Durgerdam - jachthaven

Durgerdam, wie kent het niet?
Wij niet, we waren er al vaak langs gevaren vanaf het Markermeer naar Amsterdam. Direct na het invaren van het Oranjekanaal ligt aan stuurboord de jachthaven van Durgerdam. In tegenstelling tot wat velen denken is er diepgang voldoende (2,2 meter). 

Tip van de havenmeester voor diepstekende boten:
In de toegang vanaf buiten IJ mogelijk een kleine modderdrempel tussen IJ-vaargeul en de bebakende toegangsgeul naar de haven. Bij doorstaande, harde zuidwestenwind kan door afwaaien het waterpeil dalen.

Het is wat lastig te bepalen waar je de geul in moet varen. Komende vanaf het Markermeer vaart u direct na de 6 dukdalven richting vaargeul en alles gaat goed als u middenvaarwater aanhoudt. Een Duitse schipper deed dit niet en voer in volle vaart op de stenen bij de haveningang. "Scheisse" dachten wij nog te horen.



Recht bij de haveningang ligt de meldsteiger waar de havenmeester u opvangt en een plaatsje wijst. De haven van Zeilvereniging het Y beschikt over 120 ligplaatsen en voor passante zijn meestal 20 – 30 plaatsen vrij. In de haven is een diepgang tussen 2,8 en 3,0 meter.

We krijgen een box toegewezen en aan de zijkant van de vingerpieren heeft men mooie rubberen wielen geplaatst die uw boot beschermen tegen schuren.

Stroom is op de steigers aanwezig en is inclusief evenals water. Internetaansluiting: er ligt een gratis te gebruiken draadloos netwerk.

Na het aanleggen, waarbij de havenmeester zeer behulpzaam is, zijn we wat gaan wandelen langs de steigers, aan de overkant is zelfs een eilandje waar u met een pontje moet oversteken. Aan de buitenzijde van het eilandje zijn ook steigers voor schepen met een diepgang tot 1,6 meter.



Bij het havenkantoor zijn ook de douches, toiletten, vuilcontainers en een heuse bar met buitenterras. Op de dag dat wij er zijn is het terras leeg, maar in de weekends zal er ongetwijfeld meer gebruik van gemaakt worden. De sfeer is gemoedelijk in de haven.

Koninklijke haven
Zeilvereniging het Y is opgericht in 1885 en in 1995 heeft men het predicaat Koninklijk gekregen. Volgens de havenmeester loopt men er niet mee te koop, we willen een “gewone vereniging” zijn en blijven. Geen kroon in de vlag, maar we zijn er wel trots op.

In Durgerdam is geen levensmiddelenwinkel, het enige vertier is hotel-restaurant De Oude Taveerne, tevens de enige gelegenheid om buiten de deur iets te eten. Het restaurant is een bijeengeraapt iets, maar wel alles bijpassend. Imitatiepersjes op de tafels, veel koper, kitsch en andere zaken sieren de hele boel op. Het eten is uitstekend, de entrecotes laten zich uitstekend smaken met de huiswijn erbij. Verder vis op het menu en uiteraard schnitzels. We kijken met plezier terug op het eten daar.

Durgerdam ligt vlabij Amsterdam en is toch erg rustig. Op de fiets naar Amsterdam duurt ca 30 minuten. Indien u geen vouwfiets aan boord heeft kunt u een fiets huren bij De Oude Taveerne.

Gegevens haven Durgerdam -  zeilvereniging Het Y 
Adres: Durgerdammerdijk 116a - 1026 CG Durgerdam
Havenmeester: Rik Zwanneveld 
Telefoon: 06 5162 8873
Prijs per meter: € 1,60 (2017)
Stroom: inclusief
Water op de steigers: inclusief
Douchen: € 0,50
Gebruik Internet: inclusief
Vuilwaterpomp: gratis


www.zvhetY.nl

Durgerdam sinds 1421
Durgerdam is ontstaan aan een dijk, die werd opgeworpen na de Sint Elisabethsvloed van 1421. De ligging aan de Zuiderzee maakte van de hier woonachtige gemeenschap een vissersdorp. In de bloeiperiode bestond de vloot uit ongeveer 75 botters, waarmee men ansjovis en haring ving. De handel werd in Amsterdam op de markt gebracht.

Met het aanleggen van de Afsluitdijk werd de visserij op de Zuiderzee de genadeslag toegebracht. De botterhaven is nu een jachthaven en de Durgerdammerdijk is 's zomers een populaire fietsroute.
Ten noorden van de Ringweg begint het groene Waterland. Een deel hiervan valt binnen de grenzen van ons stadsdeel. Dit staat bekend als Landelijk Noord. Hierin liggen Durgerdam en Schellingwoude op de grens met het water en Holysloot, Ransdorp en Zunderdorp temidden van de weilanden. Het gebied wordt doorsneden door talrijke watertjes en enkele smalle wegen. Het is ideaal voor fiets-, schaats- en wandeltochten. In Holysloot kan men hierbij gebruikmaken van een pontje. Buiten de dorpen ziet men verspreid over het landschap diverse weideboerderijen.

De Waterlandse Zeedijk die van Oostzaan via Schellingwoude naar Monnickendam loopt, heeft Waterland eeuwenlang beschermd tegen het woeste water van IJ en Zuiderzee. Niet altijd met succes: in 1625, 1687, 1825 en 1916 waren er dijkdoorbraken. In dat laatste jaar bezweek de dijk op drie verschillende plaatsen, waardoor Waterland zijn naam echt eer aandeed. Met de aanleg van de Afsluitdijk in 1932 verdween het overstromingsgevaar.
 

Advertentie

Trefwoorden

jachthavens 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via