Kampen - De Oude Buitenhaven

Kampen - Jachthaven “De Oude Buitenhaven”

Van Zwolle naar Kampen
Na het passeren van de Spooldersluis draaien we de Gelderse IJssel op. De 225 pk turbo in de Mitchell zorgen er samen met de stromingvoor dat Kampen snel in zicht komt. Even twijfelen we of het mastje op het stuurhuis plat moet. De IJssel staat hoog, in de sluis ging het meer dan een meter omhoog. Maar het kan net. Pleziervaart moet stroomafwaarts gebruik maken van een route stuurboord van de brugpijler van het beweegbare gedeelte. Dit wordt aangegeven met een blauw bord “SPORT”. Voorbij de brug ligt “De ouden en de Nieuwe Buitenhaven”. De eerste ingang is voor de Oude Buitenhaven. Even verder is de tweede ingang voor de Nieuwe Buitenhaven.

De passantenhaven
Deze haven ligt in de stad Kampen. Verwacht geen marina met 600 ligplaatsen. Een klein deel is gereserveerd voor de stichting “Kampen Maritiem”. Hier ligt een replica van een Kogge. Een uit de 13e eeuw stammend zeilschip waarmee reizen werden ondernomen naar de Oostzee. Een vriendelijke havenmeester geeft ons een prima plekje voor een van de oude botters aan de steiger. De brede en moderne drijvende steigers, de waterstand in de IJssel kan behoorlijk variëren, zijn voorzien van voldoende elektra- en watertappunten. Het havenkantoor annex clubhuis staat boven op de dijk tussen de nieuwe en de oude haven. De besnorde havenmeester vraagt een vriendelijk prijsje voor een overnachting. Ook krijg ik een informatiepakketje mee over de haven en de stad Kampen. De sanitaire voorzieningen zijn ondergebracht in een gebouwtje naast het havenkantoor. De steigers zijn bereikbaar voor rolstoelgebruikers er is dan ook een invalidentoilet ondergebracht in het toiletgebouw. De sanitaire voorzieningen zijn eenvoudig, schoon en fris. Door de scheepvaart op de IJssel ontstaat er zuiging waardoor je zo nu en dan ligt te wiebelen in de haven. De aanwezigheid van de stad is in de haven nauwelijks merkbaar.

Kampen
Naast historie, kunst en cultuur is er nog een andere grote trekpleister in Kampen. Het water! Het prachtige stadsfront van Kampen is direct te zien vanaf de IJssel. Toevaarders komen prima aan hun trekken dankzij de vele jachthavens op diverse locaties. Vissers kunnen hun hart ophalen aan prachtige visstekjes. Liefhebbers van schepen en boten worden verwend met het nautische evenement Sail Kampen en de enige echte Kamper Kogge op de Koggewerf. Waterpret voor iedereen. Uw dagelijkse boodschappen zijn natuurlijk probleemloos in deze stad te halen. Winkelen in Kampen is zoals in veel historische steden een feest.

Informatie en gegevens
W.S.V. De Buitenhaven
Havenweg 1
8262 BZ Kampen
Tel. 038 3323533 - (06) 1489 4265
Havenmeester: W. Muizelaar
Wasserette: € 8,00
Brandstof: diesel
Milieustation: bilgewater en afvalwater
Havengeld: € 1,10 p/m
douche: € 0,50
Elektra € 0,50
toeristenbelasting: geen
Internet: WiFi

www.wsvdebuitenhaven.nl  e-mail: info@wsvdebuitenhaven.nl

Conclusie
Voor zeilschepen met een niet-strijkbare mast is Kampen een eindpunt. Voor motorboten echter ligt er een immens vaargebied voor u open. De IJssel voor verbinding met het zuiden, het Ganzediep voor verbinding met kop van Overijssel en terug naar het Ketelmeer voor het IJsselmeer en Randmeren. Maar Kampen zelf is boeiend genoeg om een paar dagen te verblijven, daarvoor is “De Oude Buitenhaven” een uistekend startpunt. Deze haven is een voorbeeld dat een passantenhaven er niet alleen voor is om je schip te parkeren.
 

Andere bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes
 
 

Advertentie

Trefwoorden

jachthavens 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via