Bovenkarspel - Broekerhaven

Jachthaven De Broekerhaven Bovenkarspel

Onderweg van Lelystad via Broekerhaven naar Andijk

Na vele jaren over het IJsselmeer te hebben gezworven heb ik Broekerhaven (bij Enkhuizen) altijd links (of rechts) laten liggen. Een reden heb ik daar niet voor. Maar nu ga ik er heen en daar krijg ik gAanloopgeul naar jachthaven W.S.V. Broekerhaveneen spijt van. De 14 mijl liggen snel achter mij als ik de zuidelijke cardinaal naast het Enkhuizerzand bereik (dat tonnetje mag wel eens een verfje hebben). Ik steek de vaargeul naar Enkhuizen over via de KG 2 en de KG 13 –BR 2. Twee tonnetjes, BR 4 en BR 1 geleiden mij naar het rode havenhoofd van Broekerhaven. Het havenhoofd lag nog niet achter mij of ik wist dat dit het einde van de tocht was. Een vaste brug aan het eind van de jachthaven is voor 13 meter mast een onneembaar obstakel. Een groot bord geeft aan “NAP=0,00 doorvaart 3,30 meter”. Ik leg Tristan aan een klein steigertje waar net voldoende water staat voor 1,70 meter diepgang. Het bezoek gaat te voet verder gewapend met camera en notitieboekje.

Informatie en gegevens (2014)Havenkantoor en clubhuis W.S.V. Broekerhaven
W.S.V. Broekerhaven
Zuiderdijk 1a
1611 MC Bovenkarspel

havenmeesters@broekerhaven.com

Mobiel 06 - 214 046 98
Telefoon havenkantoor 0228 - 51 87 98

Havengeld: € 1,20 p/m
Douche: € 0,50
Wasserette: geen
internet: niet aanwezig
Toeristenbelasting: geen

W.S.V. Broekerhaven
Aan de bakboordkade liggen een aantal zeilschepen in schuine boxen die het in- en uitvaren in het smalle kanaal gemakkelijk maakt. Kleine, korte en vaste vingerpiertjes maken het afstappen eenvoudig. Aan het eind van de kade staat een riant nieuw clubhuis met uitstekende sanitaire voorzieningen, een voorbeeld voor menig kleine jachthaven. Aan de overzijde van het kanaaltje kunnen langs de kade passanten afmeren. Tot zover een verenigingsjachthaven waar alles prima voor elkaar is met voldoende elektra- en watertappunten op de kade. In het clubhuis is tevens het havenkantoor gevestigd. Daar tref ik de havenmeester de heer J. Peerdeman.

De Havenmeester
Havenmeester J. Peerdeman W.S.V. Broekerhaven Ik stelde mij voor en verontschuldigde me tevens dat ik Broekerhaven nog nooit had bezocht. Dit was het startschot voor de heer Peerdeman om mij te laten zien wat ik in 35 jaar heb gemist (de vereniging viert in september een lustrum). Het kantoor ging op slot en we wandelden door een tunnel in de dijk naar “De Binnenkolk”. Daar zal hij mij iets laten zien wat uniek is in de wereld. Maar voor het zover is, zie ik een gezellige binnenhaven, mooi beschut en badend in de augustus zon. Ik kreeg even een hekel aan mijn mast. De motorschepen liggen rondom of aan de kade of in boxen. Ook hier voldoende elektra- en watertappunten. HetDe Binnenkolk na de brug van W.S.V. Broekerhaven geheel geeft een ongelofelijk knus aanzien. Aan de haven ligt ook een restaurant. De havenmeester vertelt veel over de geschiedenis van de haven, dat terug gaat tot de 14e eeuw. Maar langzamerhand komt hij echt op “stoom”. We lopen naar een gigantisch metalen staketsel waar ik niet direct van begreep waar het voor diende. “Dit is uniek in de hele wereld” meld hij vol trots, ik heb dit ding nog zien werken toen ik een kleine jong was en dat is meer dan 60 jaar geleden.

De Overhaal van Broekerhaven
De Overhaal van BroekerhavenIk sta te kijken naar een scheepslift, de Overhaal van Broekerhaven, die in 1923 is gebouwd. De koolschepen, kleine en smalle schuiten die de oogst uit de polder vervoerden, werden vroeger met deze scheepslift van uit het polder niveau +/- 2,5 meter omhoog gehesen en in het naast gelegen kanaaltje op Zuiderzee niveau gelegd. Het “monster” trok probleemloos 25 ton omhoog. Het enthousiasme van de heer Peerdeman stijgt naar een hoogtepunt. Hij wijst mij op een informatiebord met foto´s uit lang vervlogen tijd. Maar toen kwam het “hij doet het nog altijd en wordt nog maar al te vaak gebruikt”. In 1993 is de Overhaal voor 1,4 miljoen gulden geheel gerestaureerd (hij kan nu nog altijd 11 ton tillen) en wordt door leden van de brandweer bediend. Kleine motorschepen kunnen van uit het IJsselmeer naar beneden gebracht worden om via polderkanalen tot in de grachten van Enkhuizen te komen. Ik kijk mijn ogen uit en had graag het ding in werking gezien dus ik heb me voorgenomen om nog een keer terug te komen. Op de wandeling terug wijst hij mij op een zeilschip en vraagt mij “wanneer denk je dat ze gebouwd is”? Ik zie een tweemaster van hout, volgens mij een loodskotter, in topconditie. 1930 gok ik, “mis 1893” kwam er vol trots uit, en de eigenaar heeft haar helemaal zelf gerestaureerd.

Klassiek schip uit 1893 in de jachthaven van W.S.V. Broekerhaven
Polderkanaal achter de Overhaal van Broekerhaven


 

Broekerhaven
Rondom de haven is meer dan voldoende te doen. Er is een strandje, speelweide en een barbecueplaats. Het gezellige clubhuis heeft een terras op het zuiden. Kinderen mogen gebruik maken van de faciliteiten van de naast gelegen camping.

Strand en speelweide bij de jachthaven W.S.V. BroekerhavenConclusie
Aan het soort jachthavens als Broekerhaven heeft de watersport een tekort. Hier heerst de rust en gemoedelijkheid van een kleine verenigingshaven (170 leden) die met man en macht een prachtige haven in standhouden. Zeker onder de bezielende leiding van een havenmeester die 7 dagen per week er voor iedereen aanwezig is binnen het seizoen. Dit is een pareltje aan de ketting rond het IJsselmeer/Markerwaard. En dan nog even terug naar de havenmeester de heer Peerdeman, dit soort havenmeesters daar moeten we zuinig op zijn, ik kreeg plotseling een pesthekel aan “Havengeldbetaalautomaten”

Andere bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes

Redactieschip: Tristan
Redacteur: André Otten
Foto's: Watersportalmanak

Advertentie

Trefwoorden

jachthavens 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via