Heusden - wsv Heusden

Heusden – wsv Heusden

We zijn aangekomen in Heusden, voor ons onbekend terrein dus weer helemaal nieuw. We komen uit oostelijke richting, varend over de Bergsche Maas. Vrij kort na de brug over de provinciale weg naar stuurboord draaien we de haven in. U dient de groene ton aan stuurboord te houden.

Heusden heeft twee jachthavens, de Wielen en de haven van de watersportvereniging Heusden. We kiezen voor de laatste. In de haven van wsv Heusden liggen ook veel kleinere boten, in De Wielen liggen vrijwel uitsluitend grote tot zeer grote jachten.

Direct als u de Bergsche Maas gaat verlaten ligt wsv Heuden recht voor u. De eerste langsteiger is de meldsteiger. U kunt de haven ook aanroepen via VHF kanaal 31 of via de telefoon. De assistent-havenmeesters zijn vriendelijke dames die u graag een plaats aanwijzen en dan even een lijntje aannemen.

We kunnen plaatsnemen aan de binnenzijde van de meldsteiger, lekker gemakkelijk en een ruime plaats. Op de steigers zijn voldoende bolders, elektriciteit, water en goed werkende WiFi. Vanaf de meldsteiger is het wel een eind lopen naar het havenkantoor en de stad Heusden, maar we hebben vakantie. Echter onze scheepshond Minox vindt het minder prettig. Een zeer groot deel van de steiger bestaat uit standaard geschaafde planken die glad zijn en soms nogal ver uit elkaar liggen. Daar blijft Minox met zijn pootjes tussen steken. De overige steigers zijn wel van degelijk fabricaat en hondvriendelijk.

Bij het havenkantoor, gevestigd in de oude US Army boat worden we vriendelijk ontvangen en we rekenen direct af. In diezelfde boot zijn ook toiletten, douches en wasmachines ingebouwd. Het haventerrein is omsloten met hekken die na 20.00 uur gesloten zijn. U heeft dan toegang met een pasje. In de haven is geen vuilwaterafzuiging of tankmogelijkheid, maar dat kan vlakbij. U krijgt voor de vuilwaterafzuiging zelfs een tegoedbon mee. Voor het reinigen van uw schip is een dompelpomp beschikbaar zodat u geen kraanwater hoeft te gebruiken.

De stad Heusden

Vanaf de haven is het ca 5-10 minuten lopen naar Heusden. Direct als u de haven kunt u over de stadwallen lopen en door de stadpoort het centrum bereiken.  Heusden is een oude vestingstad die hoogtijdagen beleefde in de zestiende- en zeventiende eeuw.

In het centrum(pje) vindt u op de Vismarkt talloze terrassen, die in het weekend behoorlijk vol zitten. Restaurants, eetcafés en terrassen voldoende. Op aanraden van andere watersporters zijn we gaan eten bij Van Dijk, op de hoek. Was een goede tip, heerlijke gerechten, op het terras, tegen een redelijke prijs.

Verder vindt u in de straten achter de Vismarkt diverse winkels waaronder enkele designwinkels. Vergeet niet even een ijsje te halen bij ’t Heusdens IJshuys aan de Botermarkt. Daar vindt u ook een goed gesorteerde winkel waar u verse eetwaren kunt kopen. Verder heeft Heusden winkels van allerlei soort, maar bedenk dat op maandag en dinsdag veel winkels gesloten zijn. In het centrum vindt u ook het 'Heusdens Buro voor Toerisme', met informatie over Heusden, exposities, aanbod stadswandelingen en films over Heusden.

Een wandeling over de stadswallen is beslist een aanrader, u loopt dan om de hele stad heen.

Stadshaven Heusden

Binnen in de stad is ook nog een haven waar u kunt overnachten, u dient dan onder de stadbrug door de varen en aan te leggen in de kom. Daar is verder geen enkele voorziening en er is weinig plaats. Schepen mogen niet dubbel worden afgemeerd. Het beheer van deze ligplaatsen geschiedt ook door wsv Heusden. Helaas konden ze op ons niet vertellen wat de diepgang, doorvaartbreedte en doorvaarthoogte van de toegang tot de Stadshaven is.

 

Conclusie WSV Heusden

Het is ons zonder meer goed bevallen in de haven. Minpuntje vinden we de planken steigers. Voor de rest is alles goed verzorgd, vriendelijke mensen en er heerst een gezellige sfeer in de haven. Redelijk veel passanten, maar ook vaste liggers zijn aanwezig en dat geeft een aardige mengelmoes van mensen. Het kan soms een beetje schommelen aan de meldsteiger, dat komt door passerend vrachtverkeer. Voor de rest zijn we zeer tevreden en durven de haven best aan te bevelen.

 

Gegevens WSV Heusden (2017):

 • Ligging: aan de Bergsche Maas
 • Adres: Nieuwe Maasdijk 3A
 • Telefoon: 0416 66 25 84
 • Marifoon: Kanaal 31
 • Tarief: 1,40 euro per meter incl. btw
 • Toeristenbelasting: ja, 1,5 euro per persoon per nacht
 • WiFi: gratis, goed signaal
 • Stroom: inclusief (6 Ampère)
 • Water: inclusief
 • Douchen: 0,50 euro per douchemunt
 • website: www.wsvheusden.nl

Link: | Andere bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes |

 

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via