Lelystad — Houtribhaven

Lelystad – Houtribhaven

Zo langzamerhand wordt de Houtribhaven voor ons een bekende haven. Hoewel we gratis kunnen liggen in Flevo Marina kiezen we vaker voor de Houtribhaven. De eerlijkheid gebied ons te zeggen dat we voor dit verslag eigenlijk naar Deko Marina wilden. Sterker nog: We zijn er geweest, aangelegd en weer vertrokken. Via de telefoon hadden we om een plaatsje uit de wind gevraagd, want met windkracht 5 in de rug ligt het nu eenmaal niet lekker. De havenmeester had een “mooi plekje” voor ons: B 41, dat was wel wat groot maar mooi, zei hij. Terwijl we aanleggen in B41 worden we direct door een vriendelijke mevrouw geholpen want de wind staat mooi op de kont. Na met wat moeite te hebben belegd komen we tot de ontdekking dat we een beetje belazerd zijn door de havenmeester. In plaats van uit de wind is dit de plek met de meeste wind. Maar klagen is niet mogelijk, de man is al naar huis.

Zullen we dan maar naar de Houtrib?
Achteruit varen met de wind sterk op de kont en zijkant is geen pretje maar het alternatief ook niet. We varen uit met een zijlijn aan de steigerlijnen en dat gaat prima. De havenmeester van de Houtribhaven is niet aanwezig, maar via zijn 06 laat hij weten dat we in de kom kunnen liggen. Uiteindelijk liggen we uit de wind met een hapje en een drankje en kunnen lachen om het onbenul van de havenmeester van de Deko.

De Houtribhaven
De aanloop naar de Houtribhaven is vanuit het noorden komende net om de hoek van de dijk. De eerste haven is Flevo Marina, als u iets verder doorvaart ziet u de ingang van Deko Marina en de Houtribhaven. Bakboord is Deko, stuurboord is de Houtribhaven.

Pas op dat u de bocht naar stuurboord niet te krap maakt anders gaat het niet goed in verband met ondiepte. Direct aan stuurboord is een meldsteiger. Of de intercom het vandaag doet is een verrassing die we niet afwachten. Het lange gangpad doorvarend gaat u aan het einde bakboord. Vervolgens komt u bij de passantenkom, waar vrijwel altijd plaats is.

Verenigingshaven
De Houtribhaven is een verenigingshaven en niet een kleintje. Watersportvereniging Lelystad zwaait hier de scepter. Tot voor enkele jaren was er “niets”aan de hand. Vervolgens is het restaurant verdwenen en ook met de, inmiddels vertrokken, havenmeester “boterde “het niet echt. Maar de rust lijkt weer terug, het restaurant is weer geopend en men heeft weer een nieuwe havenmeester.

In de Houtribhaven is alles aanwezig wat andere havens ook in huis hebben, alleen: Er is geen winkeltje voor kleine boodschappen. Verder zijn er uitstekende sanitaire voorzieningen, een restaurant, een cafetaria, een scheepswinkel(tje), wasserette, afvalstation, een mastenkraan en een speelplaats voor de kids.

Niet meer dan een haven
In de omgeving van de havens van Lelystad valt niets te beleven, of u moet al speciaal komen voor Bataviastad met zijn koopjes en overjarige modellen kleding van exclusieve merken. Alle havens liggen ver van Lelystad verwijderd. Lelystad is een prima tussenstation voor mensen die naar de eilanden willen of naar het Markermeer en Amsterdam willen afzakken.


Restaurant De Houtrib
Biertje? Staat er op de uitdagende uitnodiging in het pand. Dit besluit ons om even in het nieuwe restaurant een biertje te gaan drinken. Het zal er wel druk zijn, het is immers vrijdagavond. Niets is minder waar. Enkele personeelsleden en twee gasten in het hele restaurant.
“De mensen van de haven komen hier eigenlijk niet vertelt de dame achter de bar. Ons restaurant moet het meer hebben van gasten van buiten de haven. Bovendien heeft de vereniging een eigen kantine waar een consumptie ongeveer de helft kost dan wat wij moeten berekenen.  Passanten ontvangen bij betaling van het havengeld een bon voor een gratis karafje wijn.”
Het restaurant maakt een verzorgde indruk, uitzicht rondom over het water, een menukaart met vrijwel alle standaard vis- en vleesgerechten die we overal tegenkomen. “We hebben natuurlijk ook een achterstand in te halen, de vorige pachter heeft niet echt een goede naam opgebouwd en een restaurant welke een langere tijd gesloten is draagt ook niet echt bij aan een drukke klandizie. We spelen wel in op partijen van buiten de haven en dat gaat leuk…” Meer info op www.restaurantdehoutrib.nl/

Tarief (2014)
Het tarief is 1,35 Euro per meter, stroom op de steigers (tegen betaling met eigen muntjes), douchen kost 0,50 Euro (muntjes), er is WiFi. Voor onze boot, twee volwassenen met twee kinderen die ook douchen en walstroom kost een overnachting ca 13 Euro. Morgen zullen we bij de havenmeester afrekenen en vragen of er ook toeristenbelasting geheven wordt.Voorzieningen
- gelegen aan het IJsselmeer, ten noordoosten van de Houtribsluizen
- ligplaatsen voor schepen van 5-17 meter, totaal ca. 600 vaste ligplaatsen
- water- en stroomvoorziening op de steigers
- sanitaire voorzieningen / wasserette
- trailerhelling en hefkraan tot 12 ton met staande mast
- inzamelingsplaats voor afgewerkte olie, verfresten, bilge- en vuilwater en chemisch toilet
- hogedrukspuit
- mastenberging
- passantenkom
- sociëteit
- restaurant, gedurende het zomerseizoen alle dagen, op vaste tijden open
- snackbar
- winkel met watersportartikelen, dinsdag gesloten
- documentatiecentrum met tijdschriften, boeken, reisverslagen e.d.
- speelplaats voor kinderen
- werkplaatsen voor jacht- en motorenservice
- gratis parkeergelegenheid
Meer info op www.wvlelystad.nl      


Meer bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes

Advertentie

Trefwoorden

jachthavens  IJsselmeer 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via