Almere - Blocq van Kuffeler

Jachthaven De Blocq van Kuffeler Almere 
Op weg naar de Noord-Hollandse kust

Het redactieschip Tristan (Grinde) is, nadat de kop van Overijssel is bezocht, onderweg naar Hoorn. Na Lelystad gaat het met een Noordenwind weer knalhard. Na de sluis besef ik dat er een haven is Ingang Havenmeester De Blocq van Kuffelerwaar ik nog nooit ben geweest. Jachthaven De Blocq van Kuffeler, dus de koers wordt iets aangepast en na een uur zijn de havenhoofden in zicht. Kaart 1810.5 is duidelijk, niets ligt op mijn pad wat aandacht nodig heeft. Er is geen deelkaartje van deze haven, maar eenmaal binnen de pieren is er ruimte genoeg om de zeilen te bergen en naar de jachthaven te varen. Deze bevindt zich in het Clubgebouw De Blockhut van W.S.V. De Blockq van Kuffeler Almerezuidelijke deel van de kom. Met borden wordt aangegeven dat passanten om de haven heen moeten varen. Daar is een ruime meldsteiger. Bij afwezigheid van de havenmeester mag ik ook zelf een box zoeken. Met gekleurde bordjes wordt aangegeven of een box vrij is (groen), bezet is (rood) en geel wil zeggen “vrij tot zondag 12 uur”. De functie van havenmeester wordt bij toerbeurt verricht door de eigen leden van de vereniging. Er is dus geen havenmeester permanent beschikbaar.

De haven
De haven is gelegen in de vluchthaven De Blocq van Kuffeler bij de Zuidersluis. Op de moderne, stevige, brede eSanitaire keet De blocq van Kuffelern drijvende steigers valt niets op af te dingen. Er staan meer dan voldoende paaltjes met elektrapunten. Maximaal 1250 watt per aansluiting. Op de steigers is water beschikbaar. Dit water is uitsluitend bedoeld als drinkwater. Het is verboden hiermee je schip te wassen. De muntjes voor elektra komen uit een automaat op de wal. € 0,50 per munt. Wanneer u geen havenmeester aantreft kunt u uit de kastjes aan het havenkantoor een informatieblaadje, envelop en een havenbriefje halen. Het informatieblaadje is zeer duidelijk. De haven beschikt sinds kort over douches. De haven heeft geen riolering dus verdwijnen alle afvalstoffen in een put. De inhoud van de put moet met een tankauto worden afgevoerd en dit is een kostbare zaak. De vereniging vraagt daarom spaarzaam gebruik te maken van deze voorziening.

Het Hek en de brandblussers
U kunt het haventerrein verlaten via het parkeerterrein. Dit hek kunt u openen met een code die u van de havenmeester krijgt. Ook kunt u de code vragen aan een aanwezig lid maar garantie dat hij de code weet is niet SOS paal met brandblusser, reddingsboei en EHBO doos Jachthaven De Blocq van Kuffelerte geven. Wat mij opviel is dat op de steigers palen staan met de letters SOS. Hierin zitten brandblussers en een EHBO doosje, dat kom je niet veel tegen in jachthavens. Prima initiatief en een voorbeeld voor veel havens.

Informatie en gegevens (2014)
W.S.V. De Blocq van Kuffeler
Oostvaardersdijk (naast het Oostvaardersdiep)
1309 AA Almere
tel 06 27512497
www.blocq.nl
Havenmeester: Leden van de vereniging
Havengeld: € 1,30 p/m (multihuls aangepast tarief)
Toeristenbelasting: geen
Douche: 0,50
Internet: WiFi
Elektra: € 0,50
Water: gratis (alleen drinkwater)

De omgeving
In de directe omgeving van de haven zijn geen voorzieningen zoals winkels en restaurants. De dichtstbijzijnde mogelijkheid voor boodschappen en restaurants is in het winkelcentrum in Almere-Buiten 5km van de haven. Een tankstation ligt op een afstand van 3,5 km. Leuk is dat het informatieblaadje een aantal telefoonnummers geeft van maaltijd bezorgdiensten. Net buiten het terrein vindt u het bezoekerscentrum “De Trekvogel”. De Trekvogel is een prima uitvalsbasis voor vogelliefhebbers. Met de Oostvaarders Plassen levert dit probleemloos een dag natuur op.

Conclusie
Deze verenigingshaven ligt op de route naar de Westkust. De haven geeft mij een verzorDe zandbak in de jachthaven van De blocq van Kuffelergde indruk. Jammer van die sanitaire voorzieningen. Zeker als er ook geen kijk op is dat dit in de toekomst gaat veranderen (volgens de havenmeester). Verwacht dus niet teveel als u moegestreden bent van het beuken tegen een stevige Zuidwester op en gebruik gaat maken van de vluchthaven De Blocq van Kuffeler. U vindt er een jachthaven waar rust een gratis voorziening is. En voor de kinderen is er een zandbak. 

Dank voor de duidelijke informatie in de folder. (red.)

Andere bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes
Redactieschip: Tristan
Redacteur: André Otten
Foto's: Watersportalmanak

Advertentie

Trefwoorden

jachthavens 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via