Zoutkamp - Gemeentehaven

Zoutkamp- gemeentehaven Zoutkamp

Via het Lauwersmeer naar Zoutkamp
Voordat ik weer terug ben in mijn thuishaven Delfzijl doe ik nog een keer Zoutkamp aan. Via het Dokkummerdiep vaar ik naar het Lauwersmeer. Bij de scheidingston DD2-S1 draai ik stuurboord uit de Slenk op. De S3 blijft aan stuurboord en langzaam vernauwd het vaarwater zich. Voor diepstekende schepen is het Lauwersmeer prima bevaarbaar maar ik blijf wel op de betonning letten. Een ervaring uit het verleden: eind oktober was ik onderweg naar Delfzijl. In het begin van de avond haalde ik nog net de laatste schutting bij Dokkumer Nieuwe Zijlen. De schemering ging al over in duisternis en het weer, met zware bewolking en regen, bevorderde het zicht niet. Zoutkamp lag nog een uurtje varen verder op. Plotseling realiseerde ik mij dat er op het Lauwersmeer geen verlichte betonning ligt. In een zware regenbui, waarin het zicht ernstig terug liep, miste ik een rode ton in een van de bochten van de Slenk. De randen van het Lauwersmeer zijn breed en vaak ondiep en een ouderwetse vastloper was het eindresultaat. Met een hoop motorgeweld is het wel weer goed gekomen maar in het donker op het Lauwersmeer varen kende vanaf toen zijn beperking bij mij. Het Lauwersmeer is een prachtig natuurgebied en langs de vaarroutes zijn een respectabel aantal aanlegplaatsen aangelegd. Hier had ik beter gebruik van kunnen maken. Maar vandaag is het mooi weer en nadat de Slenk overgaat in het Zoutkamperril komt Zoutkamp in zicht. Door de oude Zeesluis, zonder deuren (na de restauratie was daar geen geld meer voor), met brug (VHF kan. 84), vaar ik even later om de buitenhaven naar de binnenhaven van Zoutkamp en vindt een mooi plekje in de hoek.

De Binnenhaven van Zoutkamp aan het Reitdiep
Alles wijst er op dat dit een echte visserijhaven is geweest. De zware houten palen langs de kade, waarlangs de visserschepen lagen afgemeerd, wijzen hier op. In 1969 is de Lauwerszee afgesloten en is de Zoutkamper vloot verhuisd naar Lauwersoog, echter met behoud van hun “ZK” kentekens. Een deel van de kade wordt door de vloot nog gebruikt voor onderhoudswerkzaamheden. De haven en zijn omgeving zijn een aantal jaren slecht onderhouden maar de gemeente De Marne heeft daar een punt achter gezet. Herstel, nieuwbouw maar vooral restauratie hebben de haven een compleet nieuw aanzien gegeven. Stevige steigers met voldoende elektrapunten zijn het gevolg. Het havenkantoor ligt ruim 100 meter achter de haven en bestaat uit twee gebouwen die in de dijk zijn gebouwd. In een is de sanitaire voorziening ondergebracht en die mag er zijn. Modern, ruim maar vooral schoon en fris. Voor een gemeentehaven een uitstekende voorziening.


 

Gegevens en Informatie
Reitdiep binnenhaven/buitenhaven
Gemeente De Marne
R. Ritzemastraat 2
9965 TD Leens
Tel. 0595 575500
Havenmeester: J.A. Balk/J. Hofman
tel. 0595 575596
Havengeld: € 0,75 p/m
Douche: Gratis
Elektra: € 0,50
Toeristenbelasting: € 0,45 p.p.
Internet: in voorbereiding

Rond de haven
Voor de dagelijkse boodschappen zijn er voldoende winkels in het dorp op loopafstand te vinden. Restaurants zijn er in vele soorten van pizzeria tot Chinees, voor ieder wat wils. Op het haventerrein vindt u niet alleen het “leugenbankje” maar ook Restaurant ZK 86 waar naast een uitstekende maaltijd ook genoten kan worden van vele foto’s en visserijattributen uit lang vervlogen tijd. Ook vindt u aan de haven het visserijmuseum waar tevens de plaatselijke VVV is gevestigd. Een bezoek “moet” op uw programma staan. Gewapend met camera en verrekijker is Zoutkamp een mooi startpunt om de omgeving te ontdekken de VVV helpt u graag op weg.

Zoutkamp
In een akte uit 1418 wordt voor het eerst melding gemaakt van “Soltcampum” Naar alle waarschijnlijkheid duidt dit op de winning van zout uit veen. Zoutkamp lag strategisch aan de Hunze ( het huidige Reitdiep) en rond 1575, tijdens de tachtigjarige oorlog, bouwden de Spanjaarden een verschansing in Zoutkamp om Groningen te verdedigen tegen aanvallen vanuit zee. Rond 1800 vestigden de eerste vissers zich in Zoutkamp. De Zoutkampers visten op schol, schar, haring, sardien, ansjovis, en garnalen. In 1969 is de Lauwerszee afgesloten en verloor Zoutkamp zijn functie als zeehaven. In de jaren ’70 is er veel van het oude Zoutkamp verloren gegaan door de drang naar modernisering. De laatste jaren worden vele historische elementen van Zoutkamp weer hersteld.
De “Rijksbetonningsloods” ( het huidige Visserijmuseum), De Deurenloods (Restaurant ZK 86) met helling en draaiplateau voor onderhoud van sluisdeuren, de Zeesluis enz. zijn prachtige voorbeelden hiervan. De Zoutkampers zijn dan ook weer trots op hun vissersdorp en dat bewijst wel dat ieder jaar de complete vissersvloot met de Pinksteren weer afmeert in de oude thuishaven. Op Pinkstermaandag wordt traditiegetrouw de garnalenkoningin ingehaald. Dit feest trekt jaarlijks meer dan 40.000 bezoekers.

Conclusie
Het bezoek aan Zoutkamp heeft mij een andere blik op dit dorp gegeven. Het is jammer dat het hart van de bedrijvigheid, na het vertrek van de vissersvloot, uit het dorp is verdwenen. Dat Zoutkamp nog altijd nauw verbonden is met de visserij dankt het aan de handelaren Heidema en van der Ploeg die hun krachten na de tweede wereldoorlog hebben gebundeld. De fa. Heiploeg is thans de grootste garnalenverwerker van Europa. Maar een prima binnen- en buitenhaven voor de watersport geven dit dorp ook weer een prima impuls. Een bruisend uitgaansleven moet u niet verwachten maar wie heeft daar nog behoefte aan na een dag lang zwerven door het natuurgebieden van het Lauwersmeer.


Redactieschip:Tristan
Redacteur André Otten

 

Advertentie

Trefwoorden

jachthavens 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via