Groningen - Oosterhaven

Jachthaven Oosterhaven Groningen

Groningen voor de Boeg 
The place to be! Dit is het opschift op het havenstickertje wat aan de zeereling moet worden bevestigd nadat we bij Christa Beuker-Anneveldt, de charmante havenmeester, het havengeld hebben voldaan. De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen. Maar eerst het aanvaren van deze haven.

Toegang naar Oosterhaven Groningen
Oosterhavenbrug geeft toegang tot de Oosterhaven in GroningenVanuit Delfzijl hebben we eerst het Eemskanaal gevolgd (zie staandemast route Delfzijl Groningen). Voor de Oosterhavenbrug moeten we even wachten, aan bakboord kan men aanleggen als de wachttijd wat langer is. Ook kan men hier de nacht doorbrengen als de brugwachter dubbel rood geeft. Maar al snel gaat de brug open en varen we de Oosterhaven binnen. Het binnenlopen van de box vraagt even wat stuurmanskunst vooral voor de grotere schepen. Deze kunnen ook makkelijker gebruik maken van de kademuur vanaf de brug tot aan de haven. De vaste steigers zijn breed en bieden voldoende mogelijkheden om landvasten te beleggen. Water en elektra zijn op de steiger aanwezig De vingerpieren zijn wat kort maar langere schepen kunnen dan gebruik maken van palen die voldoende aanwezig zijn. De omvang van de haven is voor een jachthaven in het hart van de binnenstad fors te noemen meer dan 100 schepen is geen probleem. Vanaf de Oosterhavenbrug tot aan de Steentilbrug is er ruimte genoeg.

Het pronkstuk
In de haven is sinds kort een WiFi netwerk aanwezig. De sanitaire voorzieningen liggen een beetje verscholen in een klein steegje naast de winkel. Daar krijgt u voor Christa Beuker-Anneveldt de charmante havenmeester van Jachthaven Oosterhaven in Groningen10 euro borg een sleutel voor de toegang. Het zal ons niet verbazen dat er jaarlijks vele sleutels moeten worden bij gemaakt, want na een bezoek aan deze luxe douche en toilet ruimte wil je de sleutel niet meer kwijt. Vele jachthavens kunnen hier een voorbeeld aan nemen. Hier staan ook de wasmachine en droger. Misschien is dit ook wel een reden waarom de Oosterhaven jaarlijks door vele watersporters wordt gebruikt om op hun jacht te overwinteren. Meldt u zich echter snel want er is een wachtlijst.

Watersportcentrum Oosterhaven
We steken de straat over en staan direct midden in een volwassen watersport winkel. Alles wat u nodig heeft voor uw hobby ligt onder handbereik. Ook technische vragen worden adequaat beantwoord door Auke en Jitse twee mannen die zelf watersporter in hart en nieren zijn. Is het probleem echter te groot dan is er zelfs een monteur in dienst die zijn hand er niet voor omdraait om uw dieselmotor een complete servicebeurt te geven.

Groninger binnenstad
De haven ligt 5 minuten lopen van het centrum van de stad. En wat voor een centrum, het “Amsterdam van het noorden” met winkels van A tot Z. Het Groninger Museum mag u niet missen. Een bezoek aan de Oosterhaven is geen stopover maar een langer verblijf is een must. Jammer genoeg gaat er wat betreft de toeristenbelasting (bijna) niets boven Groningen. Ons bekruipt het gevoel dat de promotie campagne “Groningen voor de boeg” door de toerist zelf wordt betaald.

Conclusie
Groningen mag trots zijn op deze “place to be”. Er is maar weinig kritiek op deze jachthaven te hebben, ja, de zon gaat iets sneller onder achter de grote gebouwen. Maar dan wordt het er in de stad alleen maar gezelliger op.
Jachthaven Oosterhaven in het centrum van GroningenGegevens en tarieven (2014)
Jachthaven Oosterhaven
Oosterkade 1001
9711 RS Groningen
06-11343202
christa@gesmeerdeschaats.nl
Liggeld: € 1,60 per meter incl. water en electra (max 4 amp.)
Douche: € 0,50
Toeristenbelasting: € 1,60

Aansluiting WiFi internet: 24 uur € 2,00

Andere bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes

Redactieschip: Tristan
Redacteur: André Otten
Foto's: Watersportalmanak

Advertentie

Trefwoorden

jachthavens 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via