelijk, kijk voordat u naar Vlieland vertrekt even op de webcam of op de website met beschikbare ruimte in de Waddenhavens.

Link: | waddenhavens.nl | webcam jachthaven Vlieland |

De haven is sinds enkele jaren geheel vernieuwd en dat heeft Vlieland tot een uitstekende haven gemaakt om enkele dagen te verblijven. De haven ligt op loopafstand van het dorp en vanuit de haven kunt u zo het strand op wandelen.

De aanvaarroute van de jachthaven Vlieland is vanaf twee kanten mogelijk, vanaf Texel of Harlingen. Voor de meest gunstige vertrektijden kunt u onze vertrektijdentabel bekijken, daar vindt u de ideale vertrektijd naar Vlieland om zoveel mogelijk stroming mee te hebben.

Link: | vertrektijden getijdenhavens | en | getijdentabellen |

Bij het eiland aangekomen volgt u de betonning langs het strand, hier kan een behoorlijke getijdenstroom lopen. Houdt daar ook rekening mee als u de smalle haveningang wil invaren. U zou niet de eerste zijn die tegen de kant aanloopt.Als u de haven van Vlieland binnenvaart wordt u veelal opgevangen door een van de havenmeesters, in een rubberboot varend, die u een plekje toewijzen. Sinds de jachthaven vernieuwd is wordt er zo weinig mogelijk gestapeld, er zijn boxen in diverse lengten aan bakboordzijde. De ligplaatsen het dichtst bij de ingang van de haven zijn de grootste, kleinere schepen kunnen verder naar achteren. 

De ligboxen zijn van kunststof en wiebelen vrijwel niet bij het afstappen. Aan bakboordzijde is een grote langsteiger die voorbehouden is aan motorboten, grote zeiljachten en platbodems, die langer zijn dan 14 meter.Aan de noordkant van de haven staat het havenkantoor. In dit kantoor zit naast de havenmeester ook de douchegelegenheid, wasserette, cafetaria, supermarkt en boven is een restaurant. Direct schuin achter het havenkantoor kunt u fietsen huren, lopend naar Vlieland Oost is ook geen enkel probleem.

Wandelen langs het strand

Vlieland heeft prachtige zandstranden en vanuit de jachthaven loopt u direct het strand op. De beste tijd is met laagwater. Met hoogwater zult u eerst enkele honderden meters door het water moeten lopen, bovendien loopt het mulle zand aan de bovenzijde van het strand erg zwaar.  U kunt bij hoogwater eerst de route via de duinen nemen, de ingang van het duinpad bevindt zich bovenop de duin bij de ingang naar het strand. De wandeling loopt in noordelijke richting waarbij het Badhuys op een mooie loopafstand door het zand ligt. Dit is een wandeling van ca. 1,5 uur.

Direct om de bocht richting het noorden vindt u Paviljoen Oost. Dat ligt op een prachtige locatie met een weids uitzicht over zee. Paviljoen Oost (sinds 2017) is compact met een klein terras waar u lekker beschut kunt zitten en genieten van het uitzicht. We hebben er ook een lunch besteld en dat was een foutje van ons. Zeer matige kwaliteit, maar voor een drankje is het een perfecte gelegenheid. Misschien dat de keuken nog wat moet leren…

Vederop vindt u een ander strandpaviljoen, voor velen het eind van de wandeling langs het strand: strandpaviljoen Badhuys. Het ideale moment is het voor een hapje of een drankje. Het Badhuys is in 2017 geheel vernieuwd en het heeft een prima terras of bij slechter weer is ook binnen veel plaats. In 2017 is het Badhuys uitgeroepen tot beste strandpaviljoen van Nederland. Vervolgens kunt u via het dorp weer naar de haven lopen.

Gebruik van zwembad
Als gast van de jachthaven kunt u gratis zwemmen bij sportcentrum Flidunen. De entreekaarten kunt u afhalen bij het havenkantoor. Flidunen ligt op loopafstand van de jachthaven.

Restaurant De Dining op het haventerreinSinds 2009 is op het haventerrein een sfeervol restaurant. WatersportAlmanak bezocht het restaurant en geeft een indruk op deze website via onderstaande link: Restaurant jachthaven Vlieland | De Dining |

Vlieland verdient een dikke pluim
De Stichting Aanloophaven Vlieland verdient een dikke pluim. Alles is keurig verzorgd, een eigen ligbox, lange vingerpieren die niet wiebelen, stroom op de steigers voor iedereen, WiFi internet, looptrappen naar de wal die ook voor honden geen probleem is, keurige wasgelegenheid, een supermarkt, restaurant en frituur etc. Kortom alles wat de watersporter mag eisen is aanwezig. Niet voor niets heeft Vlieland al jarenlang een Blauwe Vlag.

Oversteken naar Terschelling via Schuitengat

Vanaf Vlieland vaart u in korte tijd naar Terschelling in iets meer dan een uur. U kunt via het Schuitengat varen, vertrektijd is ca een uur voor hoogwater Vlieland.

Link: | Vaarroute Vlieland Terschelling |


Gegevens Stichting Aanloophaven Vlieland
Stichting Aanloophaven Vlieland
Havenweg 68
8899 BC Vlieland

 

Tarieven (2017)

 • Ligplaats per nacht: € 0,70 /m2
 • Stroom: inclusief
 • Water € 0,50 per 100 liter
 • Douchen: € 0,50,- per 3 minuten
 • Internet: Wifi (gratis)
 • Vuilwaterafzuiginstallatie: ja, gratis
 • Wasserette: inworp 5 x 1 euro. Centrifuge: 0,50. Droger: 1 euro.
 • Tankstation: niet in de haven, wel dichtbij (met jerrycans)
 • Toeristenbelasting: 1,50 per persoon per overnachting. (Geldt niet voor kinderen tot 4 jaar).

Passanten hebben in de periode van november tot april 50% korting op het havengeld

Contact:
Tel. 0562-451729
mobiel: 06-53379584
fax: 0562-453429
E-mail: info@havenvlieland.nl
www.waddenhavenvlieland.nl

 

Advertentie

Trefwoorden

waddeneilanden  jachthavens 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via