Helgoland Südhafen

Helgoland
bezocht op 30-07-2009

Nu heb ik al vaker zeer tegenstrijdige meningen vernomen over dit eiland. Maar de eerlijkheid dwingt mij te bekennen dat het niet mijn eerste bezoek zal zijn aan Helgoland. Ik hoor bij de club die het een uitstekende bestemming vindt.

Maar laat ik met een paar negatieve punt beginnen.
HelgolandDe reis er heen gaat wel over zee en de Duitse Bocht heeft nu eenmaal door zijn ligging niet een al te beste naam. Zeker als je weet dat na het verblijf de reis terug met een westen of noordwesten wind met een tegenstroom geen pretje is. Eenmaal aan zee de haven uit zit je direct op volle zee en is na een paar uur varen het point of no return wel gepasseerd. En dit geldt voor zowel de heen als de terugreis. Waar kun u bij slecht weer uitwijken? Beginnende bij Borkum. U zult dan wel eerst een stuk de Eems op moeten varen en de vraag is of de stroom dan niet tegen staat. Juist valt af vanwege een ongunstige ligging. Norderney is een goede uitwijkmogelijkheid via de de Sluchter maar let op bij een noord of noordwester. Soms is dan het Doventief een betere optie. Baltrum kunt u vergeten door zijn ongunstige ligging. Langeoog en Spiekeroog zijn goed aan te varen maar van zee moet er wel een drempel worden genomen waar met veel wind forse brekers kunnen staan. Maar bent u eenmaal bij de Jade 2 wordt de koers verlegt in noordelijke richting. Een waarschuwing: het afsnijden van de hoek bij het einde van het VSS systeem kan u een forse boete opleveren wat uw vakantiebudget met honderden Euro’s zal beperken. Nadat u de Helgoland O, een heuse brulboei, bent gepasseerd vaart u door tot u de havenopening open hebt gevaren. U vaart nu de voorhaven in. Hier is ruimte genoeg om zeilen te bergen en het schip gereed te maken om af te meren. Nu vaart u de Zuiderhaven in. Eenmaal op Helgoland is het stapelen geblazen. Ook dit vinden veel zeilers een ramp en als het druk is lig je voor dat je het weet 7 of 8 rij dik. Ieder derde schip legt lange lijnen naar de kant om het “pakket” een beetje te stabiliseren. In de kelder van Gaststätte “Marina” is de douche en een toiletgelegenheid. Voor de prijs van € 2,50 zou je veel Oost kardinaal een heuse brulboeiluxe verwachten maar dat valt vies tegen. Nu zit de trouwe wachtpost er niet altijd en kun je de betaling uit(af)stellen. Wat beweegt een mens dan om naar dit afgelegen oord te gaan? Zeker niet het toeristische karakter. De dagjesmensen worden met vele schepen aangevoerd om 11 uur en om 5 uur zijn ze allemaal weer vertrokken. Misschien de belastingvrij drank en sigaretten of de luxe artikelen die men er in de vele winkeltjes kan kopen? Nee, het is de geschiedenis en de natuur die dit eiland interessant maken.

1890 het verdrag van Zanzibar
Na in de geschiedenis vele machtwisseling te hebben gekend ging het pas in 1890 echt mis. Keizer Wilhelm 2 was er alles aan gelegen om het eiland in handen te krijgen. Een onmogelijke ruil voor koloniale gebieden in Afrika en het Eiland Zanzibar leidde er toe dat in 1890 het verdrag werd getekend en het eiland overging van Engelse in Duitse handen. Doel was o.a. om een militaire vesting voor de uitgang van het Keizer Wilhelm kanaal ( nu het Noord-Oostzee kanaal) te verkrijgen. Tot aan het uitbreken van de Eerste Wereld Oorlog is het eiland, zeg maar rots, omgetoverd in het “Gibraltar van het Noorden”. Land aanwinprojecten, bouw van tunnels, plaatsing van 28cm geschut en U-boothavens waren onderdelen van een enorme bedrijvigheid. 1913 was de vesting Helgoland gevechtsbereid. Na de Eerste Wereldoorlog werd op gezag van het verdrag van Versaille het eiland gedemilitariseerd. Het geschut werd verschroot en de militaire onderdelen werden onklaar gemaakt. In 1918 kwam de bevolking, die in 1914 van het eiland waren weggevoerd, weer terug naar hun geliefde eiland.

