Lelystad - Flevo Marina

Jachthaven Lelystad - Flevo Marina

Na de gemeentehaven van Urk leggen we aan bij een commerciële haven: Flevo Marina, onderdeel van Skips Maritiem, met jachthavens in Hindeloopen, Stavoren en Lelystad. Commercieel wil niet zeggen dat deze jachthavens in een kwaad daglicht gesteld moeten worden. Integendeel, van commerciële jachthavens mag de passant verwachten dat er meer en luxere voorzieningen zijn dan in een gemeentehaven. Dat willen we dan wel eens zien.

Aanloop haven
De haven is goed aan te lopen vanaf het IJsselmeer en vanaf het Markermeer. Komende vanaf het Markermeer passeert u na de Houtribsluizen eerst de Houtribhaven en de haven van Deko Marine. Als u de vaarroute volgt dan ziet u de haven vrij snel liggen. Neem een ruime bocht om de haven heen en u vaart probleemloos tussen de groene en de rode bakens door.

Vanaf het IJsselmeer richting Lelystad vaart u na de ondiepte bij de dijk recht op de haven aan, vanuit Urk is het in een streep te varen. De ingang van de haven is aan de oostzijde.

Na het binnenvaren van de haven vaart u rechtdoor en volgt de borden meldsteiger. Bij deze steiger kunt u ruim aanleggen en naar het (vernieuwde) havenkantoor lopen waar men u een plaats toewijst. In Flevo Marina is altijd plaats voor passanten.

In de haven is aan vrijwel alles gedacht. Een restaurant voor de inwendige mens, een scheepswinkel voor uw boot, een supermarkt met verse levenswaren, ruime toiletgelegenheden met douches, een sauna, speelruimte voor de kinderen, een tankstation, vuilwaterafzuiging, appartementen te huur, een servicewerkplaats, internetaansluiting, kortom in Flevo Marina is alles.

Gratis internet

Sinds een jaar heeft Flevo Marina gratis internet voor wie dat maar wil. Er ligt een KPN net dat na inloggen (meestal) direct functioneert. De snelheid is zeer wisselend, maar dat kan per ligplaats verschillen.

Sanitair scoort matig
In Lelystad heb je veel last van vliegjes, daarom sluit men alle ramen en deuren. Als gevolg hiervan ruikt het niet echt fris in de toiletgebouwen en de douches zijn niet echt warm.

Restaurant "Aan ut water"

Flevo Marina heeft sinds kortere tijd een nieuwe uitbater in het restaurant. Nadat de vorige uitbaters (restaurant Scheepsrecht) ongeveer alles wat maar kon verknoeid hadden heeft men nieuwe uitbaters gevonden en een nieuwe naam "Aan  ut water".

Het interieur van het restaurant is ongeveer hetzelfde gebleven, dat was ook prima. Mooi terras met mooi uitzicht over de haven. Op een vochtige zomerse dag stikt het wel van de vliegjes en huismusjes die je bord willen overnemen, maar het terras is zonder meer fraai. Binnen is ook volop ruimte voor een hapje en een drankje. Op de kaart staan leuke gerechten en enkele complete menu’s voor vriendenprijzen.

We waren aangenaam verrast over de verbeteringen in het restaurant, een zeer vriendelijke en attente bediening en een smakelijke maaltijd. In het restaurant heb je een mooi uitzicht over de jachthaven.

We hebben er prettig gegeten, twee menu’s á 24,50 en een fles prima huiswijn 17,-. Achteraf stond op de rekening een fles tafelwater groot, we hadden naast de wijn gevraagd om een beetje water. Op het kassabonnetje staat 4,75 euro, we zien helaas in veel restaurants dat men forse prijzen voor een beetje water vraagt.

Link: | restaurant Aan ut Water Lelystad |

Bij de nabij gelegen golfbaan kunt u ook terecht voor een smakelijke maaltijd tegen betaalbare prijzen. 5 minuten lopen langs de dijk richting westen, over de brug en u staat voor het clubhuis.

Zeer complete scheepswinkel en werkplaats
Flevo Marina is voor zien van een zeer complete watersportwinkel met veel onderdelen en ook behoorlijke voorraad levensmiddelen. Boeken, kaarten, tijdschriften, kleding, schoenen en laarzen vormen de helft van de winkel. Daarnaast is de werkplaats voor onderhoud en reparatie van een hoogstaand niveau, compleet met hijskranen voor snelle reparaties. Op de steiger staat een bunkerstation voor alle soorten brandstof.

Conclusie WatersportAlmanak over Flevo Marina
Flevo Marina is een goede haven voor een overnachting als u op doorreis bent. Tegelijkertijd moeten we concluderen waar vroeger de havens van Skipsmaritiem vroeger bekend stonden als de tophavens dit een beetje achterhaald is. Het geheel maakt een wat sleetse indruk en een verfrissing zou geen kwaad kunnen. De steigerplanken liggen her en der los, met soms grote openingen. De douche gebouwen zijn in vergelijking met andere havens gedateerd. Opvallen vonden we dat er veel lege plaatsen in de havenwaren.

Voor passanten die buiten de haven activiteiten willen ondernemen is Flevo Marina ver weg van de bewoonde wereld. Op loopafstand is een strandje voor de kinderen en een golfbaan voor de volwassenen. Dat is het. Lopen naar Lelystad lijkt op een vierdaagse en openbaar vervoer valt niet mee. Fietsverhuur zou een tip voor de directie van Flevo Marina kunnen zijn…


Gegevens Flevo Marina:
IJsselmeerdijk 1-17
8200 AK Lelystad 
(0320) 27 98 00
www.skipsmaritiem.nl

Tarieven:
per meter: ca 2 Euro,
douches: inclusief
stroom: inclusief
water op de steiger inclusief
internet: WiFi gratis
toeristenbelasting: geen

Advertentie

Trefwoorden

jachthavens 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via