Norderney Jachthaven

Jachthaven Norderney

Norderney, Immer einen Törn wert. Dit is de kreet waar Norderney zich bekend mee maakt. Norderney is het derde Duitse Waddeneiland en ook tevens het grootste eiland. Een eiland waar je niet “omheen” kunt, al hoe wel je wanneer je van zee komt, er wel omheen moet om de jachthaven te bereiken. De haven heeft voldoende diepgang om ook met diepstekende schepen te bereiken. Wat hebben we nodig om van zee de haven te bereiken. De vaarkaart BSH 3015 en de Gezeitenkalender. Met deze twee hebben we voldoende aan boord. 

We zetten koers naar de verkenningston “Schluchter” 53°44,5000' N en 007°02,1330' E. Nu verleggen we de koers naar de “S1” 53°43,8500' N 007°03,7500' E Deze ligt +/- 2 mijl in ZO richting. Nu gaan er nogal wat verhalen rond over de Schluchter. En het klopt enkele jaren terug was deze doorgang behoorlijk ondiep maar nu hebben we langs de S2, S4 en de S6, die we aan bakboord houden, meer dan voldoende water staan. Bij de scheidingston D5/S8 neemt de diepte flink af maar er blijft voldoende over. Al hoewel bij LW er niet veel speelruimte meer over is. Nu draaien we het Dovetief in en houden de rode betonning aan bakboord. Ondertussen hebben we weer meer dan voldoende water onder de kiel.  We varen nu om de kop van het eiland en vinden de haven ingang achter de aanleg steigers van de veerpont. Voor hen die van uit het oosten komen geld hetzelfde, behalve dat men van uit de uiterton “Dovetief” naar de “D2” loopt. Hier volgt men het Dovetief en komt zo ook bij de haveningang. Omdat de betonning vaak aan aanpassingen onderhevig is het raadzaam om de exacte positie te controleren. Een goede side is http://www.wattsegler.de/toernplanung/fahrwasseraenderungen/3107-schluchter.html

Bij harde wind uit het NO tot NW en bij slecht zicht kan het moeilijk worden. Vooral wanneer er een uitgaande stroom staat. Soms is de overweging waard om door te varen en via het Dovetief naar binnen te lopen.

Na de veerhaven krijgen we de ingang van de haven direct aan bakboord. Via een grote krul komen we in de jachthaven van Norderney. In de zomer kan het er druk zijn en moet soms een ligplaats worden ingenomen langs de kade muren. Let wel op er moet dan wel op lange lijnen worden aangelegd i.v.m. het getij. De haven is van uitstekende kwaliteit, stoom en water zijn op de steiger probleemloos te verkrijgen. Aan het eind van de lange steiger lopen we de dijk op en vinden we het havenkantoor. Naast het havenkantoor bevindt zich de Aalkuhle een gezellig café met een prima terras waar we een “Anleger” of “Festmacher” kunnen drinken. Aansluitend aan het café bevindt zich het havenrestaurant Neysplace. In het havenkantoor lopen we de trap op om ons bij de havenmeester te melden. Duits is natuurlijk de voertaal maar met ons Nederlands kun je ook terecht.


Van uit de haven loop je in een kwartier naar de binnenstad van Norderney. De stad is een bezoek ten volle waard. Horeca, winkels en cultuur zijn er in overvloed. Een wandeling over de boulevard geeft een goede indruk wat de Duitse Rijkswaterstaat er aan moet doen om het eiland op z’n plaats te houden.

Conclusie
Norderney is een eiland met een eigen karakter. Het is beslist niet te vergelijken met onze wadeneilanden. Ok het leeft van het toerisme net als Terschelling en het is een eiland maar daar houdt het mee op. Het heeft een beetje een dubbelfunctie. Voor de Oostzeevaarders is het een prima stop-over, maar voor iemand die een aantal dagen vakantie wil vieren is het ook een uitstekende bestemming.

Er is een mogelijkheid om binnendoor naar Delfzijl te varen. Via het Memmert Wattfahrwasser en de Oostereems is er een vaarweg naar de Westereems. Er moeten wel 2 wantijen worden gepasseerd. Met een diepgang van meer dan 2 meter wordt het kritisch. Norderney heeft het dus en is dus immer einen Törn wert.

Link: | Andere bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes |


Redactieschip: Tristan

Redacteur: André Otten

Foto's: Watersportalmanak

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via