Breskens-jachthaven

Aanvaren jachthaven Breskens

Jachthaven Breskens is een prima uitvalsbasis voor een tocht naar Zeebrugge, Blankenberge, Oostende etc. Ook naar Antwerpen over de Westerschelde is Breskens een prima tussenstop, maar u bent wel afhankelijk van het tij.

Het aanvaren van de haven van Breskens is niet moeilijk, maar vereist wel enige oplettendheid. Let bovenal op de aanwezige beroepsvaart, het is niet druk met beroepsvaart, maar oppassen is erg verstandig. Ook de veerboten die van Breskens naar Vlissingen varen komt u regelmatig tegen en hebben voorrang op pleziervaart. Schakel de marifoon naar kanaal 14 Vlissingen, dit is verplcht.

Komende vanuit het westen, of van Vlissingen vaart u richting de ton VH2, even oppassen, iets verderop ligt de ton VH2A, eerst de VH2 en dan de VH2A passeren aan bakboordzijde. Blijf een beetje uit de buurt van de kustlijn en neem een ruime hoek. Voor de haveningang staat een stevige stroom die u op zij wil zetten. De stenen van beide havenhoofden zijn bij hoog water niet zichtbaar.  Neem dus een bovenstroomse ruime koers om de haven in te varen.

Komende vanuit het oosten zult u even door moeten varen voordat u de hoek naar Breskens inslaat. Ter hoogte van de haven ligt een grote zandplaat, daar zult u dus eerst aan voorbij moeten varen  met de stompe ton VH2 aan bakboordzijde en dan de route volgen zoals hierboven omschreven

De haven kunt u oproepen via marifoonkanaal 31 of direct na het invaren van de jachthaven aanleggen aan de meldsteiger. Daar is een mobiele VHF installatie om een ligplaats te vragen.

Jachthaven Breskens

De jachthaven van Breskens is een grote jachthaven, met bijna 500 ligplaatsen en vrijwel altijd ruim plaats voor passanten. Veel grote motorboten vormen een mooi decor in combinatie met de vele zeiljachten die Breskens aandoen als tussenstop. De drijvende steigers zijn mooi breed, water en elektra op de steigers. Breskens is een internationale haven. Fransen, Belgen, Nederlanders, Engelsen en Duitsers, ze zijn allemaal aanwezig.

Aan de achterkant van de haven vindt u de toiletgebouwen met douches, daar vindt u ook de wasmachines en drogers. Iets verder naar boven is het havenkantoor waar u kunt afrekenen bij de vriendelijke havenmeesters vindt u ook het restaurant Jachtclub Breskens.

Hoewel de haven al groot oogt zijn er plannen om de voormalige visserijhaven bij de jachthaven aan te trekken. Of dat allemaal gerealiseerd wordt is afhankelijk van de plannen van de gemeente. Er zijn grootse bouwplannen op het visserijterrein, zelfs met zeer grote en hoge appartementencomplexen.

We liggen aan een steiger bij de ingang van de haven. Daar schommelt het wel een beetje, maar met hoogwater kun je dan wel boven de dijk uitkijken op de Westerschelde. Het is daar een gaan en komen van zeer grote boten tot kleine zeiljachten. Vanuit de haven is het ca. 10 minuten lopen naar het centrum van Breskens

Breskens

Breskens noemt zichzelf dé maritieme badplaats bij uitstek. Maritiem klopt absoluut want het stadje staat geheel in teken van de watersport en de visserij. Ondanks dat Breskens slechts nog 4 eigen vissersboten telt is nog steeds een visafslag waar vissers hun vangst komen brengen. De afzet van vis gaat grotendeels naar België en Frankrijk.

Visserij is ook goed merkbaar is het visserijmuseum. Hier is de historie van de visserij zichtbaar gemaakt, maar op een redelijk, goed bedoelde amateuristische wijze.. Er is ook een spannende film over het leven van de vissers op zee, althans dat meldt de website. Ik merk echter dat ik tijdens de film in slaap val van de simpele beelden over het leven van de visserman. Een oude visserman zou daar demonstraties geven met knopen leggen en netten breien, helaas hij is er niet. Al met al valt het visserijmuseum erg tegen, zonde van de 5,50 euro entree, Zie ook www.museumbreskens.nl\

Als u vanaf de jachthaven naar de stad loopt ziet u diverse restaurantjes, een complete watersportwinkel en iets verder doorlopend ligt een vissersboot, rijkelijk versierd met vlaggen. Daar kunt u verse vis kopen, oesters, mosselen etc. Dat hebben we geprobeerd en de gerookte paling was echt vers, ps gerookt en erg lekker.

In de avond hebben we gegeten bij het havenrestaurant en het eten was erg lekker. Dit in tegenstelling tot de ambiance en de vriendelijkheid van het personeel. De eigenares is hier voor het eerst dit jaar en zal zich nog moeten bewijzen. We vinden de prijzen znder meer hoog en erg vriendelijk vinden we de bediening niet.

In de stad Breskens zelf is een redelijk aanbod van winkels en een zeer ruime keus aan restaurantjes, terrassen etc. Al met al maakt Breskens een niet al te beste indruk bij ons. Het haventerrein is in vervallen staat, het wordt inderdaad tijd dat daar nieuwbouw wordt gepleegd om het toerisme aan te trekken. De stad zelf bestaat uit een aantal winkels met de inhoud die je in ieder toeristendorp tegenkomt, aangevuld et enkele noodzakelijke winkels.

Maar de haven is in prima staat en ziet er goed verzorgd uit, met attente havenmeesters.

Gegevens Jachthaven Breskens
Oosthavendam 3 – Breskens – (0117) 38 19 02
www.jachthavenbreskens.nl

Tarieven Jachthaven Breskens (2016)
Liggeld: 1,80 per strekkende meter
Toeristenbelasting: 1,15 euro per persoon per dag
Douchen: 0,70 euro per munt
Electra: 0,50 euro per kwh
Water: inclusief
WiFi: inclusief, code via de havenmeester
Fietsen: staan gratis ter beschikking

Link: | Andere bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes |

 

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via