Medemblik - Stadshavens

Medemblik Stadshavens  en Pekelharinghaven

We zijn onderweg naar Medemblik en vragen ons af in welke haven we gaan liggen. We besluiten om maar weer eens naar de Pekelharinghaven te gaan.

De haven is zeer gemakkelijk toegankelijk vanaf het IJsselmeer. Direct na binnenkomst vaart u bakboord de haven in. Na 100 meter vindt u aan de linkerkant de aanmeldsteiger waar u om een plaatsje kunt vragen. Dat kan ook via de marifoon op kanaal 31 of 06-12335841 en voor de Oosterhaven is het kanaal 9 of 0227-541686

We besluiten om vooraf even te bellen. `We hebben een mooi plaatsje voor u meneer, steiger D, box 3`,klinkt het vriendelijk vanuit het havenkantoor. Probleemloos varen we de box in en leggen vast. We hebben de boot achteruit ingevaren, want er zijn geen vingerpieren die het afstappen gemakkelijker maken en via het anker op de steiger springen vinden we ook geen optie.

Medemblik heeft de Pekelharinghaven, de Westerhaven, een deel van de Oosterhaven en in het Ooverlekerkanaal samengevoegd in Stadshavens Medemblik BV, de gemeente is en blijft eigenaar van de BV. “De bedoeling van deze verandering is om meer leven in de havens te brengen, daarvoor krijgen we nu de ruimte” vertelt havenmeester Wijnand Baerken ons.

De haven is redelijk groot (235 plaatsen tot 15 meter lengte) en de bijbehorende gebouwen zien er goed uit. Het havenkantoor is tegenwoordig op de begane grond, de toiletgebouwen zijn schoon en goed toegankelijk. De douches zijn ruim en men kan douchen zonder de vervelende muntjes. Alles is inclusief in de haven, ook het water en de stroomaansluiting zijn inclusief. Voor een tarief van € 1,53 per meter lengte is dat een mooi tarief.

Ook Wifi is inclusief. Zij het dan dat tijdens ons bezoek er geen enkele ontvangst was. De havenmeesters hebben dit snel opgelost en nu is de verbinding goed en redelijk snel.

Naast het havenkantoor vindt u NED1671. Daar kunt u terecht voor zeer lekkere koffie, maar ook voor verse croissantjes, broodjes en een ontbijt. Daarnaast serveert Emma heerlijke appeltaart, levert enkele streekproducten en souvenirs. Bij NED 1671 kunt u ook terecht om een fiets te huren. U kunt in het havenkantoor een sloepje waarmee u door kleine watertjes rond kunt toeren.

Boven het havenkantoor is al jarenlang restaurant de Driemaster gevestigd waar u een hapje kunt eten of met een drankje op het terras van het uitzicht over de haven kunt genieten.

Oosterhaven Medemblik

In plaats van de Pekelharinghaven kunt u ook kiezen om in de Oosterhaven te gaan liggen. Dat is het watergedeelte aan beide zijden voor de Kwikkelbrug. U kunt langs de kant zelf een ligplaats uitzoeken en vervolgens melden bij het havenkantoor bij de Kwikkelbrug. 

 

Westerhaven Medemblik

Datzelfde geldt ook voor het deel van de Westerhaven (boxen direct na de brug aan bakboordzijde) dat bij de Stadshavens Medemblik hoort. Gewoon aanleggen bij een vrije box (dat kunt u zien aan de rode of groene bordjes). Vervolgens loopt u even naar het havenkantoor bij de Kwikkelbrug.

Medemblik en Bakkersmuseum

Het centrum van Medemblik ligt op 5 minuten lopen en in de grote winkelstraat is een ruime sortering winkels en boetiekjes. Verder is de straat veel gevuld met cafetaria’s, restaurantjes, terrassen etc. Achter in de hoofdstraat vindt u het Bakkersmuseum. Leuk om even te bekijken hoe vroeger brood en banket gemaakt werd, zeker voor kinderen die alleen maar brood uit de supermarkt kennen is dit leuk.

Restaurant d'Artiest

Medemblik is voorzien van veel restaurantjes waar u kunt eten. Nederlandse pot, Frans, Chinees, Portugees etc. Alle landen zijn vertegenwoordigd. We hebben gegeten bij restaurant d'Artiest aan het Achtereiland nummer 12, dat is aan de zuidkant van de Westerhaven. Heerlijk op het overdekt terras gegeten. Met name het voorgerecht (€11,50) van grote garnalen, bamboescheuten, zeewier, wassabi en sla was om je vingers bij af te likken. dÁrtiest is al twintig jaar een begrip in Medemblik en ook bij de watersporters. Enthousiast en zeer vriendelijk personeel maakt van je bezoek een geslaagde avond.

Kasteel Radboud

Direct aan de Pekelharinghaven ligt Kasteel Radboud. Het is het enig overgebleven deel van een Westfriese dwangburcht uit de 13e eeuw, Het kasteel is te bezichtigen, maar is op vrijdag gesloten. In het kasteel zijn wisselende exposities en een vaste collectie te bekijken. Het kasteel is lklein en astig voor als u slecht ter been bent. Voor rolstoelgebruikers is het kasteel eigenlijk niet toegankelijk. De entree bedraagt €6,-, met een museumjaarkaart is het gratis.

Koningin Emmapark

Vrijwel direct naast de haven ligt het Koningin Emmapark. Een fraai gebied voor een avondwandelingetje, maar er is ook een dierenparkje, een midgetgolfbaan, een kinderspeelplaats en een pannenkoekenrestaurant.

Stoomtram

Als het weer echt mooi is kunt u zwemmen aan het strandje van de vooroever. Vanuit het centrum van Medemblik kunt u met de stoomtrein rijden naar Hoorn en weer terug. Deze nostalgische tocht is een echte aanrader. Raadpleeg vooraf even de dienstregeling.

Twisk

Voor wie meer tijd heeft en een stukje wil gaan fietsen is het lintdorp Twisk een aardige bestemming. Twisk ligt op ca. 5 kilometer van Medemblik. Twisk is een lintdorp in een schilderachtige omgeving. Fraaie oude huizen langs een klein watertje doen denken aan lang vervlogen tijden. Het beschermde dorpsgezicht met typische west-friese huizen heeft twee kerken en kent vele oude stolpboerderijen.

Conclusie

We vonden het een prettig verblijf in de Pekelharinghaven en Medemblik is een mooi stadje. Doordat de haven iets van het centrum af ligt (3 minuten lopen) is het er lekker rustig. De voorzieningen zijn prima en het internet werkt (nu) ook, al valt de verbinding wel eens weg. Wie vertier zoekt in de haven kan ook in de Wester- of Oosterhaven gaan liggen. Daar komt scheepvaartverkeer langs en is meer beweging.

Het is een beschutte haven, dat betekent dat het bij wat slechter weer prettig liggen is, bij zomers, zonnig weer en weinig wind kan het in de haven wel erg warm zijn. Jammer dat er geen vingerpieren zijn. Dat maakt het aanleggen gemakkelijker en is zeker zo prettig bij het van en aan boord gaan.

Tarieven alle Stadshavens (2015)

Liggeld: € 1,53 per strekkende meter in alle havens

Stroom: exclusief, de kosten bedragen 2,50 per nacht

Water: inclusief

Douchen: inclusief

WiFi: inclusief

Toeristenbelasting: € 1,09 pp per nacht

Links: | Stadshavens Medemblik | Telefoon | 0227 54 16 86 |

Link: | Andere bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes |

 

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via