Langeoog - Jachthaven

Langeoog
Bezocht: 3 augustus 2011

De aanloop

Restaurant KajuteHet was al weer twee jaar geleden dat ik de Duitse bocht was ingeschoten. Wangerooge, waar ik nog nooit ben geweest, en Helgoland stonden op het programma. Als solozeiler heb je natuurlijk een extra zintuig ontwikkeld als het om het weer gaat. Windguru was het dit jaar totaal niet eens met mijn plannen. Mijn eerste vakantiedag heb ik al verwaaid gelegen in mijn thuishaven Delfzijl. NW 6 tot 7 Bfd is voor de richting Borkum geen goed plan. Uiteindelijk lag ik pas twee dagen later op Norderney.

Naar Langeoog
Ik had mij voorgenomen om eerst een dag naar Langeoog te gaan. De reden was simpel, twee jaar geleden kwam ik aan het eind van de dag ook aan op Langeoog. Honger dreef mij onmiddellijk de kombuis in. Een blikje Unox Smac en wat macaroni en het probleem was opgelost. Toen de wal op naar het restaurant “Kajüte” om een kopje koffie te drinken. Het restaurant staat op de dijk tegenover de ingang van de jachthaven. Daar kreeg ik spijt van die macaroni. De kaart bood een uitgebreid aanbod van vissebeesten, schelp- en schaaldieren, die op verrukkelijke wijze werden bereid. Ook de prijzen komen in de buurt van de macaroni met Smac. Maar voordat ik mij dit jaar kon laten verwennen moet er eerst even gezeild worden van Norderney naar Langeoog.

Een nieuwe kaart BSH 3015
Er stond een pittige wind uit het noordoosten, dus met een forse slag moest ik de uiterton van het Accumer Ee kunnen bereiken. Nu had ik dit jaar een nieuwe kaart BSH 3015 aangeschaft, de oude was nog door de Noormannen gebruikt. Ik zag dat de uiterton een fors eind naar het oosten was verlegd. Het waypoint van de uiterton dus in mijn GPS aangepast en ik er op af. Op 2 mijl afstand van het waypoint niets te zien, 1 mijl niets te zien, 0,5 mijl, ja wat krijgen we nu? De dieptemeter werd plotseling mijn beste vriend. Toen de 5 meterlijn was gepasseerd was het wel genoeg geweest. Terug de zee op. Maar wat nu? Veel oostelijker kon de verkenner niet liggen. Dus dan maar naar het westen varen. Ik wist dat het vaarwater, de Accumer Ee, onder Baltrum doorloopt dus hoopte ik deze betonning ergens op te pikken. En jawel, meer dan 2 mijl naar het westen vond ik de betonning en de verkenner. Toch blij dat het die dag goed zicht was. En de volgende keer eerst even op www.bsh.de kijken of er veranderingen zijn doorgevoerd. Ik loop met opkomend water de Accumer Ee in. In het begin staat er niet veel water. Soms is het maar 2 meter onder de kiel. Maar na de A 10 staat er tot aan de haveningang meer dan voldoende water.

De Haven de Haven
De ingang van de haven is minimaal 1,5 mtr. diep maar aan het einde is het nog maar 1,2 mtr. De jachthaven zelf is sterk aan verzanding onderhevig en wordt dan ook eens in de 2 jaar uitgebaggerd. Ga er maar vanuit dat je met laag water de haven niet inkomt. Meer dan 200 ligplaatsen zijn er ter beschikking maar in de zomer ligt het soms goed vol. De forse steigers zijn voorzien van elektra en water. De gegevens en tarieven zijn:

SV-Langeoog
Hafendeich 9
+49 (0) 173 88 32 567
liegeplatz@sv-langeoog.de
info@sv-langeoog.de
www.sv-langeoog.de

 • tot 8 meter € 9,50
  tot 9,50 meter € 12,50
  tot 10,50meter€ 14,00
 • service bijdrage (douche, toiletten en afval) € 1,00 per dag
  borg voor de sleutel € 10,00
 • wasmachine € 6,00
 • er wordt ook toeristenbelasting geheven. De hoogte wordt door de gemeente bepaald.

Voor vast, achter vast
Op naar het terras van de KajLeuk schortjeüte waar ik, samen met de bemanning van de Piri Piri, een plekje in de zon weet te vinden. Het grote genieten kan beginnen. Het schortje wat ik om krijgt belooft al veel goeds.
“Net as groote Granat” vermeldt de Menukaart. Een kilo Gamba’s met knoflookmayonaise, een frisse salade, stokbrood en jawel een lekkere fles Sauvignon blank en dat alles voor € 32,50.
Jammer, het was woensdag, op dinsdag kost het € 29,50 in de aanbieding maar het smaakte er niet minder om. De sfeer is buitengewoon gemoedelijke en de bediening is uiterst vriendelijk. Dit restaurant is de parel van de jachthaven en is de moeite waard om Langeoog aan te doen. Zie voor meer informatie: http://www.langeoog-restaurant.de/

Het eiland
Naast de jachthaven ligt de veerhaven van waaruit een treintje binnen enkele minuten u in het hart van het dorp brengt. Het dorpje deed mij een beetje denken aan Midsland op Terschelling. Het dorp is volledig ingericht op de toeristen die van uit Bensersiel met de veerboot dit eiland bezoeken. Het eiland zelf heeft maar 2150 inwoners maar in het hoogseizoen loopt het aantal toeristen op tot boven de 10.000. Met zijn vele hotels en pensions heeft Langeoog geen enkele moeite om de gasten te ontvangen. Met zijn 14 km lange zandstrand en een zonnig klimaat is Langeoog een uitgelezen plaats voor badgasten.

Conclusie
dag en nacht bewakingLangeoog is beslist de moeite waard om te bezoeken. Het heeft een beperking voor de zeilers die het eiland willen gebruiken om een stop-over te maken wanneer zij onderweg zijn van oost naar west of omgekeerd. De beperkte diepgang dwingt hen om rekening te houden met het getij dit in tegenstelling tot Norderney. Maar eenmaal in de haven aangekomen gaat rust en ruimte zijn werk doen. Een bezoek aan de Kajüte mag echter niet op het programma ontbreken. Voor schepen met een beperkte diepgang is het ook mogelijk om het Langeoog over het wad te bereiken. Een nauwkeurige studie van het getij is dan wel een belangrijke voorwaarde.

P.S. Voor het terrras zit dag en nacht bewaking.
 
Redacteur: Andre Otten (Tristan)
Foto's: Watersportalmanak

Link: | Andere bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes | 

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via