Muiden Jachthaven

Muiden – Jachthaven Muiden
Muiden kennen we als een gezellige stad met een kleine dorpskern waar altijd wel wat te beleven valt. Diverse jachthavens voor de watersport, één heeft zelfs het predicaat “Koninklijk” .

Vanaf het Markermeer vaart u langs Pampus. Onder Pampus ligt Muiden. Bij het aanvaren van de route naar het centrum van Muiden is het zaak om de vaargeul aan te houden en vanaf de boeien M1 het midden van het vaarwater aan te houden. Vanaf de boeien M3 beginnen de uiterwaarden en deze zijn van uitermate hard basalt. Bovendien is het aan weerszijden van het kanaal ondiep en niets is erger dan in het zicht van de haven te stranden.

Direct als u Muiden binnenvaart ziet u aan stuurboord de jachthaven van de Koninklijke Nederlandse Zeil & Roeivereniging Muiden, kortweg KNZRV. Koninklijk is niet zomaar, zelfs de Groene Draeck ligt hier in de haven, vrijwel iedere dag begeleidt door een paar mannetjes die, mocht het Koninklijke familie behagen om te gaan zeilen, zorgen dat het schip pico bello klaar ligt.

 

Stichting Jachthaven Muiden

Wij laten Koninklijk voor wat het is en begeven ons naar de Stichting Jachthaven Muiden, waar we vaker verblijven tijdens onze tochten.

De Jachthaven is niet groot, klein zelfs, boxen zijn vrijwel nooit vrij, er is geen grote receptie met vlaggen en wimpels, het is gewoon een jachthaven. De haven is zogezegd klein, 43 ligplaatsen, maar gezellig. De laatste jaren liggen er ook wel wat grotere schepen, maar iedereen is welkom in Muiden.


 
We worden zeer vriendelijk opgevangen door havenmeester Erik Baart, die samen met zijn vrouw de haven beheert namens de stichting. Erik had keurig een plaatsje voor ons vrijgehouden, want we zijn met een schip van 16,5 meter en in Muiden is het altijd druk. 
 
De haven is weer wat vernieuwd, ditmaal waren het de toilet en douchegebouwen die grondig gerenoveerd zijn. De haven van Stichting Jachthaven Muiden was altijd al prima, maar dat kon wat worden verbeterd en dat hebben ze gedaan. Een aantal jaren geleden waren de steigers al vernieuwd, maar volgens Erik was dat een miskoop, ze moeten geleidelijk weer worden vervangen omdat het kunststof afbrokkelt.
 

Tegen meerprijs en gratis herrie

Op de steiger zijn voldoende stroomkastjes met naar keuze 10 of 16 Ampère. Dat laatste kost wel 4 euro per dag extra. Er zijn echter meer dingen die extra berekend worden. Normaal betaalt u 1,95 euro per meter, maar omdat we langer zijn dan 16 meter (nou ja 50 cm) moeten we 50% boven op het normale tarief betalen. Dat vinden we plukken. De haven vermeld dat dit is omdat men dan minder passanten kan ontvangen. Dat zal wel, maar het blijft onzinnig en onvriendelijk. Maar er is nog een tegenvaller. Tegen de avond komt er iedere twee minuten een vliegtuig op weg naar Schiphol over met de nodige herrie.

Maar de haven is verder prima, water en stroom op de steigers, fraaie en nette douches, warm water in overvloed en een speciaal nachttoilet. Het WiFi dat bij het tarief zit is perfect en supersnel.

Ome Ko Muiden

Wat willen we eigenlijk meer? We willen naar Ome Ko zoals iedereen. Het terras van Ome Ko, een café uit een verloren tijd, trekt altijd veel publiek. Het ligt aan de sluis naar de Vecht en daar is altijd wel wat te doen. Watersporters die het sluizen nog moeten leren kunnen beter ergens anders oefenen, zonder publiek. De bediening op het terras van Ome Ko was in de tijd van horecatycoon Kooistra dramatisch, ze zagen je niet of ze wilden je niet zien, maar het terras ligt mooi op de zonkant en we hebben vakantie, dus wat maakt het uit.

Verder is in Muiden niet veel bijzonders te beleven, of het zou het Muiderslot moeten zijn. Verder zijn in Muiden enkele restaurants, een supermarkt, een bank, een scheepswinkel , scheepsmakelaars etc. Maar, bovenal maakt Muiden een knusse indruk, compact en veel watersport.


Stichting Jachthaven Muiden (2016)
Aantal ligplaatsen: 43
Tarief per meter: 1,95 Euro (boven 16 meter 50% toeslag)
Toeristenbelasting: 1,60 pp
Elektriciteit: gratis
Gebruik douches: gratis
Water (op de steigers): gratis
WiFi; supersnel en gratis voor iedereen

www.jachthavenmuiden.nl
Herengracht 3
1398 AA  Muiden
(0294) 26  12 23
 

Advertentie

Trefwoorden

markermeer  jachthavens 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via