Monnickendam — gemeente

Monnickendam – Gemeentehaven Monnickendam
Na een aantal commerciële havens te hebben bezocht zetten we nu koers vanuit Muiden naar Monnickendam. Eigenlijk is het voor ons bekend terrein want we komen hier vaker. Maar vandaag varen we met een iets meer kritische blik naar de gemeente haven van Monnickendam.

Monnickendam bereikt u via de Gouwzee.
Zee is een groot woord voor het stukje water van Volendam, via marken naar Monnickendam. De Wateralmanak van de ANWB geeft aan dat er vele ondiepten zijn en dat we moeten oppassen voor waterplanten. Als we de vaargeul volgen is er niets aan de hand. Vanaf Volendam volgen we de VD2 en de GZ 8 de vaargeul richting het zuiden. Na Marken aan bakboordzijde langs te zien gaan we zuidwaarts naar de keerboei die ons stuurboord laat aanhouden. Volgens onze nieuwe GPS met kaartplotter kunnen we zelfs een stukje afsnijden en dat doen we ook, maar angstvallig naar de dieptemeter kijkend is er niets aan de hand. Bedankt Stentec!

Vanaf de GZ 13 steken we rechtstreeks naar de MO 3 en vervolgens komen we via de betonning in Monnickendam. Eerst passeren we enkele commerciële jachthavens, maar we willen naar een “gewone” haven. We mogen aanleggen direct bij de brug, bij het kleine havenkantoortje. Een man in een T-shirtje staat ons op te wachten: “Ik vervang de reguliere havenmeester die vandaag vrij heeft. Normaal ben ik stratenmaker, ook bij de gemeente, dus dezelfde baas. Eigenlijk heb ik een pauze, maar als u dat wilt dan leg ik even een verlengkabel uit voor de stroom aan boord.”

We nemen eerst een biertje en wenden ons daarna weer tot de vervangende havenmeester. Stroom aangelegd en afrekenen. Dat afrekenen lijkt mee te vallen: 11 Euro, daar komt de stroom dan nog bij, dus wordt het twaalf Euro, inclusief 2 x toeristenbelasting á 1,25 Euro. Douchen is niet helemaal gratis, sterker nog het kost 1,50 Euro per persoon. Gebruik maken van het toilet kost vijftig Eurocent. Ik weet niet hoe vaak we van het toilet gebruik maken, maar bij elkaar op geteld kosten een overnachting ook hier hetzelfde als in een commerciële haven: ca 18 Euro. Verdere voorzieningen zijn er niet, maar we liggen wel op een mooie plek aan het stadje, tussen de jonagens van de bruine vloot en naast het café met discodreunen.

Monnickendam
Monnickendam heeft een beschermd stadsgezicht met veel historische huizen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Elke zaterdag wordt er een gezellige weekmarkt gehouden. In het midden van de stad vindt u de oude speeltoren met een beroemd carillon. Tijdens de markt wordt het carillon bespeeld door de stadsbeiaardier.

Aan de binnenhaven staat de “Waegh’, waar vroeger kaas werd gekeurd en gewogen. Later werden er ook vrouwen gewogen die van hekserij werden beschuldigd, om te controleren of ze zwaar genoeg waren om geen heks te zijn.


Monnickendam is sinds het verre verleden al bekend om zijn visrokerijen. Nog steeds wordt er in de haven vis gerookt die u ongetwijfeld zult ruiken als u door de haven loopt. Daarnaast heeft u natuurlijk de mogelijkheid om uitgebreid te proeven!

Verder leuke straatjes met kleine winkels en enkele restaurants. We hebben gegeten bij het Waepen van Naang-Nuan aan de Havenstraat. Originele Thaise keuken met lekkere pittige Thaise kost, afgekoeld met koude witte wijn. Terug aan boord blussen we nog even na, met een kopje koffie en een Remy Martin. Morgen weer een dag, waar gaan we heen. Quo Vadis.

Meer bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes

Advertentie

Trefwoorden

markermeer  jachthavens 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via