Hoorn - Grashaven

Jachthaven Hoorn - Grashaven Hoorn

De gemeentelijke haven van Hoorn hadden we vorig jaar al aangedaan (zie link onderaan) , maar we hadden de Grashaven “laten liggen” voor een volgend bezoek. Komend vanaf Muiderzand was het een prachtige tocht met windkracht 3, dus eigenlijk een toeristisch vaartochtje, hoewel de teller toch mooi 7,2 knopen aangaf.

Aangekomen bij Hoorn dient u de zuidelijke ingang te nemen, de oostelijke is al jaren afgesloten. Direct na het binnenvaren draait u naar bakboord en bevindt zich dan eigenlijk al in de Grashaven van Hoorn.

Bij drukke dagen staan een havenmeester u op te wachten bij de meldsteiger om u een plaatsje te wijzen. Reserveren is niet mogelijk. Na dat we lekker in een box liggen wordt het echt druk in de Grashaven in Hoorn. Schepen varen in colonne langs de meldsteiger en vlak naast ons komt een 42 voeter aanleggen die de box niet helemaal kan indraaien, de man doet zijn uiterste best, maar wordt ondertussen erg hardop uitgelachen door de overburen met een Carena 40. Niets van aantrekken, de mensen zullen zelf ook wel eens fouten maken.

Grashaven Hoorn - de naam
De Grashaven dankt zijn naam al vanuit de VOC tijd. De haven werd vrij kort na de VOC tijd aangelegd maar verzandde al vrij snel en werd niet gebruikt. Ondertussen groeide het riet en het gras erg hard en kreeg de haven de bijnaam “Grashaven”. De Grashaven in Hoorn beschikt over minsten 700 ligplaatsen en diverse plaatsen voor passanten. Ook kunnen op het terrein enkele campers gestald worden waardoor het gezellig druk is in de haven.

Stichting Jachthaven Hoorn
De Stichting Jachthaven Hoorn streeft er naar om voor de vaste ligplaatshouders een perfecte haven te zijn, maar passanten zijn erg welkom, zo meldt de folder. Het haventerrein is keurig verzorgd met een brede grasstrook aan de kant van het Markermeer waarop een speelplaatsje voor de kinderen is aangelegd. Op het terrein bevindt zich een kleine scheepswinkel, een servicewerkplaats, een hijsinstallatie, een kleine supermarkt en ruim voldoende en nette toilet- en douchegebouwen.

Geen toeristenbelasting
Electra is gratis en water ook, douchen werkt met 50 Eurocent muntjes en aan internet (tegen betaling) op het haventerrein wordt gewerkt. Passantentarief is 1,50 Euro per meter incl. stroom en water. Opvallend detail: de gemeente Hoorn heft geen toeristenbelasting. Fijn, want menig gemeente maakt zich schuldig aan idiote heffingen voor toeristenbelasting, die niet bijdraagt aan de voorzieningen voor de watersport. Het wordt tijd dat de toeristenbelasting helemaal wordt afgeschaft.

Conclusie
De Grashaven Hoorn is gewoon een uitstekende haven voor passanten, met voldoende faciliteiten, prettig geprijsd, vriendelijke mensen en dichtbij het centrum van Hoorn, Gewoon een aanrader... 

Contactgegevens:
Stichting Grashaven Hoorn
Visserseiland 221 te Hoorn,
telefoon 0229-215208
(van maandag t/m vrijdag en
bovendien van mei t/m september in het weekend
van 08.00-12.00 uur en van 13.00-17.00 uur).
Internet: www.grashavenhoorn.nl

Andere bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes

Advertentie

Trefwoorden

markermeer  jachthavens 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via