Franeker Vereniging FWV

Franeker Watersport Vereniging

Franeker heeft twee jachthavens of aanlegmogelijkheden. De stadshaven van de gemeente en de haven van de Franeker Watersport Vereniging oftewel de FWV. De haven van de FVW ligt aan het Van Harinxmakanaal. Vanaf Harlingen vrij kort na de Frisiabrug aan bakboordzijde.

Gemakkelijk te bereiken

Vanaf Leeuwarden gerekend passeert u na de Stationsbrug eerst het centrum van Franeker en vlak voor de Frisiabrug draait u naar stuurboord de haven van de FWV in. De haven heeft ruimte voor passanten, direct nadat u de haven ingevaren bent gaat u naar bakboord de kolk in. Aan het eind ligt een kommetje waar u kunt gaan aanleggen. Ook kunt u gebruik maken van de groen gemarkeerde boxen.

Het tarief is één euro per strekkende meter plus een euro voor iedere opvarende. Dit vriendelijke tarief is inclusief stroom, water en gebruik van douche en toilet zo meldt de haven. De functie van havenmeester wordt uitgevoerd door de leden van de vereniging, regelmatig is er dus een andere havenmeester. Overdag is er geen havenmeester aanwezig, men komt na 19 uur bij u langs om het havengeld te innen.

Niet mijn haven

Je hebt zo van die havens waarvan je denk: dit wordt niet mijn haven. De FWV is zo’n haven bij mij. Het geheel maakt een indruk van iets waar de tijd (te) lang heeft stilgestaan. Het is stil in de haven als ik daar kom, geen mens te bekennen. Er staat een noodcontainer, dat is het havenkantoortje en er zijn meerder toiletten en douches. Dat wil zeggen één damestoilet, een herentoilet en ook twee douches. Verder ligt alles er verlaten bij, het maakt een desolate indruk.

Vanaf de haven is het nog een kwartier lopen naar het centrum van Franeker. Er is ook een alternatief voor een ligplaats: de Stadshaven, direct aan het centrum, tegen hetzelfde tarief en dezelfde voorzieningen.

Link: | Stadshaven Franeker |

50 jaar geleden was ik in Franeker, als klein jongetje. Dat maakte grootse indruk, vandaag is mijn beeld iets anders, maar Franeker is best een leuke plaats. "Stad" moet ik zeggen want het is een van de Elf Steden van Friesland.

Planetarium Franeker

In het centrum vindt u veel oude gebouwen die in perfecte staat lijken te zijn. Kerken, musea, shoppen, het is allemaal op loopafstand. Een bijzonder iets is wel het beroemde Planetarium van Eise Eisinga.  

Eisse Eijsinga werd geboren in 1744 en had grote belangstelling voor astronomie. Zeven jaar van zijn vrije tijd spendeerde hij aan het bouwen van een planetarium in zijn woonkamer. Midden in Franeker is het planetarium nog steeds actueel en wordt bezocht door toeristen uit alle landen.

Bij een bezoek aan het Eisinga Planetarium hoort een uitleg in de Planetariumkamer. Deze uitleg duurt ongeveer 15 minuten. Het  overige deel van het museum is op eigen gelegenheid te bezichtigen. Behalve het indrukwekkende raderwerk van het planetarium (zie onderstaande foto) en de voormalige wolkammerij van Eisinga is er tevens een uitgebreide verzameling van historische astronomische instrumenten te zien. 

Link: | planetarium Franeker |

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verder staat Franeker natuurlijk bekend om het traditionele kaatsen, zijn er diverse musea, is er volop gelegenheid om een dagje te shoppen en ondertussen de fraaie historische gebouwen te bekijken.

 

Tarieven FWV Franeker (2016)

Liggeld: 1 euro per meter plus een euro per persoon

Stroom: beperkt maar inclusief 

Water: op de steigers, inclsuief

Douchen: inclusief

WiFi: niet aanwezig

Andere bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via