Zwolle - Hanze / Rodetorenplein

Zwolle Jachthaven De Hanze en
Passantenhaven Rodetorenplein

 

In Zwolle aangekomen kom ik met 13 meter niet strijkbare mast niet verder dan na de Mastenbroekerbrug. Doorvaren naar het Zwolle-IJsselkanaal is wel mogelijk maar daarna kom ik niet verder. Vaste bruggen of hefbruggen versperren de vaarweg voor mij. Daarom wordt het redactieschip tijdelijk geruild voor een Mitchell Mark 31 MK 3. Met dit motorschip zet ik de tocht verder voort. Het redactieschip blijft achter in jachthaven De Hanze. Zwolle kan via diverse vaarwegen worden benaderd: De IJssel en het Zwolle-IJsselkanaal, Zwartewater en de Willemsvaart. Dit laatste kanaal was vroeger de verbinding met de stad maar na de komst van het Zwolle-IJsselkanaal is het laatste deel gedempt. Bij de Mastenbroekerbrug bevindt zich de centrale bedieningspost voor de bruggen. Deze is bereikbaar op tel 038 4226813 of VHF kan. 20. De Spooldersluis in het Zwolle-IJsselkanaal is bereikbaar op VHF kan. 22.

Jachthaven De Hanze
Direct na de Mastenbroekerbrug ziet u de eerste ingang van de jachthaven. Om te melden is het beter de tweede ingang te nemen. Er kan dan ook diesel getankt worden. Deze haven is een duidelijk voorbeeld van een haven voor vaste ligplaatshouders. Op alle achterplechten staat bijna altijd vol trots “Zwolle”. Binnen het terrein van de jachthaven is een grote parkeerplaats. Op het havencomplex staan grote blauwe loodsen maar de groene grasvelden geven alles een landelijk karakter. De houten steigers worden afgewisseld met enkele boothuizen. Er zijn voldoende elektra- en watertappunten. Het geheel geeft een gezellige indruk. Het haventerrein wordt ook gebruikt voor de winterberging van veel schepen. Een 11-tons kraan zet uw schip probleemloos op het droge. In een van de gebouwen is een watersportwinkel ondergebracht met een assortiment afgestemd op de doe-het-zelver. Ook vindt u hier de sanitaire voorziening. Deze zijn eenvoudig, schoon en fris. Het is duidelijk dat hier niet de nadruk ligt op passanten alhoewel die natuurlijk welkom zijn.

Gegevens en informatie
Jachthaven De Hanze
Holterbroekerdijk 44
8031 ER Zwolle
tel. 038 4221118
havenmeester: A.P. Hageman
Havengeld € 1,00 p/m
toeristenbelasting: € 0,50 pp pd
Douche € 0,50

Elektra: € 0,50
Water: € 0,50

Voor wie Zwolle een uitgangspunt is om "De Tuin van Nederland" te gaan bevaren is er een uitgaven van Capitool Vaargidsen op de markt waar in "De Mooiste Vaarroutes in Nederland" worden besproken. Meer informatie en/of een bestelling van dit boek klik dan hier.

Passanten Jachthaven Rodetorenplein.
Deze nog maar een paar jaar oude haven ligt bijna in de binnenstad. Zij is gelegen rond een wooncomplex en winkelcentrum “Het Maagjesbolwerk” De brede drijvende steigers met stevige vingerpieren zijn ruim voorzien van elektra- en watertap punten. Een bescheiden havenkantoor is gevestigd in een omgebouwde zeecontainer. Ook de sanitaire voorzieningen zijn in een gelijksoortig gebouw gevestigd. Erg ruim zijn ze niet en sober van opzet. Wel zijn ze fris en schoon. Een cijferslot geeft toegang.

Zwolle
Deze hoofdstad van de provincie Overijssel hoeft geen introductie. De Peperbus, de grootste kerktoren van Zwolle, staat op een steenworp van de haven. U staat dan ook na 500 meter in het bruisend hart van de stad. Uw dagelijkse boodschappen zijn dan ook geen probleem. Voor de watersporter die Zwolle vanaf het water wil leren kennen is het mogelijk om met de bijboot de stadsgrachten rond te varen. Er zijn een geweldige hoeveelheid uitstekende restaurants. Voor de verwende gezagvoerders onder ons is er zelfs een 3 sterren restaurant. Jonnie en Therese Boer en alle medewerkers staan garant voor de top in de culinaire wereld. De Librije is wereldberoemd, maar wel even reserveren. www.librije.com

Gegevens en informatie
Gemeente Zwolle
Lübeckplein 2
8000 ER Zwolle
tel. 14038 (kengetal niet nodig)

tel. Haven 038 4984167
Havengeld: € 1,07
Douche: gratis
Elektra: € 0,50
Toeristenbelasting: € 0,50 p/p
Conclusie

Voor wie op zijn zwerftochten in de buurt van Zwolle komt is de jachthaven aan het Rodetorenplein een uitstekende plek om de stad beter te leren kennen. Het is geen haven waar je u dagen zult verblijven maar voor enkele dagen is het een prima aanlegplaats. Jammer is dat zeilboten met niet strijkbare mast deze haven niet kunnen bereiken. Zwolle staat bekent om zijn rijke uitgaansleven maar dan wel op vrijdag en zaterdag, zondag is de stad er uitgestorven.

Redactieschip: Tristan
Redacteur: André Otten
Foto's: Watersportalmanak
 

Andere bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes

Advertentie

Trefwoorden

jachthavens 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via