Sneek - Sneeker Jachthaven

Sneeker Jachthaven Sneek

Terug op een oud nest
Op mijn terugtocht naar Delfzijl doe ik weer een stuk van de staande mastroute. Na Staveren en Heeg neem ik mij voor weer eens de B.V. Sneeker Jachthaven aan te doen. Het is zeker 35 jaar geleden dat ik daar een aantal Een duidelijk bord vlak voor de stad Sneek dat de richting aangeeft naar de jachthaven jaren mijn houten namaak Draak tussen de palen had liggen. De Houkesloot, richting Sneek, is nog altijd even druk. De omgeving roept veel herinneringen op maar er is wel veel veranderd. De tunnel van de rondweg rond Sneek en de uitgebreide industrieterreinen zijn nieuw voor mij. Feilloos vind ik de afslag naar de jachthaven, een groot bord bevestigt de juiste weg. Boze tongen waarschuwden mij dat ik met 1,70 meter diepgang wel eens vast zou lopen in de haven. Nu ik kan ze melden dat er tot aan de kade nog 0,30 meter onder de kiel stond. Maar voor het zover is vaar ik langs de Jachtwerf Hospes.Jachtwerf Hospes naast de jachhaven in Sneek www.hospes.nl . Een werf waar vakmanschap en liefde voor boten hand in hand gingen toen mijn “Tarantella” daar onderdak vond in de winter, en zo te zien is daar niets in veranderd. Een vriendelijke havenmeester heet mij welkom en biedt mij aan weer op mijn oude plekje te gaan liggen. De 1,90 meter van toen paste precies tussen de palen maar snel zag hij dat het met 3,12 meter niets zou worden.

De B.V. Sneeker Jachthaven
Met 4000 passanten per jaar beslist niet een van de drukste havens. Veel van het wateroppervlak van deze haven wordt Grote boothuizen in de jachthaven in Sneekoverdekt met vele boothuizen. Voor passanten zijn er aan de buitenkant en achter een van de boothuizen voldoende plaatsen. In de haven zelf is beperkt plaats aan de kade. Overal zijn voldoende elektra- en watertappunten. Een van de kenmerken van deze haven is de beschutte ligging, dicht tegen de binnenstad van Sneek, met een goed onderhouden groenvoorziening. Rust is iets wat gratis wordt mee geleverd binnen het bescheiden havengeld. De sanitaire voorzieningen hebben in 35 jaar een metamorfose onder gaan. Een enkel toilet met een koude douche in een tochtig hok hebben plaats plaatsgemaakt voor een modern gebouw waarop bijna niets valt af te dingen. Met een zonnetje op de havenkom is het prima toeven in deze zeer goed onderhouden klassieke jachthaven.

Gegevens en Informatie
B.V. Sneeker Jachthaven
Burg. De Hooppark 2Het havenkantoor is gevestigd in de woonboot van de havenmeester
8605 CR Sneek
Tel. 06 -15409858
www.sneekerjachthaven.nl
Havenmeester: F Segveld
Havengeld: € 1,20 p/m
Elektra : € 1,00 per dag

Toeristenbelasting : €1, pp pd
Water: Gratis
Douche: € 1,00
Internet: Wifi mogelijkheid.
Brandstof: was er vroeger wel nu niet meer.
Helling: voor kleine bootjes.

Buiten het haventerrein
Vijf minuten lopen en u staat in de binnenstad van Sneek maar voor uw dagelijkse boodschappen is er een groot winkelcentrum, drie straten van de haven verwijderd. Nog dichterbij vindt u twee tennisbanen en een zwembad. Sneek is het mekka voor de watersport. Watersportwinkels, werven, jachtservice, motorenservice, tuigers en zeilmakers te veel om op te noemen. Maar het belangrijkste is wel de Sneekweek begin augustus. Deze zeilwedstrijden op het Sneekermeer kent in de wereld geen evenknie. Vele kleine Optimisten tot grote Regenbogen bevolken dagenlang het meer. De stad Sneek is die dagen gehuld in een wolk van feest. Voor de watertoerist is er ongeacht de drukte altijd wel een plekje te vinden al hoewel wie niet drie dubbel dik wil liggen moet rekening houden met volle jachthavens. De horeca beleeft toptijden tijdens de Sneekweek, restaurants, terrassen en cafés bruisen van gezelligheid. Laat wel het feestgedruis in de stad achter als u terug gaat naar de Sneeker Jachthaven. Rust in de jachthaven wordt zeer op prijs gesteld.

Conclusie
Het gebouw met de sanitaire voorzieningenDe Sneeker jachthaven heeft al die jaren als een knusse, gezellige en goed onderhouden haven in mijn geheugen gestaan. Nu ruim 35 jaar later wordt dat beeld weer bevestigd, met alle vernieuwingen en verbeteringen is het karakter, en dat is redelijk uniek, niet om zeep geholpen. Sterker nog ik denk dat over 35 jaar dit nog altijd een prima haven is en wie weet als het douche muntje nog altijd € 1,00 kost hangt er misschien ook een rolletje papier op het toilet.

Redactieschip: Tristan
Redacteur: André Otten
Foto's: Watersportalmanak

Advertentie

Trefwoorden

jachthavens 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via