Pampus - Forteiland

Voor Pampus liggen of aanleggen?
Wie kent niet de term “Voor Pampus liggen”? Wie regelmatig het Markermeer overvaart zal het eiland Pampus niet ontgaan. Ooit gebouwd als vesting om de ingang naar Amsterdam te beschermen is het nu een toerischtische trekpleister aan het worden. Vanaf het slot Muiden kunt u er met een veerboot heen varen, maar watersporters die naar Pampus willen kunnen ook aanleggen bij het eilandje.

Maar pas op! Het is een forteiland en dus goed bewaakt. De soldaten zijn er eigenlijk nooit lang geweest, maar het eiland is omringd door een kring van basaltstenen die verdekt onder water liggen. Als u naar Pampus wilt varen benader dan de steiger aan de zuidkant vanaf Muiden en vaar om de steiger heen aan de zijde van Muiderzand.

Een kleine steiger biedt plaats aan vijf boten, tenzij u gaat stapelen. Een vriendelijke man komt direct op ons af en vertelt dat we het eiland best op mogen gaan, mits we bij de kassa in het paviljoen per persoon 6,25 Euro afrekenen. Dat doen we en nemen plaats op het terras in de zon. Naast ons zitten “de mannen van de KLPD” ook gezellig aan tafel. Verder vertelt een mevrouw die op bezoek is op het eiland dat ze hier ooit gewoond heeft en dat het een eenzaam bestaan op Pampus was.

Na de koffie besluiten we om maar eens binnen te gaan kijken en de mannen van de KLPD vetrekken met hun boot. Om het publiek te vermaken geven ze nog even een “show”van wat ze allemaal kunnen met hun boot. “Cowboys”, hoor ik iemand zeggen.

Van het Fort is weinig meer te herkennen, de renovatie is in volle gang en daardoor lijkt het meer op een bouwplaats dan op een historisch eiland. We dwalen wat door gangen en voormalige vetrekken die meer op een schuurtje lijken dan op een vertrek waar mensen konden slapen. Toevallig lopen we een groep met een gids voorbij. Men blijkt het plan te hebben om een ruimte van 240 m2 vrij te maken voor grote feesten. Pampus gaat dus ook op de commerciële toer. Wij kuieren weer naar onze boot en vertrekken richting Muiden.

 

Geschiedenis Pampus
De Stichting Pampus werd op 15 september 1986 opgericht door enkele inwoners van Muiden die bezorgd waren over de toekomst van het fort, dat al jaren in desolate staat verkeerde. Na allerlei plannen van derden, die uiteindelijk nooit ten uitvoer werden gebracht, kreeg de Stichting Pampus in februari 1990 de kans het eiland en de daarop liggende vestingwerken van het rijk te kopen en deed dat dan ook. Een jaar later kon het forteiland weer opengesteld worden voor het publiek.

Het forteiland wordt sindsdien steeds drukker bezocht, door tussen de 35.000 en 40.000 bezoekers per jaar, die per veerdienst, charterboot, eigen bootje en soms zelfs per helicopter het eiland weten te vinden.

De Stichting Pampus ontvangt geen exploitatiesubsidie. Om Pampus draaiende te houden is de Stichting Pampus afhankelijk van inkomsten van bezoekers, verhuur van het eiland voor feesten, partijen en (sportieve) evenementen, bijdragen van donateurs ("(boezem)vrienden van Pampus" en www.adopteereeneiland.nl) en sponsoren. Naast een aantal vaste betaalde medewerkers zijn er binnen de Stichting meer dan 80 vrijwilligers actief met onderhoud, administratie, barwerkzaamheden en natuurlijk rondleidingen.

Het forteiland Pampus is een Rijksmonument en als onderdeel van de Stelling van Amsterdam geplaatst op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het doel van de Stichting Pampus is: het in eigendom hebben van en het zorgen voor het forteiland Pampus en de zich daarop bevindende vestingwerken. Zie ook www.pampus.nl

 Meer bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes

Advertentie

Trefwoorden

markermeer  jachthavens 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via