Warns - Jachthaven De Vrijheid

Wie vanaf het IJsselmeer bij Stavoren de Johan Frisosluis doorgaat en door het gelijknamige kanaal richting Heeg vaart komt na ongeveer twee kilometer het plaatsje Warns tegen. En hoewel dit dorp nog geen duizend inwoners telt is het toch gezegend met maar liefst vier jachthavens; De Pyramide en De Vrijheid nog voor de Warnserbrug, De Stormvogel en Jachthaven Marina Friesland net na de brug richting Heeg. Wij kiezen voor De Vrijheid welke vanaf Stavoren gezien als eerste aan stuurboordswal ligt. 

De haveningang is breed en overzichtelijk zodat invaren een eitje is, na ongeveer 150 meter roer bakboord om richting de meldsteiger te varen welke zich bij de botenkraan bevind. Dat dit geen passantenhaven pur sang is blijkt uit de openingstijden van het havenkantoor. Indien hier niemand aanwezig is kan zelf een plek worden gezocht of men kan zich melden in de Sailors Inn (pub en restaurant waar een heerlijk sateetje geserveerd wordt).

De meeste ligplaatsen zijn boxen, de grotere met een vingersteiger. Op de steigers is elektriciteit (150 cent per dag/overnachting) en water (gratis) voorhanden. Het sanitair is schoon en netjes doch met vier wc’s en vier douches (gratis) krap bemeten voor een haven met 245 ligplaatsen, toch hoefden we ’s morgens niet te wachten. Wel laat de waterdruk in de douches het soms afweten zodat je moeite moet doen om nat te worden.

Op het haventerrein bevindt zich een klein speeltuintje welke volgens havenmeester Rob Beute in 2008 geheel gerenoveerd gaat worden en dat mag ook wel. Naast de boten en mastenkraan is de haven uitgerust met een aantal ruime werkboxen en lopen er op werkdagen een aantal competente monteurs rond die bij alle problemen raad weten. Ook Rob is een kundig man die het nodige over techniek, boten en zeilen weet te vertellen. Toch zult u geen ship-shop op het haventerrein aantreffen, deze bevindt zich op loopafstand aan de overkant van het Johan Frisokanaal, hier kan tevens diesel en gas gebunkerd worden.
Draadloos internet is (nog) niet aanwezig. Op dit moment worden voorbereidingen getroffen om het één en ander in 2008 functionerend te hebben. Nog even wachten dus.

Geen bruisend gebeuren
Verwacht van Jachthaven De Vrijheid of het dorpje Warns geen bruisend gebeuren zoals dit in sommige andere havens wel het geval is. Sterker nog, wie rust zoekt komt hier zeker aan zijn trekken. Zoals gezegd bevindt zich in de haven wel een pub, deze produceert (ondanks dat het er erg gezellig kan zijn) slechts weinig lawaai. Op loopafstand van de haven bevindt zich de ‘hoofdstraat’ van Warns met daarin een café annex restaurant, een kleine supermarkt en een soort van winkel van Sinkel, tevens is er een atelier en pottenbakkerij welke bezichtigd kunnen worden. Tegenover de jachthaven bevindt zich Zeilmakerij Warns.


Conclusie
Wij hebben Jachthaven De Vrijheid als een prettige jachthaven ervaren, met name de rust is ons welgevallen. Het liggeld dat we moesten betalen is met € 14,00 all-in alleszins redelijk te noemen.

Jachthaven De Vrijheid, Op é Wal 12, Warns, 0514-681623.


 

Advertentie

Trefwoorden

jachthavens 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via