Lelystad - Bataviahaven

Bataviahaven Lelystad

Vandaag doen we de nieuwe Bataviahaven in Lelystad aan. Vele malen zijn we voorbij gevaren aan die grote betonnen muur die je ziet vanaf de sluizen van Lelystad naar het Markermeer. In eerste instantie was de haven bedoeld voor de chartervaart, maar tegenwoordig mogen watersporters daar ook als passant liggen. Er zijn geen vaste ligplaatsen, dat is de afspraak met omliggende havens. Maar passanten zijn erg welkom.Voor de “betonnen bak” varende kunt u aan stuurboordzijde om de muur heen varen en de haven aandoen. Voldoende diepgang tot 3 meter en bij de haveningang kunt u een van de twee havenmeesters aanroepen op kanaal 14. Dat doen we: “we hebben meer dan voldoende ruimte, u mag zelf een plaats uitzoeken, we zien u graag in het havenkantoor”.

Er zijn geen ligboxen maar overal lange steigers, keurig nieuw, gemakkelijk afstappen en overal voldoende stroomaansluitingen en waterkranen. Het is natuurlijk ook allemaal nog nieuw. Eerst maar eens naar de havenmeester om aan te melden. Het kantoor zit in de grote burcht aan de rand van de haven. Een vriendelijke man vertelt ons details van de haven.
Stroom en water kunt u betalen door een gratis jachthavenbetaalkaart die u bij de havenmeester kunt opladen en in vijftien havens aan het Markermeer kunt gebruiken. Per haven dient u wel credits aan te schaffen. Stroom of water kost een Euro evenals douchen, Internet is gratis. De toilet- en douchegelegenheid ziet er super uit, nagelnieuw en brandschoon. Na 11 uur ’s avonds is er uitsluitend toegang tot het gebouw middels de jachthavenbetaalkaart.

Aan de rand van de Bataviahaven staat een grote woontoren, het lijkt een beetje op Scheveningen zonder strand. Volgens de havenmeester moeten er nog 4 woontorens gebouwd worden, maar het economische tij zit een beetje tegen. In de burcht bevinden zich inmiddels een restaurantje met terras en een souvenirwinkel waar u ook verse broodjes kunt halen. Verder is er geen achterland zoals gebruikelijk in alle Lelystad havens.


Het enige “vertier” is misschien de winkelpromenades van Bataviastad. Als u dat leuk vindt dan is dat een optie. Bataviastad ligt op ca 300 meter van de jachthaven. Volgens de havenmeester is Bataviastad voor veel passanten een reden om hier aan te leggen.

250 wereldmerken dumpen hier overtollige voorraad tegen aantrekkelijke kortingen. We zijn niet in stemming om te shoppen dus zijn we in een half uur rond, dag Bataviastad!


Direct naast Bataviastad ligt de Bataviawerf.

Als u bereid bent om tegen betaling van 11 Euro per persoon iets over de geschiedenis van de schepen van de Gouden Eeuw te zien en te leren dan bent u daar op de goede plaats.

Een replica van de Batavia uit 1628 ligt daar voor de deur om van buiten en binnen te bekijken. Dagelijks geopend van 10 – 17 uur.

Restaurant Bataviahaven ligt aan de rand van de betonnen bak met een mooi uitzicht over het Markermeer. 7 dagen per week geopend voor lunch of diner van 12 – 23 uur.

De menukaart belooft veel goeds tegen iets hogere prijzen. We besluiten om er te gaan eten en dat is ons zeer goed bevallen. Mooi wit tafellinnen, een vriendelijke bediening, een prachtig uitzicht over de haven en Markermeer.

Een gezellige ambiance geeft je het gevoel dat je daar werkelijk te gast voelt. Het eten is uitstekend, geen uitgebreide menukaart maar wel met verse producten. Vis voert de boventoon in restaurant Bataviahaven. Na het diner zitten we nog even bij de eigenaren aan tafel en wordt het nog gezellig laat.

Conclusie Bataviahaven:
Werkelijk fraai, goed geregeld, fijne ligplaatsen, goed bereikbaar. Kortom niets staat een fraaie pluim voor de haven in de weg. Echter de havenmeester vertelde ons dat er geen broodjes verkrijgbaar zijn bij de haven. Op 20 minuten lopen zit een supermarkt wordt ons verteld.

Blijkbaar weet de havenmeester niet dat direct naast het havenkantoor een winkel is waar u versgebakken broodjes en enkele levensmiddelen kunt halen. Bovendien heeft men een een ruime keus aan tijdschriften, souvenirs, kunt u daar lunchen en loungen. Jammer dat het havenkantoor daar geen promotie voor verricht. Het zou de passanten een leukere indruk van de haven geven en de zo gewenste passantenstroom kunnen vergroten.

Gegevens Bataviahaven
Bataviahaven 2
8242 PR Lelystad
06-51177049
Marfioonkanaal: VHF 14
www.bataviahaven.nu
Liggeld passanten: 1,30 per meter
Douche: 1,-
Elektra 1 Kwh 1,-
Water 200 liter 1,-
Wasmachine 5,- incl zeep
Wasdroger 2,50
Internet gratis
 

Andere bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via