Enkhuizen - Compagnieshaven

Op weg naar de Compagnieshaven Enkhuizen
Het is zondagmiddag, we varen met weinig wind van Hindeloopen naar Enkhuizen. Maar als de wind wat draait kan het ook Urk worden, of misschien wel Medemblik. Want een oud gebruik onder schippers geldt ook vandaag: Zoals de wind waait, varen wij mee. Kortom we hebben geen echt doel, maar we willen vanaf Hindeloopen naar beneden afzakken.

De wind waait niet en na een te lange dobberperiode die besteed wordt aan het wegjagen van een onmetelijke partij groene vliegen gaat de motor aan. Dus kunnen we alsnog naar de Compagnieshaven in Enkhuizen koersen. Onderweg nog een klein uurtje het zeil weer gezet en uiteindelijk varen we langs de KG 11 om vervolgens het Krabbersgat in te draaien.

Toegang naar Compagnieshaven

Vanaf de ingang van het Krabbersgat, komende vanaf het IJsselmeer ligt de Compagnieshaven direct aan stuurboordzijde. We varen de haven in en direct aan bakboord ligt het “gangpad” naar het havenkantoor. Normaal worden w e hier opgewacht door “een man in een wit overhemd” die al vanaf afstand de passanten vertelt waar ze mogen liggen.

Maar het is zondagmiddag en nog geen hoogseizoen, dus gaan we aanleggen bij de eindsteiger na de reddingsboot. We willen hier wel blijven liggen, maar in het kantoor denken ze er anders over.

Een vriendelijke stem vraagt of we een box willen of anders mogen we ook wel aan de andere kant van de eindsteiger liggen. Het wordt het laatste. Omgevaren, aangelegd en naar het havenkantoor om ons definitief aan te melden en te betalen. De naam van onze boot is verdwenen in de computer en wordt opnieuw ingetikt. Wat is de lengte van uw schip? 9 meter, om de een of andere reden liegt iedereen daarover want het schip is 9,16 meter, maar 6 meter daar trappen ze niet in. Dat is dan 17 Euro meneer. Betalen, sticker gekregen en dat is het. Geen uitleg over de haven, geen folder meegegeven, maar vriendelijk bedankt. We hebben een mooi uitzicht op passanten die nog komen en ook allemaal aan de lange steiger willen liggen maar net als wij ook weer moeten verleggen. Enkelen lukt het aanleggen wat minder. Bonk, tegen de kant dus, aanleggen voor de wind gaat slechter dan tegen de wind in, daar komen ze inmiddels achter.

Faciliteiten Compagnieshaven

Op het terrein van de Compagnieshaven Enkhuizen bevinden zich alle standaardvoorzieningen die een passant mag verwachten. Electra en water op de steiger (tegen betaling), een multifunctioneel havenkantoor met daarin een ruim gesorteerde supermarkt, douches, toiletten, weerstation, prikbord met mededelingen en koopjes en veel informatiemateriaal met toeristische zaken.

Op het haventerrein
Buiten op het haventerrein bevindt zich een speeltuintje voor de kinderen tegenover de ingang van het restaurant de Mastenbar. Verder op het terrein een tweede toiletgebouw met douches (1 Euro) een afvalstation, een tankstation, een bilgepomp en een vuilwaterpomp aan de havenzijde. Aan de stadkant is een goed gesorteerde watersportwinkel: Joosten Watersport. Redelijke parkeerruimte en ook toegang tot de scheepshelling waar kleine boten te water gelaten kunnen worden (5 Euro).

Internet in de Compagnieshaven
In de haven kunt u gebruik maken van het netwerk van de Compagnieshaven.Inmiddels is gratis toegang tot het net van de haven, maar de ontvangst is ronduit slecht.

