Nagele - Marina Schokkerstrand

Jachthaven Nagele: Marina Schokkerstrand Nagele

Naar Schokkerhaven
Het redactieschip is vertrokken uit Lemmer met een dikke 6 Bft. uit het noorden. De tocht gaat naar het zuiden, dus een rif laat ik achterwege. Met genua 2 er bij gaat het als “de brandweer”. De GPS geeft meer dan 7 kn aan. En nadat de Ketelmeerbrug in zicht komt is een 9 ook even beeld geweest. Bij de UK 14 gaat de koers naar het zuidoosten en moet er even een gecontroleerde gijp worden gemaakt. Ik verontschuldig mij altijd even naar de mast en giek als het toch harder gaat dan ik had verwacht. Nadat de zeilen zijn geborgen is het even wachten op de Ketelmeerbrug (VHF kan. 18). Bij een krachtige wind uit het noorden of westen krijg ik, bij de aanloop naar de Ketelmeerbrug, het gevoel alsof ik in een trechter ben gelopen. De golven worden onrustig en komen soms uit onverwachte hoek. Nadat de brug is gepasseerd komt er weer rust aan boord. Nog 4 M (7,4 km) naar Schokkerhaven.

De aanloop naar Marina Schokkerstrand
Ik loop nu naar de Zuidermeerdijk van de Noordoostpolder. De diepte is geen probleem, maar kom niet te dichtDe noordelijke ingang van Marina Schokkerstrand onder de dijk. Vissers zijn daar behoorlijk actief met netten die tientallen meters het meer in staan. Het slipdepot IJsseloog ligt voor mij. Gele betonning F(3)Y12s houd ik aan stuurboord. Nu is het rode baken in zicht van de ingang die naar het Ramsdiep gaat. Met een draai van 180°om de pier ligt de haveningang voor mij. Even twijfel ik, er zijn 2 ingangen, maar het moet de tweede zijn. Duidelijk is dit niet aangegeven maar de tweede ingang heeft een rood en groen baken. Voor in de haven is een ruime meldsteiger. Het havenkantoor ligt er recht tegenover.

De haven
Het havenkantoor is gehuisvest in een fors gebouw waarin ook de sanitaire voorzieningen zijn ondergebracht. Watersportalmanak geeft geen sterren voor toiletgebouwen maar deze mag er best een paar hebben. Schoon, fris en modern met ruime wasgelegenheid en grote spiegels, Het havenkantoor en Restaurant in Schokkerhavenzonder meer een topper. Ook vindt u hier de wasmachine/wasdroger. Ik wordt vriendelijk ontvangen en betaal het havengeld, wat alleszins redelijk is. Zeker als ik naar de steigers kijk. Twee lange en brede drijvende steigers. Wat opvalt zijn de lange vingerpieren, waar je zowel met kleine en grote jachten probleemloos kan aanleggen. Op de steigers natuurlijk elektra en water. Nadat ik naar box 170 ben gevaren ga ik nog even terug naar het havenkantoor. Zoals vaak is er een bescheiden watersportwinkel (’t Voor Onder) aanwezig maar wel goed gesorteerd. Hier worden fietsen zelfs per uur verhuurd. Daarmee is de supermarkt op 4 km vlot te bereiken. In het zelfde gebouw is JSS Jachtmakelaardij gevestigd.

Restaurant Schokkerhaven
Via een aantal brede houten trappen kom ik boven op het terras. Het uitzicht vanaf het terras maar ook vanuit hetHet terras van restaurant Schokkerhaven met uitzicht over het Ketelmeer restaurant is geweldig. Bijna 360° kijk ik uit over het Ketelmeer, Noordoostpolder en de jachthaven. Eenmaal in het restaurant verbaas ik mij weer. Mijn ervaringen met eetgelegenheden in jachthavens zijn zeer wisselend. Maar hier durf ik iedereen heen te sturen en niet alleen om het uitzicht. Een uitstekende keuken en een prettige bediening staan tegenover redelijke prijzen. Zelf als u op doorreis met uw auto bent, van noord naar zuidwest of v.v., is de 5 km om de moeite waard. Wilt u meer weten kijkt u dan even op www.restaurantschokkerhaven.nl of bel 0527 653222

Toeristische tip
Meldsteiger met zicht op de de haven van Marina SchokkerstrandNog geen 5 km van de haven kunt u met diezelfde, gehuurde fiets, naar Schokland. Dit museumeiland is een bezoek waard. Schokland was een eiland in de Zuiderzee dat maar weinig boven het water uitstak. Als gevolg van een zware stormen en landafslag in de 18de en 19de eeuw werd het leven op Schokland uiteindelijk onhoudbaar. Op last van Koning Willem III werd het eiland in 1859 ontruimd. Na de drooglegging van de Noordoostpolder werd Schokland "een eiland op het droge". In 1995 is het voormalig eiland Schokland door de UNESCO aangewezen als Werelderfgoed.

Strand
Voor de jonge bemanningsleden is achter het havenkantoor een prachtig zandstrand aan het Ketelmeer. Door de verbreding van de polderdijk is er ook een grote parkeerplaats en speelweide ontstaan. De jachthaven wordt omzoomd door een groot aantal villa´s die vast en zeker door watersporters worden bewoond. Ook staat Marina Schokkerstrand bekend om de verkoop van ligplaatsen. De bewoners van de villa´s zullen daar een leeuwendeel voor hun rekening hebben genomen. Havengebouw vanaf het strand van Schokkerhaven

Gegevens en informatie
Marina Schokkerstrand BV
Schokkerhaven 2
8308 PX Nagele
Havenmeester: J.L. van Kralingen
tel. 0527-652797 06-18718004
fax. 0527-652411
www.jachtservice.com
jachtservice@planet.nl
Havengeld: € 2,00 pm
Toeristenbelasting: incl.
Sanitaire voorzieningen: Gratis
Internet: WiFi gratis
Wasmachine/wasdroger € 6,00

W.S.V. Schokkerhaven
Schokkerhaven heeft een eigen watersportvereniging. De vereniging heeft zich als doel gesteld om de belangen van de leden en de watersport in het algemeen te behartigen. De organisatie van toertochten voor zeil- en motorboten, cursussen, lezingen, wedstrijden enz. zijn een onderdeel van de activiteiten. Ook wordt er een clubblad voor en door de leden uitgegeven. Voor meer informatie: Voorzitter: Jan Giethoorn tel. 0527 652153

Conclusie
Wie plannen heeft om een vaarroute uit te zetten in het zuidelijk deel van het IJsselmeer naar de randmeren zal niet direct aan Schokkerhaven denken. Deze voormalige werkhaven van Rijkswaterstaat is in 10 jaar tijd omgetoverd tot een prima jachthaven. Er zijn zelfs plannen om richting Ramsdiep een uitbreiding te realiseren. Voor watersporters die de hectiek van de grote marina´s willen ontlopen en de rust van een jachthaven zoeken met een prachtige natuur en vaargebied voor de deur is Marina Schokkerstrand een aanrader.

Andere bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes
 

Redactieschip: Tristan
Redacteur: André Otten
Foto's: Watersportalmanak 

Advertentie

Trefwoorden

jachthavens 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via