Dordrecht - Koninklijke

Dordrecht – Jachthaven Koninklijke Dortsche Roei en Zeilvereniging


Onderweg van Amsterdam naar Zeeland passeren we Dordrecht. Gelegen aan de Oude Maas, biedt Dordrecht voor de watersporter een aantal havens. De Koninklijke, Maartensgat en Drechtstad. Vandaag willen we wel eens in een Koninklijke haven liggen, dus wordt het de Koninklijke Dordrechtse Roei & Zeilvereniging. De naam geeft aan dat het allure zal hebben, we zijn benieuwd.

Aanloop Haven
Als je het weet is het heel simpel: De ingang naar de KDRZV is bij de Engelenburgerbrug, waar de politieboten en de brandweerboot liggen. De Engelenburgerbrug draait overdag ieder half- en heel uur. Na 19.00 uur kunt u zich aanmelden via kanaal 74 of via de drukknop bij de wachtsteiger. Pas op met het aanlopen van de haven: De Oude Maas is een zeer druk bevaren water, houdt de oversteek zo kort mogelijk, vrachtschepen kunnen u vrijwel niet ontwijken.

 

Meldsteiger
Eenmaal de haven binnen is het een stuk rustiger en kunt u zich aanmelden bij de meldsteiger, direct voor in de haven. Voor passanten is altijd wel plaats (70 passantenplaatsen) aan de passantensteiger of boxen en anders kunt u aanleggen bij een collega watersporter.  U dient vast te leggen aan de ringen van de glijstangen i.v.m. getijdenwater. Veel motorboten in de haven, maar dat is een normaal beeld op deze wateren. De havenmeester is al naar huis als wij aankomen, een sepkey is nodig voor het toegangshek (30 Euro borg), echter de afgifteautomaat is stuk. Informatie voor passanten is alleen in het Duits en Frans in het mededelingenbord gehangen, niet in het Nederlands.


Karige sanitaire voorzieningen
De KDZRV is een haven met 130 ligplaatsen gelegen in de Nieuwe Haven. Het havenkantoor zit direct voorin de haven, waar ook de toiletten en douches zijn. We kunnen de Koninklijke Allure niet ontdekken, misschien komt dat nog uit de tijd dat we een Koning hadden. Voor de 130 ligplaatsen zijn slechts twee douches voor de heren en twee voor de dames, bitter weinig. Ook de verlichting in het toiletgebouw gaat snel uit, als u daar uw tanden wilt poetsen dan moet u zeker twee keer het licht opnieuw inschakelen. Dat zou toch ook anders kunnen denken wij dan…

Beetje onrustig
Bij druk scheepvaartverkeer wil het aan de passantensteiger wel een beetje onrustig zijn. De golfslag die de grote schepen op de Oude Maas veroorzaken loopt door tot in de haven. Bij de naastgelegen haven, Maartensgat, zult u daar minder hinder van ondervinden. Voor de rest is de KDZRV een leuke haven, direct aan de stad gelegen.

Gegevens:
Koninklijke Dordrechtse Roei & Zeilvereniging
Houttuinen 27 – 3311 CE Dordrecht – (078) 61 33 905
VHF kanaal 31
Diepgang haven 2,50 meter

Tarieven 2014:
per meter 1,65 Euro, gebruik douches 0,50 Euro, stroom (inclusief) en water op de steiger, gratis WiFi, geen toeristenbelasting. 

Dordrecht, de stad
Het historisch stadshart van Dordrecht ligt op een steenworp vanaf de jachthavens en is de perfecte ambiance voor elke liefhebber van gezellig winkelen. Oude, sfeervolle klinkerstraatjes nodigen uit tot kuieren. De bijzondere winkeltjes geven het centrum allure.

De 1200 meter lange Voorstraat brengt oud en nieuw op aangename wijze bij elkaar. Lopen over deze straat is op zich al een belevenis: de langste, autovrije winkelstraat van Nederland. De straat is aangelegd als dijk en is dus feitelijk een waterkering.

Verder kent Dordrecht fraaie gevels en gebouwen, musea, gezellige terrasjes en veel leuke restaurants. Kortom, Dordrecht is een prima tussenhaven. Een volledige brochure over Dordrecht kunt u hier downloaden.

Andere bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes

Advertentie

Trefwoorden

jachthavens 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via