Oudeschild -Texel

Waddenhaven Texel Oudeschild

Van Harlingen naar Oudeschild.

Nadat de haven van H.W.S.V. Harlingen achter mij ligt krijg ik direct de Tjerk Hiddessluis om op zout water te komen. Voor mij liggen de Boontjes, Doovebalg en Texelstroom. De tijd van vertrek is zo gekozen dat het getij mij een duwtje in de rug geeft. Oudeschild is goed herkenbaar. De molen achter de dijk is al sinds jaar en dag het kenmerk van deze vissershaven. Na de T 16 maak ik alles gereed om bij de T 14-OS 1 naar de haven te varen. De reden waarom ik daar bij de T16 mee begin is simpel; de stroom staat er goed onder en voordat je het weet schiet ik er voorbij. Vanaf de T 14-OS 1 gaat het dwars op de stroom naar de OS 3.Tijdens de invaart van de haven kijk ik terloops even naar de geleidelichten Oc 6s (Occulting is een licht dat langer aan is dan uit) op een koers van 291°. Bij een stevige in of uitgaande stroom staat er tussen de havenhoofden een sterke neer (een omgekeerde stroomrichting tussen de havenhoofden) dus gas er op en recht de haven in. Eenmaal binnen de pieren gaat het gas er van af en vaar ik de Zuiderhaven in. Door direct stuurboord uit te gaan vaar ik via de grote werkhaven, met vaak veel grote visserschepen, naar de jachthaven. Deze bevindt zich achter de jachthaven van W.S.V. Texel. Ik moet dan ook eerst stuurboord aanhouden en met een grote bocht langs de dijk naar de Waddenhaven. De weg er heen is een beetje zig-zag maar er liggen voldoende gele boeien.

Waddenhaven Texel
In de jachthaven is voldoende diepgang, ook al is het eb. Er mag zelf een box worden gekozen. Wel worden de schepen verzocht om aan de juiste steiger af te meren. De bootlengte staat op de hoofdsteiger aangegeven.


Hoe verder u de haven invaart hoe groter de lengte. De drijvende steigers hebben allemaal vingerpieren, die niet al te lang zijn en iets van uw evenwichtsgevoel vragen. Ook zijn er voldoende elektra- en watertappunten. Er wordt in deze haven met een sep key systeem gewerkt. De liggeldbetaalautomaat is een extra service van Waddenhaven Texel om 24 uur per dag uw liggeld te betalen, ook als de receptie niet open is. Door het scherm aan te raken voert u uw gegevens in door + of - te toetsen. Wanneer de gegevens correct zijn ingevoerd drukt u op akkoord en betaalt u met uw pinpas. In de lade vindt u daarna de liggeldsticker, een betaalreçu en de SEP-key.

SEP-key
Betaalautomaat met SEP-key uitgifte in het havenkantoor van Waddenhaven Texel in OudeschildDe SEP-key is de handige betaalsleutel, nodig voor het gebruik van natuurstroom, water, douche en de wasserette. SEP-key's verkrijgt u bij het betalen van uw liggeld via de liggeldbetaalautomaat of bij de receptie. Extra SEP-key's zijn verkrijgbaar bij de receptie. De SEP-key heeft standaard een statiegeld van € 10,00 + een betaal tegoed van € 5,00. Dit tegoed wordt bij gebruik automatisch verlaagd. Steeds wanneer u de SEP-key gebruikt ziet u het restant tegoed op de houder. Het tegoed kunt u op drie manieren weer verhogen:
1.  Met de PIN opwaardeerautomaat in de centrale hal;
2.  Met de munt opwaardeerautomaat in de sanitaire ruimte beneden;
3.  Bij de receptie in het havenkantoor.
Bij vertrek levert u de SEP-key weer in en krijgt u het statiegeld + het niet gebruikte tegoed terug via de inname-automaat of bij de receptie. Wanneer u de SEP-key behoudt blijft het tegoed geldig voor uw volgende bezoek aan Waddenhaven Texel.

Een moderne jachthaven voor passanten
Alles wijst er op dat bij de aanleg van deze haven over veel dingen goed is nagedacht. Het havenkantoor met alle voorzieningen staat op de funderingen van het voormalige pompstation. De haven zelf ligt in het oude koelwater bassin van de Texelse elektriciteitscentrale. Het fraaie bouwwerk is het kloppend hart van deze jachthaven. Hier vindt u alles voor een prettig verblijf. Luxe sanitaire voorzieningen, ruime douches met thermokranen. Keurig schoongehouden. De wasserette (met afwasgelegenheid) vindt u in de centrale hal. Er is een aparte meteokamer met navigatie-informatie over de omgeving en een meteoterminal waarop u alle informatie over de weersontwikkelingen vindt. Op de eerste verdieping bevindt zich de lounge waar u lekker kunt vertoeven om te lezen en te relaxen. Uw e-mail kunt u verzenden en ophalen met de Internetcomputer in de lounge. U kunt ook met uw eigen laptop voorzien van een draadloze WiFi verbinding of Wifi insteekkaart, gratis internetten via ons breedband netwerk. Waddenhaven Texel heeft een modern tankponton dat aan de meest strenge milieueisen voldoet. U tankt voordelig diesel en benzine voor dezelfde prijs als bij een pomp op het land. Tevens is er Havenontvangst installatie. Op het nieuwe tankponton staat ook een combipomp om gratis uw (oliehoudend) bilgewater en uw afvalwater milieuvriendelijk weg te zuigen.

