Den Helder - Willemsoord

Voor de watersporter die eens wat anders wil
Sinds mensenheugenis is de Koninklijke Marine Jacht Club dé haven voor watersporters op doorreis. In 2009 is daar de Jachthaven Willemsoord bijgekomen. Deze jachthaven ligt op het terrein van de Oude Rijkswerf Willemsoord en als oud employee van onze Koninklijke Marine was de schipper van de gelegenheids-redactieboot Windflyer het welhaast aan zijn stand verplicht om deze haven te bezoeken.
 
Aanvaren
Vanaf de Waddenzee is de haven gemakkelijk te bereiken via de Zeedoksluis; na binnenvaren van de haven van Den Helder (aanbevolen wordt om u op kanaal 62 aan te melden bij de Verkeerscentrale Den Helder) laat u de KMJC en het naastgelegen verboden gebied rechts liggen en houdt stuurboord aan richting de sluis. De sluis is een aantal malen per dag geopend (in het vaarseizoen van 08:00-10:00, 13:00-15:00 en 18:00-22:00).
Indien u buiten deze tijden aankomt vaart u via de Rijkshaven en Het Nieuwe Diep door de Koopvaardersschutsluis, waarna u stuurboord uit de Koopvaardersbinnenhaven doorvaart richting de Maritieme Binnenhaven. Aldaar kunt u rechtdoor het Natte Dok invaren waar de jachthaven is gevestigd.
 
Warm welkom
Bij het binnenvaren van de jachthaven hebben wij gemengde gevoelens; enerzijds biedt de industrieel ogende omgeving en de vele beschikbare ligplaatsen (van de 100 waren er ongeveer 10 bezet) een wat troosteloze aanblik, anderzijds was daar het warme welkom van havenmeester Hans Greveling die ons zeer behulpzaam was bij het aanmeren aan de ruim bemeten zijsteiger. Daarnaast voorzag hij ons meteen van een sepkey (met daarop € 10 tegoed) en een goed gevulde tas met allerhande informatie over de haven en wat er in de omgeving en op het terrein van Willemsoord te doen is. (En dat is er genoeg; alleen als u dat echt wil kunt u zich vervelen!)
De (zij)steigers ogen fris en nieuw en zijn aanzienlijk breder en stabieler dan in vele andere havens, hetgeen het afstappen van de boot niet tot een halsbrekende toer maakt. De boxen zijn erg breed waardoor u niet vlak naast uw buurman ligt, indien de box toch te klein is kunt u langs de steiger aanmeren. Er is gratis water en walstroom (6A) voorhanden.
Het havenkantoor is nu nog gevestigd in een oude marineloods, de havenmeester is niet altijd op kantoor maar wel telefonisch te bereiken en dan in een mum van tijd ter plekke.
Het sanitair (dat helaas op enige afstand lopen van de steigers ligt) is van hoog niveau en spiksplinternieuw, ten tijde van ons bezoek kon je de verf nog ruiken. Toegang tot de centrale hal wordt verkregen middels een toegangscode waarna je met de sepkey de mannen of vrouwen afdeling of de wasserette bereikt. Dit kost iedere keer € 0,50 hetgeen wij voor een kleine (of grote boodschap) wel wat aan de dure kant vonden, zeker met twee jonge kinderen aan boord die om de haverklap …… enfin, u begrijpt het wel. Aan de andere kant kunt u voor die € 0,50 zo lang douchen als u maar wil. Op het haventerrein kunt u verder diesel tanken en de vuilwatertank of bilge legen.
 
Vervelen, wat is dat?
Zoals gezegd oogt de omgeving erg industrieel met veel grauwe loodsen en een tweetal grote, in ongebruik geraakte, hijskranen, maar een rondgang over het terrein doet het historisch besef over wat hier in het verleden heeft plaats gevonden opborrelen. Temeer omdat elk gebouw is voorzien van een bord met daarop een uitgebreide beschrijving van de vroegere functie en historisch fotomateriaal. De twee droogdokken zijn erg imposant om te zien en één daarvan wordt momenteel gebruikt om een historisch schip te restaureren.
In de diverse loodsen en gebouwen hebben zich allerlei bedrijven gevestigd; zo zijn er diverse restaurants en cafés, is er voor de kleintjes een Ballorig, is er een groot bioscoopcomplex, een casino, speelautomatencentrum, bowling en pooltafels, zelfs een heuse indoor schaatsbaan (’s zomers geopend!). Ook heeft op het terrein het voormalig lichtschip Texel haar laatste rustplaats gevonden, dit schip kunt u bezoeken. En last but (zeker) not least zijn op het terrein het Reddingmuseum Dorus Rijkers en het Marinemuseum gevestigd. Beide een bezoek absoluut meer dan waard, maar trek daar wel een dag of twee voor uit.
Vervelen is dus echt geen optie.
 
Overigens liggen het centrum van Den Helder en de dichtstbijzijnde supermarkt (AH) op loopafstand. Mocht u echter niet in de stemming zijn voor een wandelingetje dan kunt u uw boodschappen via internet bestellen waarna deze bij uw boot worden bezorgd.
 
Tarieven
Per meter € 1,65 water en stroom (6A) gratis, per bezoek aan het sanitair € 0,50
 
Gegevens
Jachthaven Willemsoord, Willemsoord 47, Den Helder, 0223-616100.
 
Link: | Andere bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes |
 
 

Redacteur: Nanno Winkel
Foto's: Nanno Winkel

Advertentie

Trefwoorden

jachthavens 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via