Hasselt - Jachthaven HYAC

Hasselt (BE) - jachthaven VVW HYAC

We zijn vanaf Maastricht Marina vertrokken richting Antwerpen, dat is een hele tocht. Daarom hebben we besloten om een tussenstop te maken in Hasselt. Vanaf Maastricht is dat niet moeilijk, alleen je passeert 4 sluizen, de eerste direct na Maastricht gaat 14 meter omhoog, de volgende sluizen gaan 3 x 10 meter naar beneden.

De jachthaven van Hasselt bereikt u, komende vanaf het oosten, door na de sluis nog één brug te passeren en dan bakboord het zijkanaal in te varen. Helemaal aan het einde vindt u de jachthaven van Hasselt. De havenmeester hadden we vooraf gebeld voor een plaatsje en terwijl we het zijkanaal in varen bellen we voor de exacte ligplaats. “Awel, ik vang u wel even op” was het antwoordt. Als we er zijn is de havenmeester niet te zien, op het laatst gebaart ons een man, gekleed in een overal (blijkt de klusende havenmeester te zijn), dat we box C10 moeten nemen, die waren we eigenlijk al voorbij.

We varen achteruit de box in en plotseling bemerk ik dat er iets niet goed gaat, we slingeren de box in. Het gaat gelukkig allemaal goed en even later liggen we vast aan de steiger. Te vast blijkt later, want het water kan stijgen en dalen in het zijkanaal. Tot wel 80 cm verschil. Dat komt door de sterke zuiging van de boten en de sluizen in het Albertkanaal en dat gaat continue door. Omhoog, omlaag, we worden van de steiger afgedreven en even later weer naar de steiger geduwd. Dat veroorzaakte ook het slingeren. Met redelijk veel kracht. We hangen stootwillen op verschillende hoogte en zetten de landvasten schuinover vast, waardoor er speling is. Uiteindelijk komt het allemaal best in orde. De volgende dag is het duwen en trekken over want op zondag zijn de sluizen gesloten tot 22 uur.

We liggen met de achterkant naar de muur en daar loopt een drukke weg langs met veel autoverkeer. Direct daar achter wordt gebouwd, maar gelukkig niet in het weekend. Tussen ons en de autoweg staat een hek dat met een kabelslot is afgesloten en dat geeft een goed gevoel want er lopen dag- en nacht mensen langs de boten en auto's razen continu voort.

Op zaterdagavond is het allemaal wat rustiger aan het worden en liggen we vredig tegen de lange vingerpier, waar ook een stroomaansluiting en een waterpunt bevestigd is. Over de haven kijkend, met het avondlicht, geeft het een vredig beeld.

De stad Hasselt

Een van de leuke dingen van de jachthaven is de ligging ten opzichte van de stad Hasselt. We liggen aan de rand van het centrum waardoor alles goed te voet is te bereiken. Bovendien is het centrum slechts 750 meter breed in doorsnede.

In de grote winkelstraten vindt u de shops zoals u die overal tegenkomt. In de zijstraatjes zijn de echte speciaalzaken te vinden. Aan de Botermarkt zit ook een echte bakker die heerlijke broodjes levert, ook op zondagmorgen.

De Grote Markt is het centrum van de terrassen en de restaurants. In België wordt blijkbaar meer aandacht besteed aan het genieten want de terrassen zitten elke dag vol. Daar drink je een lekker pintje en je kunt daar tevens genieten van mosseltjes en andere lekkere gerechten.

 

Gegevens Jachthaven Hasselt HYAC (2017)

Adres: Augustijnenstraat 13, 3500 Hasselt, België

Telefoon havenmeester 0032 475 38 90 57

Website: | jachthaven Hasselt |

Tarief: 1,00 euro per meter

Stroom op de steigers: inclusief (10 Ampére)

Water op de steigers: 4 euro per 1000 liter (er hangt geen slang)

WiFi: inclusief, goede ontvangst

Douches en toiletten: toilet inclusief, douchen 0,5 euro

Link: | Andere bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes |

 

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via