Andijk - De Kreupel

Natuurhaven De Kreupel – Jachthaven De KreupelDe Kreupel is een 70 hectare groot natuurgebied in het IJsselmeer, vlakbij de watersport plaatsen Andijk en Medemblik. Het terrein is genoemde naar de ondiepte die jarenlang het paradijs van vogels was. Voor de watersport was het absoluut verboden terrein. Sinds 2009 is De Kreupel ook toegankelijk voor watersport. Natuurhaven De Kreupel is de correcte naam. Reden voor de WateraportAlmanak om daar eens te gaan kijken.

We hadden gehoord dat de ingang van de haven zich aan de onderzijde was gesitueerd, op geen enkele kaart hebben we de nieuwe situatie kunnen ontdekken, dus gaan we op zoek. Langs de ondiepte van het Hop, want daar is de diepte maximaal 1,80 tot 2 meter. Aan de onderkant aangekomen zien we alleen maar bordjes verboden toegang. De ingang zit dus aan de noord-oostkant, precies daar waar de Hop begint.

Als u de kardinale boei Hop Noord aan bakboord houdt gaat het goed. Let wel op de stenen aan de zijkant en houdt midvaarwater aan. Een passant die net vertrok was met volle vaart op een vervelende kei gestuit. De minst gemeten diepte die we hebben gesignaleerd was 2,4 meter.

We varen de haven binnen en op de steiger loopt een man met een opvallend oranje t-shirt die een lijn van ons aanneemt bij het aanleggen. Het blijkt de havenmeester te zijn, een vrijwilliger van wsv De Kreupel uit Andijk. Welkom op de Kreupel begint de vriendelijke man zijn verhaal en vervolgens legt hij ons uit wat hier gaande is en vooral wat niet mag.

U mag en kunt de steigers niet verlaten, u dient de rust te bewaren, mag hier niet zwemmen en honden zijn verboden.


Er is een uitkijkpost van waaruit u met een verrekijker de vogels enigszins kunt aanschouwen, verder zijn er alleen steigers, geen stroom, geen water, geen toilet, kortom er is dus niets, behalve rust en vogels op afstand.


Tarieven jachthaven De Kreupel 2016

Het is toegestaan om te overnachten in Natuurhaven de Kreupel ( 1-04 tot 15-10) tegen betaling van 1,00 Euro per meter en omdat het water in eigendom is van Enkhuizen laat men u ook nog eens toeristenbelasting betalen € 1,86 pp. We besluiten om een uurtje te blijven en als we willen vertrekken zit de boot helemaal onder de vliegen...

 

Conclusie:
Niets is alles en alles is niets, dat geldt zeker voor De Kreupel, komt u voor serene rust en het waait niet al te hard dan kunnen we ons voorstellen dat dit een goede bestemming is. Houdt u daarbij ook nog van vogels en heeft u een sterke verrekijker dan is het zelfs leuk. Met een fraai zicht op het IJsselmeer en een mooie zonsondergang zou het zelfs romantisch kunnen zijn. Voor de rest is er werkelijk niets. Niets is alles, alles is niets…

Link: | Andere bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes |
 

Advertentie

Trefwoorden

jachthavens 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via