Urk - gemeentehaven Urk

Gemeentehaven Urk

Urk is Urk niet meer, want Urk heeft uitgebreid en niet een klein beetje. Wie gewend was in Urk aan de muur te liggen wordt nu verrast door een fikse uitbreiding van het aantal ligplaatsen. Het voormalig parkeerterrein bij de haven is omgetoverd tot een echte jachthaven en aan de zijde van de stad zijn steigers bijgebouwd. Al met al heeft Urk minstens 200 ligplaatsen waarvan veel beschikbaar zijn voor passanten.

De aanloop naar Urk
Komende vanaf het Ketelmeer of Lelystad is de haven in een streep aan te varen. Als u vanuit het noorden komt moet u oppassen voor de ondiepte aan de westkant voor Urk en niet op de vuurtoren aanvaren. Onder water liggen in het Vormt stenen die niet zichtbaar zijn.

De ondiepte wordt gemarkeerd met rood-witte paaltjes. Volg gewoon de betonning en u heeft geen enkel probleem. Vanaf de UK10 kunt u parallel langs de kust varen naar de UK22, vandaar heeft u zicht op de haven en de dijk die er voor langs loopt.

Als u de dijk passeert ziet u aan stuurboord de ingang naar de haven van de watersportvereniging Urk. Wij hebben gekozen voor de gemeentehaven die u bereikt door langs de dijk te varen. Pas op voor grote schepen.

Gemeentehaven Urk
Na de punt aan stuurboord kunt u direct afslaan naar de nieuwe haven of rechtdoor naar het oude gedeelte. We hebben geen havenmeester gezien die ons een plaats wijst en op goed geluk leggen we ergens aan.

De oude haven beschikt in het middenplein aan de zijde van het IJsselmeer over veel boxen, aan de binnenzijde ligt u tegen de muur. In de haven van Urk is overal stroom en water. Tegen de stadsrand zijn sinds 2009 ook ligboxen met loopsteigers en mooie lange vingerpieren. Alle stroomaansluitingen en watertappunten werken zonder muntjes, de kosten zitten in het (lage) tarief verwerkt. Mooi geregeld op Urk!

Alle steigers en ligboxen zijn helemaal nieuw dus het ziet er keurig uit. Op de wal is van het overgebleven terrein een heuse boulevard gemaakt, compleet met bankjes en bloembakken. Je vraagt je af of dit het klassieke Urk is wat we gewend zijn, maar in het dorp is alles hetzelfde nog. Op de kade worden nog folders uitgereikt voor kerkdiensten en de havenmeesters komen in de namiddag langs met het weerbericht voor morgen.

Op Urk zijn veel oude huizen, steegjes, leuke winkelstraatjes, waar je nog mensen in klederdracht ziet lopen en fietsen, terwijl de brommers je voorbij scheuren. Uit het verleden weten we nog dat dit altijd hinderlijk was, de jeugd van Urk houdt dit tot in de nachtelijke uren vol.

Restaurantjes meer dan voldoende in soorten en smaken. Mes Amis schijnt een aanrader te zijn, maar daar zijn we weer uitgelopen vanwege de frituurlucht, gelukkig zijn er zijn ook veel andere gelegenheden. Voor wie helemaal geen eisen stelt aan eten, maar wil genieten van het uitzicht is er nog De Kaap. Het eten is ronduit slecht, maar het uitzicht magnifiek.

Voor passanten zijn meerdere toiletgelegenheden beschikbaar, aan de kade en op het nieuwe terrein. Opvallende bijzonderheid: Op zondag wordt er in Urk geen havengeld geïnd. De zondag beschouwt men op Urk als een rustdag. Ook veel restaurants zijn dan gesloten.

Gegevens
Gemeentehaven Urk – Postbus 77 – 8320 AB Urk – (0527) 68 32 02 – havendienst@urk.nl
Havenmeester (06) 5335 7397

Tarieven (2014):
passantentarief: 1,35 p/m
tussen zaterdag 12.00 en maandag 12.00 uur: 2,00 pm
douchen: inclusief
stroom: 2,00 p/n
water op de steiger: 2,25 m3
internet: WiFi
toeristenbelasting per persoon 1,00
millieuheffing: 0,55 per nacht


Andere bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes

Advertentie

Trefwoorden

jachthavens 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via