Garnwerd - Jachthaven Nooren

Garnwerd aan Zee - Recreatiecentrum Ad Nooren Garnwerd

Naar het Reitdiep
Langzaam verdwijnt achter mij de skyline van Groningen van de horizon. Aangekomen bij de Dokwerdsluis (VHF kan 85) word ik een meter lager in het Reitdiep gezet. Even goed uitkijken bij het oversteken van het drukbevarenAanloop naar de Dokwerdsluis vanuit Groningen van Starkenborgkanaal en dan door de Plavoetbrug (VHF kan. 84). Vanaf nu ga ik over op VHF kan. 85 of 84 post Lauwersoog, vandaar worden alle bruggen en sluizen bediend in het Reitdiep. In de vele jaren dat ik deze tocht maak gaat dat vlekkeloos. Met 1,70 meter diepgang is het wel mid vaarwater varen in het Reitdiep. Nu komt alleen nog de Brug bij Wierumerschouw (VHF kan. 85) en Wetsingersluis (VHF kan. 84). Het laatste stukje naar Garnwerd is maar een paar minuten varen. Recreatiecentrum Ad Nooren ligt aan beide zijden van de brug van Garnwerd, dus glip ik met een paar meeliggers ook nog even door deze brug (VHF kan. 84), en vind een plekje naast een mooie klassieke Koopmans (type zeiljacht).

Recreatiecentrum Ad Nooren.
Deze bescheiden jachthaven, 65 tot 85 ligplaatsen, ligt aan de Westzijde van het Reitdiep. Op dit moment woprdt gewerkt aan een recreatiegebouw, met restaurant dat in 2014 gereed zal zijn. Ten Zuiden van de Aanlegplaatsen voor de brug Recreatiecentrum Ad Noorenbrug bevinden zich een aantal houten steigers en boxen met palen. Na de brug is er een kade voor Café Restaurant Hammingh. Hier liggen meestal de wat grotere schepen. Even verder is een kleine inham die veilig is afgebakend om te voorkomen dat zwemmers te ver het kanaal op zwemmen. De grote speelweide heeft hier een klein strandje aan het natuurzwembad. Weer even verder is weer een kade waar enkele schepen van de bruine vloot liggen afgemeerd. Buiten de jachthaven is er een ruime camping die aan het water is gelegen. Er zijn voldoende aansluitpunten voor elektra en waterkranen. De sanitaire voorzieningen zijn ondergebracht in een bescheiden gedateerd gebouwtje.

Gegevens en informatie (2014)
Garnwerd aan zee vh Recreatiecentrum Ad Nooren
Burg. Brouwersstraat 38
9893 PG Garnwerd
tel. 0594 628130
www.recreatiecentrumadnoorengarnwerd.nl
info@recreatiecentrumadnoorengarnwerd.nl
Havenmeester: Ad NoorenTerrassen en havenkantoor met de molen van Garnwerd
Havengeld: € 10,00 per boot
Douche: € 1,00

Rondom de Jachthaven
Deze jachthaven onderscheidt zich van vele ander havens en niet om het beperkte aantal ligplaatsen. Het landschap rond de haven is het grote verschil. Garnwerd ligt in het stroomgebied van oude zeearmen, waar het Reitdiep er een van is. Het Groninger Landschap is uniek in zijn soort en op een gehuurde fiets van Ad Nooren kunt u genieten van de rust en weidsheid van dit gebied. Uw zwerftocht eindigt natuurlijk op het wereldberoemde terras van Café Restaurant Hammingh met een prachtig uitzicht over de haven en het achterliggende landschap. Ook voor de kinderen is er meer dan voldoende vertier. Naast het natuurzwembad, waar van de kwaliteit regelmatig wordt getest, worden er kano’s verhuurd. U zult ook niet veel havens vinden waar je een pony kunt huren. Wandelaars zijn al lang bekend met Garnwerd omdat het Pieterpad, de langste Wandelroute ( 488 km) in Nederland van Pieterburen naar de Sint Pietersberg, dit dorp heeft opgenomen in haar route. En niet voor niets, de schoonheid van dit gebied is schier oneindig, en als u uw bootschoenen tijdelijk vervangt voor wandelschoeisel neem dan ook de verrekijker mee van boord. De fauna en flora verdienen het om goed bekeken te worden.

Café Restaurant Hammingh sinds 1876
Het café is gelegen aan het Reitdiep, van oudsher de vaarverbinding tussen de stad Groningen en Zoutkamp. Café Restaurant Hammingh met de brug en molen in GarnwerdEgbert Hammingh sr. liet het pand in 1876 bouwen. Ruim honderd jaar, tot 1982, werd het café door drie generaties van de familie Hammingh gerund. Sinds de bouw van café Hammingh in 1876 is er binnen weinig veranderd… Ga zitten in de gelagkamer op de oude Thonetstoelen en u waant zich honderd jaar terug in de tijd. De vloer en de balken zijn gemaakt van reeds lang gesloopte schepen en maken er een echt huiskamercafé van. 'Een sfeer die in het hele gebouw terug te vinden is. Want naast het cafégedeelte beschikt het pand over een klein restaurant, een authentieke opkamer en een schitterende bovenzaal. Voor mij is Hammingh een plaats waar ik vaak mijn tourtochten afsluit met een perfecte maaltijd in het restaurant. Meer informatie www.cafehammingh.nl

Havenmeester Ad Nooren Recreatiecentrum in GarnwerdConclusie
Wie de jachthaven van Garnwerd kent van een paar jaar geleden moet zijn beeld maar eens gaan bijstellen. Nadat Ad Nooren de verlopen boedel van de vorige eigenaar heeft overgenomen is er heel wat veranderd. En de schouders staan er nog steeds onder. Vol trots kreeg ik de nieuwbouwplannen en tekeningen te zien van het nieuwe havengebouw met nieuwe sanitaire voorzieningen. Recreatiecentrum Ad Nooren is de moeite waard om als tussenstop in de staande mastroute op te nemen. Ik ben dan ook benieuwd wat er de komende jaren verbeterd en vernieuwd zal worden. Een ding weet ik zeker; Café Hammingh en het Groninger Landschap verander niet “sinds 1876” en daarom kom ik er graag in Garnwerd.

Redactieschip: Tristan
Redacteur: André Otten
Foto's: Watersportalmanak

Andere bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes
 

Advertentie

Trefwoorden

jachthavens 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via