Schiermonnikoog jachthaven

Jachthaven Schiermonnikoog

De parel van de Waddeneilanden, zo wordt Schiermonnikoog door de liefhebbers bestempeld. De haven heeft plaats voor ca. 120 boten en heeft een prachtig uitzicht oer het Wad. Er is echter een beperking en dat is de diepgang. Bij de start van het seizoen 2017 is de diepgang gemiddeld – 1.30 meter NAP. Dit betekent dat bij laag water (eb) zo’n 60 cm water in de haven blijft staan. Schepen met een grotere diepgang vallen deels droog en liggen in zacht slib.

De toegangsgeul heeft in 2017 een vergelijkbare diepgang als in 2016, al is de haven ingang vrij smal. Daar hebben de baggeraars “de drempel” laten zitten, zodat er meer water in de haven blijft staan. Het advies van de havenmeesters is om de boeien lijn goed aan te houden.

Vaarroute Schiermonnikoog vanuit Lauwersoog

Dit is een tocht die niet voor iedereen is weggelegd. Het is niet raadzaam de reis te nemen met een schip met meer diepgang dan 1.40 meter.  U zult ook de getij gegevens nauwkeurig in acht moeten nemen. Vertrek uit de haven van Lauwersoog 1 uur voor hoogwater Lauwersoog. Vaartijd naar Schiermonnikoog is ongeveer  1 uur, U zult even tegen de stroom in moeten in varen en dus is de vaartijd afhankelijk van windsterkte en/of motorvermogen. De afstand Lauwersoog- Schiermonnikoog is ongeveer 5 mijl.

Nadat u de havenhoofden van Lauwersoog bent gepasseerd vaart u in NW richting naar de Z 18 of de Z 16. Bij de Z 14-BZ 15 moet u een keuze maken;

-Diepstekende schepen varen via het Zoutkamperlaag richting de Z 8-GL 1. Via de Glinder dient u de groene betonning aan stuurboord te houden en vaart u naar de scheidingston GL 4-GvS 5.
Hierna gaat u in oostelijke richting in de Groote Siege tot de Reegeul, de Reegeul boei 2 ligt in de positie N53.72,5 O00610,7 (info 2016) Hierna volgt u de betonning van deze ondiepe en zeer smalle geul tot de kop van de haven.

-Niet diepstekende schepen kunnen via de Geul van Brakzand. Het is zaak om het laatste stuk van de Brakzand route 2 uur voor tot 1 uur na hoogwater te passeren. U vaart langs de groene betonning, die u aan bakboord houdt, tot aan de scheidingston GZ 1-BZ 2. Hierna gaat u in oostelijke richting in de Groote Siege tot de Reegeul, de Reegeul boei 2 ligt in de positie N53.72,5 O00610,7 (info 2016) Hierna volgt u de betonning van deze ondiepe en zeer smalle geul tot de kop van de haven.

Jachthaven Schiermonnikoog

De jachthaven van Schiermonnikoog is een rustige waddenhaven met veel faciliteiten. De haven telt zo’n 120 ligplaatsen en geeft u een prachtig uitzicht over het wad. Wilt u de haven bezoeken, bekijk dan de vaarinformatie, en zorg ervoor dat u de contactgegevens van de havenmeester bij de hand hebt. De jachthaven is eigendom van de gemeente Schiermonnikoog, maar wordt beheerd door het bestuur van de Stichting waddenhaven “de Oude Veerdam”.

 

Openingstijden
De havenmeester is tijdens hoogwater aanwezig op de haven om u te ontvangen en uw ligplaats aan te wijzen. Het kantoor is geopend tijdens kantoortijden van 08.00 tot 10.00 en van 16.30 tot 17.30. Tijdens deze kantooruren kunt u zich aanmelden en afrekenen, en douche- en wasmachine munten kopen.

Sanitair

De jachthaven beschikt over een uitstekend uitgeruste sanitaire ruimte, deze ruimte bevindt zich onder het restaurant. Hier vindt u toiletten, douches, wasgelegenheid en afwasgelegenheid en kunt u uw chemische toilet legen en reinigen. Ook is er een wasmachine en een droger.

Electra en water

Aan de steigers zijn gratis wateraansluitingen en een beperkt aantal  stroomaansluitingen, vraag de havenmeester naar het maximale ampère ter plaatse.

Wifi

De hele haven, havengebouw en restaurant is sinds dit voorjaar voorzien van gratis en snel WiFi.

Restaurant Marina

Marlinde en Massimiliano verwelkomen u graag in hun restaurant/ terras “Marina”. Hier geniet u van het mooiste uitzicht van het eiland. 

De omgeving

De jachthaven ligt op loopafstand van het dorp. In het dorp vind u uitgaans- en eetgelegenheden, een supermarkt, VVV kantoor en fietsenverhuurders.

Nationaal Park

Schiermonnikoog is een eiland  waar u geen pretparken zult tegenkomen, maar wel een overweldigende natuur met zijn diverse landschappen als bos, duin en het lange, brede, deels groene strand van zo’n 18 km. De jachthaven van Schiermonnikoog ligt midden in dit Nationaal Park Schiermonnikoog. Het is beschermd natuurgebiedDit betekent dat u kunt genieten van een prachtig uitzicht, bijzondere vogels en heerlijke rust. Tegelijkertijd betekent dit dat we van u verwachten dat u bewust omgaat met de omgeving en het milieu.

Andere bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via