Kornwerderzand - Vlieland

Vaarroute Kornwerderzand – Vlieland via Harlingen
Varen naar Vlieland is geliefd bij zeilende watersporters, maar ook steeds meer motorboten maken gebruik van de route. De totale lengte vanaf Kornwerderzand is ca 20 mijl, dus goed te doen. Voordat u vertrekt dient u uiteraard uw schip voor elkaar te hebben. Voldoende brandstof, reddingsmiddelen goede kaarten en niet te vergeten een zeewaardige bemanning.

Onderaan deze pagina staan tips voor benodigdheden voor de reis.

Bij weinig wind is de route een peulenschilletje, maar bij zwaar weer kan het aardig hobbelen. Met name het traject boven de eilanden is dan een zware factor. De beste vertrektijd vanaf Kornwerderzand is met hoogwater Kornwerderzand, dan heeft u de meeste stroom mee, raadpleeg hiervoor onze getijdentabellen.

Link: | getijdentabellen |

Vertrekpunt Kornwerderzand
Komende vanaf het IJsselmeer dient u de sluizen bij Kornwerderzand te passeren, richting Waddenzee. Twee sluizen zijn beschikbaar, meestal zal de watersport door de kleine sluis passeren, bij drukte is de grote sluis ook beschikbaar. U kunt de sluis oproepen via kanaal 23.

Boontjes Waddenzee
De adviesroute loopt over de Boontjes richting Harlingen. (een route via het Inschot is ook mogelijk, maar wordt alleen aanbevolen voor ervaren watersporters die ter plekke bekend zijn.) Met hoogwater vanuit Kornwerderzand is de Boontjes overal diep genoeg, houdt wel de betonning aan want naast de betonning liggen steile zandbanken waar u direct op vastloopt. Stuurboordzijde aanhouden is een vereiste in verband met tegenligger. Deze route wordt druk bevaren door zowel watersport als beroepsvaart. Marifoonkanaal 16Pollendam
Bij Harlingen aangekomen dient u de Boontjes helemaal uit te varen tot de gele kardinale ton waarna u naar bakboord draait, de Pollendam op. Naast de Pollendam ligt aan bakboor een vaarroute voor de watersport. Dit is tussen de groene en de gele tonnen, overal is diepgang voldoende. Vaar NOOIT buiten de betonning aan de rode tonnenlijn, hier ligt een strekdam die met hoogwater niet zichtbaar is. Hier kunt u uw marifoon ook overschakelen op de verkeerscentrale Brandaris VHF 02

Boeken en kaarten onmisbaar op de Waddenzee
Naast kennis en ervaring zijn goede boeken en kaarten voor het varen op de Waddenzee onontbeerlijk. In onze webshop leveren we de nieuwste vaarkaarten en vaarboeken over de Waddenzee.


Link: | Vaarboeken Waddenzee | Vaarkaarten Waddenzee |

Blauwe Slenk

Na de vaargeul langs de Pollendam komt u in de Blauwe Slenk. Dit is een groot vaarwater die u in een kronkelende lijn brengt langs het vogeleiland Griend. Het natuureiland Griend heeft een groot gebied (Grienderwaard) dat bij hoogwater onzichtbaar is en loopt zeer ver door, hier is het uiteraard zeer ondiep. Volg gewoon de vaarroute, dat is de veilige weg.


Varend op de Blauwe Slenk dient u goed rekening te houden met het vrachtverkeer. Deze hebben voorrang en varen snel zonder een grote wendbaarheid. Steek nooit voor deze schepen langs, neem geen risico en houdt afstand. Vaak volgen grote golven die u flink laten schommelen. Buiten de vaargeul is soms wel ruimte, maar met name het gedeelte tussen de BS20 en de BS 14 is dit niet aan te bevelen.Vliestroom
Na het passeren van de kardinaal BS1 bevindt u zich in de Vliestroom, een zeer breed vaarwater waar u ook vaak zeehondjes kunt zien zwemmen, net met hun kopje boven water. Bij de VL8 kunt u nog kiezen naar welk eiland u wilt. Hier kunt u naar stuurboord richting West Meep om vervolgens naar Terschelling te varen. Rechtdoor, richting noorden is de vaarweg naar Vlieland. Vraag, indien u twijfelt, via de marifoon aan de Brandaris (VHF 02)of de jachthaven Vlieland nog ligplaatsen heeft.

De Richel, domicilie der zeehonden
Doorvarend passeert u ook nog De Richel. Deze zandplaat is het domein van vogels en zeehonden. Op mooie zonnige dagen ligt de zandplaat vol met zonnende zeehonden die het schouwspel van passerende boten op hun gemak bekijken. Met een verrekijker heeft u goed zicht.

Bij de VL1kunt u bakboord varen richting Vliestroom. Houdt rekening met de stroming, deze is hier zeer sterk en zet u flink opzij, de Noordzee op. Na de VL1 vaart u naar de Zuider Stortemelk 13 (ZS13). Van hieruit vaart u de Vliesloot in richting de rode ton VS4 en vervolgens de betonning volgen dicht langs het eiland. Hier heeft u een een flinke stroom tegen (2-5 knopen).

Hierna komt u bij de haven waarbij u bij het invaren rekening moet houden met sterke stroom die u tegen de zijkant van de haveningang wil zetten. Wees hierop voorbereid.

Een verslag van de jachthaven vindt u via de link: | jachthaven Vlieland |

Toegankelijkheid jachthaven Vlieland
In het hoogseizoen is het zeer druk op Vlieland en ligt de haven regelmatig vol. Dit wordt aangegeven via een dubbele rode vlag en dubbele rode lampen bij het havenhoofd. Invaren is dan verboden.

U kunt de havenmeester oproepen via kanaal 12 en vragen wat er mogelijk is. Bij geen plaats zult u moeten ankeren. Doe dit buiten de vaarroute en denk om een krabbend anker met stevige stroom.

De website van de jachthaven geeft hierover (beperkte) informatie.
| Jachthaven Vlieland |

 

 

Advertentie

Trefwoorden

Waddenzee  waddeneilanden  vaarroutes  vaargebieden 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via