Buiten de Compagnieshaven
De Compagnieshaven ligt op steenworp afstand van het gezellige Enkhuizen, met pittoreske straatjes, mooie gevels en gezellige terrasjes. Restaurants in overvloed, maar in het hoogseizoen kan reserveren geen kwaad. In de directe omgeving ligt het Zuiderzeemuseum Enkhuizen. U kunt vanaf de jachthaven er gemakkelijk heen lopen, maar het grote publiek komt met een veerboot vanaf het NS Station. In het Zuiderzeemuseum Enkhuizen is 700 jaar Zuiderzee- en IJsselmeergeschiedenis verzameld in combinatie met de grootste verzameling boten van Nederland. Beslist de moeite waard op een minder fraaie dag. Entree volwassenen 11,50 Euro, kids van 4 tot 12 jaar betalen 6,90 Euro. Zie ook www.zuiderzeemuseum.nl

Tarieven Compagnieshaven (2014):

ca. 2 euro per meter lengte

Ankeren in de kom
Ankeren en overnachten in de kom voor schepen tot 10 meter € 5,00
Ankeren en overnachten in de kom voor schepen vanaf 10 meter € 10,00
(u dient dit zelf op het havenkantoor te voldoen)

Bedragen zijn inclusief toeristenbelasting, milieu en BTW.
Bedragen gelden voor overnachting van 16.00 tot 12.00 de volgende dag
(verlenging dient voor 12:00 uur te gebeuren)
Catamarans betalen 150% van het bedrag per nacht
Bij 7 overnachtinger worden er 6 in rekening gebracht

Electriciteit
Electriciteitskast op steiger/wal (per eenheid van 1,5 Kilowatt) € 0,50

Water & hogedrukreiniger

 

Waterhaspel op de steigers (per eenheid van ca. 100 liter) € 0,50
Hogedrukreiniger (afspuiten schip door medewerker van de haven) € 44,45
Hogedrukreiniger (zelf uw schip afspuiten) € 21,95
Hogedrukreiniger (gebruik per 5 minuten middels muntjes) € 2,20

WiFi Internet
Gratis log in. De ontvangst en zekerde snelheid van het net is ronduit slecht en traag.

Douche
Per douchebeurt (8 minuten) € 1,00

Wasserette
Per wasbeurt inclusief waspoeder € 5,00
Per droogbeurt € 2,50

Pompen
Bilgepomp per keer € 1,00
Fecalieënpomp per keer € 0,50 

Meer info op: www.compagnieshaven.nl of bel (0228) 31 33 53

 

Restaurants in Enkhuizen

In het gezellige centrum van Enkhuizen vindt u leuke winkelstraten, maar voor een leuk hapje eten moet u daarbuiten zijn. In de omliggende straten barst het van de leuke eetgelegenheden. Voor wie in de Compagnieshaven ligt en niet wil wandelen is het prima vertoeven in de Mastenbar aan de haven. Aan de Dijk (binnenhaven) zijn tal van leuke restaurantjes, van exclusief tot de bekende standaardgerechten. Ook aan de Havenweg (gemeentehaven) vindt u een aantal leuke eetgelegenheden.

Porto Vecchio Enkhuizen

Porto Vecchio is nieuw in Enkhuizen. Vroeger zat daar restaurant de Boei, berucht om het onbeperkt schol eten, maar nu is het Italiaans. Het pand aan de Havenweg (naast De Admiraal) is niet veel veranderd, ja toch, er hangen enkele foto’s van “La Loren”. Trattoria staat trots op het pand, maar er staan ook pizza’s op de kaart. “Dat zijn we een beetje aan het testen” zegt de (Italiaanse) bediening. “We zijn nu drie maanden geopend en we moeten een beetje aftasten wat het publiek wil”.

We bestellen een schaal antipasti duo vooraf en een mooie fles Pino Grigio. De antipasti is een grote schaal met allerlei lekkernijen die als voorgerecht verkrijgbaar zijn en gaat er smakelijk in. We zijn blij dat we gereserveerd hebben want het restaurant zit aardig vol. Boven is trouwens ook nog een zaal.

Als hoofdgerecht eten we Pollo Pizzaiolo (krokante kip met olijven en een sausje) en spaghetti carbonara ( spaghetti met een roomsaus en spekjes. Fraai opgediend en bijzonder smaakvol. Daarna kletsen we buiten nog even na met koffie en een flats. Het eten zijn we zeer tevreden over, we verbazen ons wel over het paaseitje bij de koffie terwijl het augustus is. De eigenaar komt nog even bij ons zitten en biedt een drankje van het huis aan. “Die paaseitjes hadden we nog over” zegt hij grijnzend. “We krijgen opvallend weinig watersporters binnen” zegt de eigenaar, “waar dat aan ligt weten we ook niet”. Wij ook niet want Porto Vecchio krijgt van ons een ruim voldoende…

Porto Vecchio heeft geen website maar wel telefoon (0228) 75 61 09

Meer bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes

Advertentie

Trefwoorden

jachthavens 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via