Biddinghuizen - Rivièra Beach

Jachthaven “Rivièra Beach” Biddinghuizen

Terug naar het Ketelmeer
Spakenburg is voor mij het verste punt over de randmeren. Met een mast van ruim 13 meter is de Stichtsebrug (12,7m) een onneembare vesting. Op mijn tocht terug kom ik jachthaven “Rivièra Beach” tegen. Alleen al de naam maakt mij nieuwsgierig. En het levert ook weer een stickertje op voor de spaarkaart van, “Kring van de mooiste jachthavens aan de randmeren”. Maar daarover later. De tocht is prima verlopen, met een dikke 6 Bft. bakstag brengt de genua 2 er tempo in. De Nijkerkersluis wordt dit keer probleemloos gepasseerd en ook het aquaduct bij Harderwijk ligt snel achter mij.

De aanloop van “Rivièra Beach”
De jachthaven is eenvoudig aan te lopen. Hij ligt vrijwel tegen de vaargeul aan. Tussen de VM 10 en de VM 8 draai ik uit de vaargeul naar de VM 9-JHR 2. Nadat ik heb afgemeerd aan de meldsteiger krijg ik via de intercom een plaats toegewezen. Op dezelfde steiger kan brandstof worden getankt en is het aftappunt voor vuilwater en bilgewater aanwezig.

De haven
De haven heeft een vijftal lange vaste steigers met palen zonder vingerpieren. De boxen zijn ruim genoeg om mijn schip 8,20 m. bij 3,12 m. af te meren. Een paar meter langer mag ook geen probleem zijn. Er zijn voldoende elektrapunten. Daarentegen moet water met een lange slang vanaf de wal komen. De vriendelijke havenmeester schrijft het havenbriefje en vertelt terloops iets over de haven. De plattegrond die ik mee krijg is niet overbodig. Nu weet ik dat de geschiedenis van de “Rivièra Camping” terug gaat tot rond 1965. Nadat de polder (Flevoland) een feit was ontstond er al snel een vorm van recreatie langs de zoom van het Veluwemeer. Na 40 jaar is dit recreatiegebied volwassen geworden. De jachthaven is nu een onderdeel van Rivièra Parc.

Havenkring Randmeren
Toen ik aan mijn tocht langs de randmeren begon kreeg ik in Schokkerhaven een folder met een spaarkaart. De havenmeester vertelde mij dat ik na drie overnachtingen in een van de 11 aangesloten havens een overnachting gratis krijg. Nu staat op de folder “Kring van de mooiste jachthavens aan de randmeren” maar dat wil niet zeggen dat u de mooie klassieke haventjes in de historische binnensteden mag overslaan. Buiten het voordeel van de gratis overnachting zit er nog wel wat in het vat. Als gast van enkel jachthavens mag u ook gebruik maken van de faciliteiten die de aangesloten recreatieparken bieden. Juist deze combinatie is voor de watersporter met een aantal jonge bemanningsleden aan boord een welkome aanvulling op het vakantie plezier. Op de website van de Havenkring kunt u een fraai filmpje zien waar in de havens zich voorstellen. www.havenkringrandmeren.nl

Voorzieningen
De sanitaire voorziening moet u delen met de campinggasten. De toiletten en douches zijn ondergebracht in eenSanitaire voorziening Rivièra Beach jachthaven gebouw, een soort portacabin, aan de jachthaven. Doordat veel mensen gebruik maken van deze voorzieningen is het schoon houden kennelijk een probleem. Als gast van de jachthaven mag u gebruik maken van de wasserette op de camping die aan de andere kant van de dijk ligt. Op dit gigantische complex is een goed gesorteerde supermarkt.

Kidz village/Rivièra Hal
Bij de supermarkt vindt u ook een kompleet pretpark. Een waar paradijs voor kinderen. Met een Snow hal, tropisch zwembad, bowlingbaan, Kids Klub, amusementshal, bioscoop enz. , het is teveel om op te noemen. Zelfs paard- en pony rijden behoren tot de mogelijkheden. Dit maakt een bezoek aan deze haven tot een waar feest voor jongeren. Terwijl de kinderen zich vermaken geniet u van een hapje en een drankje op het terras van het restaurant.

Surf en zeilschool
Voor wie een dagje zijn motor- of zeilboot wil ruilen voor een ander vaartuig is er van alles te huur. Voor surfplanken, waterfietsen, catamarans enz. is het Veluwemeer een uitstekende speelweide. In combinatie met de enorme lange stranden is een dag snel gevuld met het strandleven en watersport.

Strandpaviljoen
De havenmeester had mij reeds op een klein gebouwtje gewezen waar ik wat te eten kan krijgen. De patat en hamburgers spraken me even niet aan en ik besloot om naar de Fazant te gaan, 10 minuten lopen van de jachthaven. Dit was ooit een schaftkeet van de mannen en vrouwen die aan de dijken hebben gewerkt. Nu 50 jaar later is het uitgegroeid tot een goed restaurant met een uitstekende keuken. Een balkonterras geeft een geweldig uitzicht over het Veluwemeer. Terug naar de jachthaven kom ik weer langs het kleine gebouw wat het Standpaviljoen is. Eenmaal binnen kreeg ik even het gevoel dat het een mengelmoes was tussen een voetbalkantine, Amsterdams café, en iets dat moet lijken op een standtent. Ik bestel een drankje en neem me voor om weer snel aan boord te gaan. Plotseling komt ene Maikel van de bar en pakt een microfoon. De 18 jarige jongeman ontpopte zich in korte tijd tot een rasartiest. Met behulp van een muziekband bracht hij, met een stem als een klok, het Nederlandse repertoire ten gehore. Later vertelde hij dat optredens in Duitsland op het programma staan en zelfs een optreden in het voorprogramma van Gerard Joling.

Gegeven, tarieven en informatie
Jachthaven “Rivièra Beach”Veluwemeer Rivièra Beach wasserette op de camping
Spijkweg 15
8256 RJ Biddinghuizen
tel. 0321 331092
06 4339 4438
www.jachthavenriviera.nl

Havengeld:  1,60 p/m
Toeristenbelasting: € 0,95 p/p
Internet: WiFi

Conclusie
Deze jachthaven heb ik verlaten met gemengde gevoelens. Ik kan mij niet aan de mening onttrekken dat door Rivièra Parc op twee paarden wordt gewed. Enerzijds het raspaard de camping en anderzijds de jachthaven als een kleine pony. Het raspaard heeft gewonnen. Deze jachthaven geeft mij niet het ultieme “jachthavengevoel”. Ik verbaasde me over het aantal rubberbootjes met buitenboord motoren welke worden bestuurd door kleine kinderen. De snelheid van 12,964 km/u voor een grens van 12 jaar en ouder, worden overschreden en de leeftijd daar heb ook mijn twijfels over. Of de ouders moeten hier wat aan doen of de KLPD. Wel kan ik mij voorstellen dat op mooie zomerse dagen het varen kan worden afgewisseld met een dagje strand. Daar is meer dan voldoende van voorhanden. Voor kinderen is “Rivièra Beach” een waar eldorado.

Andere bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes

Redactieschip: Tristan
Redacteur André Otten
Foto's: Watersportalmanak 

Advertentie

Trefwoorden

jachthavens 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via