Franeker gemeentehaven

Franeker - stadshaven

We liggen voor het eerst in Franeker, we willen midden in het centrum liggen en kiezen voor de gemeentelijke aanlegplaatsen aan de Zuiderkade. We komen vanuit Harlingen Franeker binnenvaren. Na de Frisiabrug volgt een splitsing van vaarwegen en daar zien we de Zuiderkade aan bakboordzijde. Vanaf Leeuwarden gerekend is het direct na de Stationsbrug aan stuurboord.

Stadshaven Franeker

Aan de Zuiderkade in Franeker mag men zelf een ligplaats zoeken, dat kan aan beide zijden van het vaarwater. Volgens de ANWB Water Almanak is er voldoende diepgang (2 meter), maar naarmate we verder naar achteren varen wordt de waterdiepte snel minder. Op het nulpunt draaien we de boot met de snuit naar het open water en meren af aan de muur.

Stroom is op de wal aanwezig en iets verderop naar de oostzijde is een keurig toiletgebouw met douches, maar het gebouw is lastig te vinden. Het is gevestigd in een oude gerestaureerde woning. Langs de kade lopend naar het oosten loopt u met de bocht mee richting de binnenstad. Vlak voor een brug slaat u linksaf en de derde woning is omgebouwd tot douchegelegenheid voor passanten. Stroom is er aan de kade volop, tot 16 ampère zelfs, zonder muntjes, het tarief van 1 euro per meter is all-inclusive. Water is verkrijgbaar op enkele punten langs de kade, wel zelf een slang en koppelstukken meenemen, maar gelukkig hebben we de watertank vol.

Het is prima liggen aan de Zuiderkade, maar verwacht er niet te veel van. Auto's rijden veel langs en maken lawaai, schepen in het Van Harxmakanaal veroorzaken beweging aan de Zuiderkade en er zijn vrijwel geen voorzieningen. Daarentegen ligt u nagenoeg aan het centrum en tegen een aantrekkelijk tarief.

Link: | Gemeente Franeker – waterrecreatie |

Franeker Watersport Vereniging

Iets verder, richting Harlingen is nog een andere jachthaven: FVW oftewel de Franeker Watersport Vereniging. Dit is een haven met iets meer voorzieningen, maar iets verder vanaf het centrum. Als u bij het binnenvaren meteen het “dok” invaart mag u als passant zelf een vrije ligplaats uitzoeken (gemarkeerd met een groen bordje).Ter hoogte van kilometerpaal 8 vindt u de jachthaven die geheel op basis van vrijwilligers functioneert. De diepgang van FVW is 1,9 meter volgens de opgave.

Link: | Franeker Watersport Vereniging |

Maar zoals gemeld, we liggen aan de Zuiderkade. Het zonnetje schijnt, dus we kuieren even de stad in. 50 jaar geleden was ik in Franeker, als klein jongetje. Dat maakte grootse indruk, vandaag is mijn beeld iets anders, maar Franeker is best een leuke plaats. "Stad" moet ik zeggen want het is een van de Elf Steden van Friesland.

Planetarium Franeker

In het centrum vindt u veel oude gebouwen die in perfecte staat lijken te zijn. Kerken, musea, shoppen, het is allemaal op loopafstand. Een bijzonder iets is wel het beroemde Planetarium van Eise Eisinga.  

Eisse Eijsinga werd geboren in 1744 en had grote belangstelling voor astronomie. Zeven jaar van zijn vrije tijd spendeerde hij aan het bouwen van een planetarium in zijn woonkamer. Midden in Franeker is het planetarium nog steeds actueel en wordt bezocht door toeristen uit alle landen.

Bij een bezoek aan het Eisinga Planetarium hoort een uitleg in de Planetariumkamer. Deze uitleg duurt ongeveer 15 minuten. Het  overige deel van het museum is op eigen gelegenheid te bezichtigen. Behalve het indrukwekkende raderwerk van het planetarium (zie onderstaande foto) en de voormalige wolkammerij van Eisinga is er tevens een uitgebreide verzameling van historische astronomische instrumenten te zien. 

Link: | planetarium Franeker |

 

 

Verder staat Franeker natuurlijk bekend om het traditionele kaatsen, zijn er diverse musea, is er volop gelegenheid om een dagje te shoppen en ondertussen de fraaie historische gebouwen te bekijken.

Tarieven Stadshaven Franeker (2016)

Liggeld: 1,10 euro per meter

Stroom: inclusief (16A)

Water: inclusief, op enkele plaatsen langs de kade, verkrijgbaar, zelf slang en koppelstukken meenemen.

Douchen: 0,50 euro per 10 minuten

WiFi: niet aanwezig

U krijgt van de havenmeester bij het afrekenen een stadsgids waarin meer verteld wordt over Franeker. Overigens hoeft u zich niet te melden bij de havenmeester, hij komt zelf langs voor uw bijdrage.

Andere bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via