Gegeven en informatie (2014)
Waddenhaven Texel
Haven 26, 1792 AE, Oudeschild
tel. 0222 321227

www.waddenhaventexel.nl

info@waddenhaventexel.nl
Havenmeester: Berna Bouthoorn
Havengeld: € 0,70 p/m2
Natuurstroom, water, douchen en WiFi zijn gratis
Wasserette: € 4, - voor de wasmachine incl. wasmiddel
Wasdroger: € 0,50 voor 15 min.
Toeristenbelasting: € 1,60 p.p.


Rond de haven
Speelwrak "Het Piratenschip". Dit unieke spectaculaire 35 m lange scheepswrak zit vol klim- en klautermogelijkheden en eindeloos speelplezier voor kinderen van 3 tot 16 jaar. Ook is er een Barbecueplaats. Bij de strandingsplaats is een grote BBQ-plaats gemaakt met maar liefst 8 aparte BBQ-plekken. Rondom voorzien van bankjes en picknicktafels om samen lekker te genieten. En de kinderen vermaken zich wel!

Jachthaven Texel uitgebreid met Waddenstrand
De Jachthaven in Oudeschild op Texel is uitgebreid met een echt Waddenstrand. Aan de oostzijde achter de jachthaven is een leuk Waddenstrand gerealiseerd. Hierdoor hoeven watersporters die als passant in de jachthaven geen eindeloze trajecten meer af te leggen om even met de kinderen naar het strand te kunnen.Het strandje dat bij hoogwater ook nog een behoorlijke breedte heeft is tot stand gekomen door diverse subsidies, met name vanuit het Waddenfonds, en is inmiddels in gebruik genomen.

Havenwinkel De Bevoorrading en Havencafé / Restaurant
Minisupermarkt De Bevoorrading heeft elke dag vers afgebakken broodjes, de krant en een ruime keus levensmiddelen en lekkernijen. Alle VVV-informatie over Texel is er verkrijgbaar. Hier zijn goede fietsen te huur. Direct naast de haven ligt Eetcafé "De Compagnie" met een groot uitzichtterras. Daar kunt u gezellig terecht voor een lekker drankje en een smakelijke lunch of diner. Het uitzicht over de Waddenzee en over de havens is uniek. De exploitanten Ad Harman en Marleen Groen heten u van harte welkom in hun sfeervolle eetcaféOudeschild

Oudeschild is ook de thuishaven van de indrukwekkende vloot Texelse noordzeekotters. In de weekends liggen ze stoer en schilderachtig in de visserijhaven afgemeerd. En als u geluk heeft geeft het Oudeschilder Visserkoor een openluchtconcert. In de oude haven zijn meestal vele traditionele en klassieke schepen te bewonderen naast de diverse garnalenkotters, werkschepen en de rondvaartboten. Het havengebied biedt steeds een boeiend en afwisselend schouwspel. Restaurants, cafeetjes en terrassen maken de gezelligheid compleet. Het dorp Oudeschild ligt knus en uitgestrekt achter de hoge deltadijk. De Ruyterstraat is een kilometer lange stoet boeiende geveltjes. Samen met het witte historische NH-kerkje en monumentale molen de Traanroeier maken zij van Oudeschild een sfeervol dorpje. In de 17e eeuw was Oudeschild een dorp met internationale betekenis dankzij de Rede van Texel. Van daaruit vertrokken alle VOC schepen. Het dorp beleefde toen een glorietijd. In het Maritiem en Juttersmuseum vindt u veel terug van deze boeiende periode. Daar ziet u nog veel meer interessante onderwerpen over het maritieme heden en verleden.  Tip: Zondagavond op ca 22.00 uur vaart het grootste deel van de visservloot uit. Een indrukwekkend schouwspel om mee te maken! Voor een stad waar u echt wilt winkelen moet u naar Den Burg. De vraag is dan wel hoe de wind staat. Dus neem er wel even de tijd voor op de fiets.

Conclusie
Wie de laatste 10 jaar niet meer naar Oudeschild is gevaren zal het niet meer herkennen. De oude haven met het clubschip is er niet meer. Daarmee is een stukje romantiek verdwenen maar met het gestaag groeien van de vloot watersporters moeten jachthavens mee groeien. De waddenhaven Texel is daar een voorbeeld van. Zonder in extreme luxe te vervallen heeft men hier een zeer functionele haven gebouwd. In en rond de haven is er voldoende vertier voor jong en oud. Met € 1,95 p/m en € 1,50 toeristenbelasting p.p. is het niet de goedkoopste haven, zeker als je de haven gebruikt om met de kinderen wat langer te blijven. In het naseizoen krijgt u korting, maar ja dan zijn de kinderen weer naar school. Laat ik het er op houden “de kwaliteit blijft als de prijs al lang is vergeten”

Vertrektijden vanaf Oudeschild:
Van Texel naar Den Helder - na HW Oudeschild tot 1 uur voor voor HW Oudeschild
Van Texel naar Den Oever - 45 minuten voor LW Oudeschild
Van Texel naar Den Oever over De Bollen - 1-2 uur voor HW Oudeschild
Van Texel naar IJmuiden - 30 minuten voor HW Oudeschild
Van Texel naar Vlieland en Terschelling via Noordzee - 1.45 uur voor LW Oudeschild
Van Texel naar Vlieland en Terschelling via Harlingen - 2 uur voor HW Oudeschild

Klik hier voor Getijdentabellen


Redactieschip: Tristan
Redacteur: André Otten
Foto's: Watersportalmanak

Advertentie

Trefwoorden

waddeneilanden  jachthavens 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via