Hoorn - Binnenhaven

Hoorn - Gemeentehaven

Hoorn is een echte watersportstad met drie jachthavens. Helemaal linksboven aan het Markermeer is het een prima plaats om een tijdje te verblijven. Bij het binnenvaren van Hoorn moet u even opletten de juiste ingang te nemen. Vroeger had Hoorn twee ingangen, vandaag de dag mag en kunt u uitsluitend binnenvaren via de zuidzijde (bakboord vanaf het Markermeer gezien). We hebben ervoor gekozen om de gemeentehaven te bezoeken en laten dus de Grashaven, direct na binnenkomst aan bakboordzijde links liggen. U dient rechtdoor te varen langs de schepen van de bruine vloot, om de steigers heen vaart u zo de openstaande sluis door naar de gemeentekom.

De mooiste ligplaatsen vindt u aan de rechterkant van de haven. Daar zijn bomen en een plantsoenachtig grasveld waar u uitstekend kunt liggen en vrijwel de gehele dag van de zon kunt genieten. Aan de stadskant kunt u ook tegen de stenen muren liggen, alleen is daar de zon aan het eind van de dag verdwenen en heeft u iets meer hinder van het langskomende verkeer. Als het druk wordt in de kom dan is stapelen toegestaan, maar niet meer dan 4 schepen naast elkaar.

We leggen aan de oostzijde bij het groene gras aan, gemakkelijke steigers met houten beschoeiingen beschermen uw schip. Overal zijn stroomvoorzieningen gemonteerd, die u vrij kunt gebruiken. De Havenmeester komt met een bootje langs om het havengeld te innen. Water is aan de kant te verkrijgen, alleen zijn er geen slangen aanwezig. Internet is gratis, u krijgt daartoe een code om in te loggen van de havenmeester, er is een redelijk goed netwerk aanwezig.


De ingang naar de sanitaire voorzieningenIn het havenwinkeltje kunt u een beperkt assortiment levensmiddelen en verse broodjes halen, irect om de hoek van de winkel zijn sanitaire voorzieningen evenals bij het havenkantoor.


Hoorn, de stad van de Scheepsjongens van Bontekoe (1618) ademt nog altijd de rijkdom van de VOC. Alleen zijn de kruidnagelen, peper, en andere specerijen, die toen uit verre landen hier aan land werden gebracht, vervangen door onder andere watersport en toerisme. Het centrum met zijn monumentale gebouwen, waaronder de Waag en het West-Fries museum, zijn van een unieke schoonheid. En wie oog heeft voor detail raakt niet uitgekeken. Hier groeit het besef dat we ooit een rijk land zijn geworden. Aan winkels, terrasjes, cafeetjes en restaurants geen gebrek. Dit alles ligt allemaal op loopafstand, maar het begint al in de haven zelf. De hoofdtoren herbergt een uitstekend restaurant, grillbar en terras. Dit fraaie monument dateert uit ca. 1500. Via de wenteltrap (pas op uw hoofd) betreedt u het ronde restaurant met een subliem uitzicht over de haven en het water. Neem plaats aan de eikenhouten tafels met tinnen borden en geniet van al het lekkers er op u afkomt. Voor kinderen is er voldoende te beleven. Nabij de haven ligt het kleine Speelgoedmuseum.

Hoorn is tevens het vertrekpunt van de Museum Stoomtram die naar Medemblik pendelt. Een belevenis die kleine zeebonken niet snel vergeten. In een zijstraat vanaf de kom vindt u een zeer breed gespecialiseerde viswinkel met veel verse vis. Qua restaurants heeft Hoorn alles in huis. Restaurant Vis aan de Oude Doelenkade bij de gemeentekom is beslist een aanrader, betaalbaar en van hoge kwaliteit.
 
Gegevens en informatie
De havenmeester van HoornHavendienst Hoorn
Hoofd 2a
1621 AM Hoorn
Tel.: 06 54202828
VHF kan. 74
havendiensthoorn@planet.nl 

Havengeld: € 1,75 p/m
Elektra: inclusief
Douche: € 1,30
Wasserette: € 7,50
Internet: inclusief, goed netwerk
Toeristenbelasting: geen

Gemeentelijke Binnenhaven Hoorn
bezocht: 2007, 2010 en 2016

Conclusie
Watersporters die nog nooit in Hoorn zijn geweest weten niet wat ze missen. De stad biedt voor ieder wat wils. De kreet van Bontekoe was ooit ”Verlaat je schip niet voor dat het onder je bezwijkt” kent nu een uitzondering; ga van boord in Hoorn en geniet van deze mooie stad. De haven is gezellig en knus, het kan er druk zijn dus in het hoogseizoen niet te laat aankomen.

Meer bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes

Foto's: Watersportalmanak

Advertentie

Trefwoorden

jachthavens 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via