Elburg - Gemeentehaven Elburg

Elburg – Gemeentehaven Elburg

We gaan weer eens naar Elburg, vroeg in het seizoen, want dan is het nog rustig in de haven. Komend vanaf noord draait u voor de Elburgerbrug naar bakboordom het kanaal in te varen. Vanaf het zuiden direct na de Elburgerbrug naar stuurboord. U vaart dan het kanaal in dat rechtsreeks in Elburg uitkomt. Pas op met hoge snelheid, u mag daar maximaal 5 km/uur varen.

De gemeentehaven Elburg

Voor de watersporter die het liefst tussen 4 palen ligt is er ruimte genoeg, maar kom in het hoogseizoen niet te laat. Zeker als het mooi weer is ligt u snel twee dubbel. Doordat in de loop van de jaren het aantal jachthavens aan de Randmeren is toegenomen, is het aantal passanten wel iets terug gelopen maar de gemeentehaven Elburg blijft nog altijd een geliefde aanlegplaats. Oude tijden herleven, de havenmeester fietst zijn ronde en vraagt een redelijk havengeld.

Het is een prima haven om enkele dagen te verblijven, de haven wordt helemaal gerenoveerd en de eerste resultaten zijn al duidelijk zichtbaar. Het nieuwe havenkantoor is voorzien van een meldsteiger en in het gebouw zijn ook de ruime sanitaire voorzieningen. Stroom is op de steigers aanwezig evenals water en WiFi. De haven is op zeer korte loopafstand van het centrum, onder de stadspoort door.

Gegevens en informatie (2016)

Gemeente Elburg

Postbus 70
8080 AB Elburg
tel. 0525-688 688 of 06 5149 0030

VHF kanaal 12
gemeente@elburg.nl

Havengeld: € 1,30 per meter (vanaf 16.00 uur)
Toeristenbelasting: € 1,10 p/p
Sanitaire voorzieningen: inclusief
Internet: gratis WiFi op de steigers (medio 2016)

Toeristische informatie

Bezoek Elburg deze zomer en geniet van water, natuur en cultuur. In de zomer is er in en om Elburg van alles te beleven. Vele monumenten die het jaar door niet geopend zijn, zijn dan wel te bezoeken. U kunt de toren beklimmen, afdalen in de kazematten, een kijkje in de Vischpoort nemen of de visafslag bezoeken.

Het centrum oogt knus en gezellig, naast de hoofdstraat zijn er talloze kleine straatjes die het rondlopen meer dan waard zijn. U kunt ook een wandeling maken over de stadsrand, waarbij u Elburg van alle kanten kunt aanschouwen.

Als het weer wat slechter is zijn is ook binnen veel te zien. Het Klooster is zeker een bezoekje waard, binnen kunt u daar snel verdwalen. Ook de Joodse Sloel is te bezichtigen evenals het Nationaal Orgelmuseum. Aan de rand van de haven vindt u de Bottermuseumwerf De Hellege. Verder zijn in het stadjes tal van galeries en natuurlijk winkels en restaurants.

Op dinsdag en woensdag kunt u meevaren met een Elburger botter, vooraf reserveren gewenst. In de Grote- of St. Nicolaaskerk worden concerten gegeven. Op deze woensdagen gaat Manege Schurer 's middags om 13.30 uur, 14.30 uur en 15.30 uur met de paardentram langs landgoederen in de omgeving.

 
Palingrokerij Aart van Triest & Zn. sinds 1890 aan de haven in Elburg

Paling
Wie kent niet de scène uit de film “Die Blechtrommel” naar het boek van Günter Grass waar een paardekop aan een touw uit het water werd gevist en talloze palingen uit alle gaten kropen. Paling, lijkenvreters, niets is minder waar. Paling is een zeer selectief in zijn voedsel. Insecten, wormen en larven maar lijken? Néé daar is hij niet gek op. Zelfs een fuik moet brandschoon zijn anders zwemt hij er niet in. Nu staan de visserssteden langs het IJsselmeer bekend om de paling, echter de geur die ik van vroeger kende ontbreekt in Elburg. Palingrokerij Aart van Triest & Zn. sinds 1890, tegenover mijn ligplaats, moet het antwoord geven. “Vars Gereukte Oal uut eig’n reukerye” staat op de borden voor de winkel.

 

 
Palingrokerij Aart van Triest & Zn. sinds 1890

We kopen twee dikke knapen en vraag terloops waar de geur is gebleven, die deze stad toch altijd kenmerkte. De dame in de winkel nam ons mee naar buiten en wees op een tiental panden waar in vroeger jaren de paling werd gerookt, maar met enige weemoed in haar stem bekende ze dat al die collega’s ermee zijn gestopt en zij nog de enige zijn die een eigen rokerij hebben. Echter deze rokerij is niet meer in het pand aan de haven gevestigd. Nu doen de glasaaltjes na de geboorte er 2 tot 3 jaar over om van uit de Saragossozee bij Mexico, in onze wateren te komen. Slecht 2 tot 3% volbrengt die reis en dan duurt het nog een aantal jaren voordat ze volwassen zijn. Nog even terug naar de paardenkop. Paling kruipt graag in kleine holletjes en een paardenkop trekt veel kleine organismen aan en dat vind de paling prima.

Anderebezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes

Advertentie

Trefwoorden

jachthavens 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via