1933 Helgoland en het derde Rijk
Adolf Hitler had nog veel grotere plannen met Helgoland. En al ras begon men met de bouw van U-bootbunkers en werd het hele eiland weer van geschut voorzien. Niet alleen zwaar scheepsgeschut van 30,5 cm maar ook luchtdoel geschut werden op het eiland geïnstalleerd. Ook werd er een begin gemaakt met het project Project "Hummerscheren"“Hummerscheren” ( Kreeften schaar). Dit moest het eiland vele malen groter maken en uiteindelijk omtoveren in de grootste ijsvrije marinebasis van de wereld. Het zou in 1948 worden opgeleverd maar zover is het nooit gekomen. Restanten van het begin van de werkzaamheden liggen nu nog in zee en zijn bij laagwater goed te zien. Diverse bombardementen door Engelse en Amerikaanse luchtmacht hebben van het eiland een puinhoop gemaakt. Het eens zo vlakke Oberland veranderde in een maanlandschap. Alles, maar dan ook alles werd vernietigd. Het enige dat uiteindelijk het laatste bombardement van 18 april 1945 overleefde, waarbij bijna 1000 vliegtuigen hun bommenlast op het eiland afwierpen, is de huidige vuurtoren.

18 april 1947 de Big Bang
Big Bang 1947Het eiland werd na de oorlog voor de tweede keer ontvolkt en de Engelse strijdkrachten namen weer bezit van het eiland. Nadat er 6700 ton springstof, oude munitie, mijnen, torpedokoppen enz. in het enorme onderaards stelsel waren opgeslagen ging op 18 april 1947 de knop om. De grootste niet nucleaire explosie was een feit. Een deel van het eiland was verdwenen maar het overgrote deel hield stand. Pas in 1952 kwamen, na vele onderhandelingen de eerst Helgolanders weer terug. Een moeizame opbouwperiode brak aan.

 

Helgoland Südhafen

Natuur
De natuurliefhebbers wanen zich in een eldorado. Vooral vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de pleisterplaatsen van zeevogels uit het Noordzeegebied en voor trekvogels van verder noordelijk. Er broeden onder andere de zeekoet, de drieteenmeeuw en de jan-van-gent. Een wandeling over het Oberland is een absolute must. Dit is maar een zeer bescheiden beschrijving van de geschiedenis en de natuur maar op het eiland zijn musea, zeeaquarium en bibliotheek aanwezig om u veel meer te vertellen en te laten zien.

Havengegevens 
Helgoland Port Radio, channel 16 +67
Havengeld voor 8 meter: € 10,00
Elektriciteit (beperkt aantal stekkerdozen): € 0,50
Water (aan de westkade) 70 liter voor € 0,50
Diesel en benzine in de binnenhaven en belasting vrij

Kaarten vaartocht Helgoland
Kaarten: | NV Verlag DE 13 |
| NV Verlag NL 2 |
| HP 33 |
| Gezeitenkalender |

Conclusie
Een tocht naar Helgoland is absoluut de moeite waard maar vraagt wel de nodige voorbereiding. Het schip moet in een goed conditie zijn en de bemanning moet er zin in hebben. Voor degene die voor de eerste keer gaat is het “hoppen” via diverse eilanden een aanrader. Het eiland is in het donker goed aan te varen. Een oog voor de geschiedenis en de natuur maakt een verblijf van een paar dagen tot een waar genot. En een fles oude Bokma voor € 5,85 mag je niet laten staan.Redactieschip: Tristan
Redacteur: André Otten
Foto's: Watersportalmanak

Link: | Andere bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes |

 

Advertentie

Trefwoorden

jachthavens 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via