Lauwersoog - Passantenhaven

Een nieuwe Jachthaven
Bezocht op 11 oktober 2012

Deze zomer moest het er maar eens van komen. Een bezoek aan de passantenhaven van Lauwersoog staat op het programma. Een beetje ongewild is dit bezoek in het programma geslopen. De eerste zaterdag van mijn vakantie ging de reis vanuit Delfzijl naar Borkum. Daar heb ik de nacht doorgebracht en gewacht op hoog water. Om 4.00 uur in de ochtend was het zover en was ik benieuwd naar de windsterkte en -richting. Helemaal mis, pal west en een dikke 6. Stroom tegen wind in het Huibertsgat is geen feest. Toch nog koffie gemaakt en een ander voorzeil gezet, maar twijfel maakte zich van mij meester. “Waar begin ik aan?” De beslissing was moeilijk maar als solozeiler bouw je een extra stukje veiligheid in en dus binnendoor via Groningen, Reitdiep, Zoutkamp naar Lauwersoog. Twee dagen later lig ik in de Passantenhaven van Lauwersoog.

De opening
De Groninger Commissaris van de Koningin Max van den Berg heeft op 8 mei 2010 de openingshandeling verricht. Een deel van de 5 miljoen subsidie voor de renovatie van de haven is besteed aan deze jachthaven, die 60 ligplaatsen groot is.

2 Harinkjes
Via de Robbengatsluis draai ik stuurboord uit om de haven binnen te komen. Het is even zoeken want de ingang ligt aan de noordoostzijde. Ik tref een perfecte haven aan met brede steigers en voldoende punten om landvasten omheen te leggen. Snel even naar de bescheiden supermarkt die op het haventerrein ligt. Ook even snuffelen in de enorme watersportwinkel die om de hoek te vinden is. Daarna naar een van de visrestaurants voor een lekker harinkje (2 stuks).

Havengeld
Tenslotte naar het havenkantoor voor het havengeld. Hier tref ik een elektrische havenmeester aan. De betaalautomaat accepteert alleen maar Pin. Hij vraagt € 1,50 per strekkende meter per dag en € 1,15 toeristenbelasting per nacht. Om nu weer in de haven te komen moet je door een hek. Hier voor heb je een SEP card nodig. De kosten van deze card bedragen € 5,00 die als een tegoed op de kaart staan. Het openen van het hek kost echter niets. Nog gekker zonder kaart gaat het hek ook open. De kaart is niet meer in te leveren en het tegoed wordt niet gerestitueerd. Ik gebruik geen stroom à € 0,50 per kW en ook water per 100 liter à € 0,50 heb ik niet nodig. Ik moet dus wel gaan douchen voor € 0,12 per minuut. Een beetje vreemde zaak, zeker als je Lauwersoog als tussenstop gebruikt en je er misschien in jaren niet meer terugkomt.

Toen het eb werd ontdekte ik dat de beugels die aan de palen zijn gemonteerd wel erg kort waren. Langzaam werd de spanning op mijn achtertrossen wel heel hoog en werd de kont van het schip uit het water getild. Een kleine misrekening in het ontwerp van de haven? Voor alle volgende bezoekers een advies, “zet de trossen niet te strak door”. De toilet- en douchegelegenheid zijn, hoe kan het ook anders, gloednieuw en in een perfecte staat. Er is zelfs een wasmachine ( € 4,50) en wasdroger ( € 2,50) aanwezig. Dit alles kan worden voldaan met de SEP card. Het opwaarderen van de card geschiedt via de betaalautomaat.

Conclusie
Als tussenstop op de weg naar het oosten of het westen is Lauwersoog voor watersporters een prima optie. Helaas is Het Plaatgat niet meer betond. Alles wat van de Noordzee komt gaat via het Westgat naar binnen. Let wel op dat bij een pittige noordoosten of noordwesten wind je beter op zee kunt blijven dan door dit gat te lopen. Maar voor een flinke boerennacht is het een prima haven die dag en nacht bereikbaar is en het hele jaar is geopend. En voor die watersporter die vanuit het binnenland komt is het een uitstekende vertrekplaats.

Gegevens:
Passanthaven Lauwersoog
Haven 2
NL-9976 VN Lauwersoog
Telefoon: +31 (0)519-349023
Fax: +31 (0) 519 349748
E-mail: info@havenlauwersoog.nl
www.havenlauwersoog.nl

Andere bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes 
 

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via