Zutphen - jachthaven Gelre

Zutphen - jachthaven Gelre

Op onze reis over de Gelderse IJssel zijn we in Zutphen aangekomen. We hebben een ligplaats bij de haven van WSV Gelre, tegen het centrum van Zutphen aan. Het is een kleine haven met redelijk ruimte voor passanten. De haven van wsv Gelre ligt tussen kilometerpaal 928 en 927. Dat is vanaf het noorden komend een paar honderd meter na de Spoorhefbrug bij het centrum.

Het invaren van de haven is even lastig vanwege de sterke stroming op de Gelderse IJssel. De stroming gaat van zuid naar noord, daar kunt u het beste schuin tegen invaren (stroom doodvaren) naar de groene ton op de wal. Direct voor de ingang staat ook nog een sterke neer die u weg wil zetten. De haveningang is niet breed maar als u een beetje bakboord van het midden aanhoudt en een beetje snelheid houdt gaat het goed. Neem direct daarna gas terug want de haven is niet groot. Volg ook als u vanaf het zuiden komt deze procedure. We worden keurig opgewacht door de havenmeester die ons een plaats wijst tegen de muur aan de noordzijde. Bij voorkeur met de punt naar buiten aanleggen.

WSV Gelre heeft plaats voor 65 boten en is ommuurd door oude stadwallen. De verenigingshaven heeft veelal vaste liggers maar ook diverse passantenplaatsen en een diepgang van minstens 2 meter. “Tijdens het seizoen hebben we ca. 2000 passanten, waaronder ook een behoorlijk deel Duitsers en Zwitsers” vertelt havenmeester Dyon Kroesen. 

Bij de muur, waar we liggen is het wat onstuimig. Langsvarende schepen geven veel beweging. Daarnaast is aan de muur geen enkele voorziening, geen stroom en geen water. We vragen de havenmeester waarom daar geen voorzieningen zijn. “Dat kan niet, want in het voorjaar stijgt het water fors door het water dat vanaf Duitsland en Zwitserland binnenkomt. Dan staan de vaste oevers enkele meters onder water”. Ja, er is wel een draadloos Wifi netwerk, inloggen is simpel met de code die we van de havenmeester krijgen, maar de snelheid is ronduit beroerd, daar waar we liggen.

Bij het kantoor van de havenmeester zijn ook de toiletten, douches en een stortplaats voor een chemisch toilet. Voor de leden en voor de passanten is een kantine aanwezig met een klein terras. WSV Gelre bestaat al 87 jaar, vroeger was dit de Vispoorthaven waar de aanvoer voor de visoverslag binnenkwam.

Zutphen

Midden in het centrum zijn de bekende winkelstraten met de winkels die u overal tegenkomt, niet echt spannend, maar Zutphen heeft wel veel te bieden. Zutphen heeft stadrechten sinds 1200 en was het vroeger een rijke handelsstad.

Die oude, rijke sfeer is bestaan gebleven door de tijd heen. Historische gebouwen zoals de Drogenapstoren, de Berkelpoort, de Broederenkerk etc. maken de stad een bezoek met bijbehorende wandeling de moeite waard.

 

We kochten bij het VVV-kantoor aan de Houtmarkt een kaart met daarop een rondwandeling en zo leren we Zutphen te verkennen. Een wandeling van ca. 2 uur waarmee u de stad kriskras verkent en langs vele leuke straatjes komt. In Zutphen zijn veel hofjes waarvan een deel vrij toegankelijk is.

Aan de Houtmarkt en omliggende straten vindt u ook veel terrassen waar het prima vertoeven is. Tevens zijn daar veel restaurants aanwezig, van eenvoudig tot op topniveau. Kortom: Zutphen is een leuke stad waar het prima een paar dagen vol te houden is.

Gegevens WSV Gelre (2017):

 • Adres: Vispoorthaven 1A, Zutphen
 • Telefoon: (0575) 51 95 80
 • Tarief: 1,51 euro per meter lengte (incl. btw)
 • Electra : 2,42 euro per dag
 • Water: 0,61 euro per 100 liter
 • Toeristenbelasting: 1,50 euro per persoon
 • Douches: 0,50 euro
 • Vuilwaterafzuiging: ja, tegen betaling
 • Website: | wsv Gelre |

Link: | Andere bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes |

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via