Praktijktest verrekijkers NOBLEX

Noblex verrekijkers getest door WatersportAlmanak

Sinds enige tijd levert Minox geen verrekijkers meer voor de watersport en dat is jammer want met name de 7x50 DCM was een topkijker zoals ook al bleek uit de test van de ANWB. Bij Minox werd de productie naar watersportkijkers gedreven door Thorsten Kortemeijer, zelf een hartstochtelijk watersporter. Echter Kortemeijer is vertrokken bij Minox om het merk Noblex opnieuw te gaan exploiteren na een faillissement.

Noblex is een oude bekende naam in de optiekwereld. De kijkers van Doctor die daar werden geproduceerd waren van uitmuntende klasse. Noblex vertegenwoordigt een trotse traditie op het gebied van optische producten die geproduceerd werden vanuit de fabrieken van Carl Zeiss in Jena. Later is de productie voortgezet in Eisfeld. Met 150 jaar ervaring is een schat van kennis ontstaan, dat heeft geleid tot topproducten en een stimulans om de traditie van Zeiss voort te zetten.

Via via kwamen we in contact met Kortemeijer en dat leidde ertoe dat we binnen een week een van de mooiste verrekijkers van Noblex mochten ontvangen: de Inception Advanced 7x50.

De eerste indruk
Het is een fraai vormgegeven verrekijker die prettig in de hand ligt en we hebben de kijker vergeleken met de bij ons aanwezige Minox DC 7x50.

De buitenkant
De eerste indruk is dat de kijker er bijzonder fraai en modern uitziet. De hoogte is iets minder dan de Minox en wat direct opvalt is het grotere vloeistof gevulde draaikompas wat continue afleesbaar is. Bij donkere omstandigheden kan het kompas verlicht worden door een drukknopje. Bij de Minox wordt de kompasstand elektronisch geprojecteerd in het midden van het zichtbeeld, bij de Noblex belemmert het kompas het zicht niet.

Het beeld
Belangrijker dan de buitenkant is natuurlijk het beeld. De oculairen zijn per glas instelbaar, eenmaal ingesteld is de kijker scherp vanaf 7 meter. Ook voor brildragers is de kijker zeer geschikt, de oogschelpen kunnen worden omgevouwen, waarmee het gehele beeld is te overzien.

Optisch doet de kijker van Noblex absoluut niet onder voor de Minox. Het beeld is helder en contrastrijk en met schemeringsgetal van 18,7 en een lichttransmissie van 92% doet de kijker het ook onder slechtere lichtomstandigheden goed.

Doordat de Noblex iets zwaarder is dan de Minox is het beeld goed stil te houden. Bovendien is door de rubberen behuizing met kleine nopjes de kijker goed te hanteren. De kijker is voorzien van een draadkruis met een hoogte- en breedteschaal.

Verdere details
De kijker is tot 1 meter waterdicht, met stikstof gevuld en blijft drijven. Alle Noblex kijkers worden geleverd met een prettige draagriem, tas, beschermdoppen en een schoonmaakdoekje. De garantietermijn is twee jaarIn de gebruiksaanwijzing staat ook een duidelijke uitleg hoe de diverse metingen functioneren.

Conclusie praktijktest Noblex
We zijn zeer tevreden met de Noblex Inception 7x50 Advanced. Het is een kijker met optisch zeer hoogwaardige kwaliteit. De Noblex kan de vergelijking niet alleen weerstaan met Minox, maar bijvoorbeeld ook met de veel duurdere kijkers van Steiner en Leica.

Volgens onze praktijktest voldoet de Noblex ruimschoots aan de eisen die je als watersporter van een verrekijker mag verwachten. Degelijk, helder beeld, goed kompas en een goede handligging. Meer heb je niet nodig…

Naschrift
Inmiddels hebben we besloten om Noblex in onze webshop op te nemen als vervanger van de Minox kijkers. Leverbaar vanaf 1 mei.

Link: | verrekijkers watersport |

Extra link: | rapport Boote.de |

Bron: | Datum van publicatie: 25-04-2021

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via