Volendam - Gemeentehaven

Jachthaven Volendam - Gemeentehaven

We varen naar Volendam, de fraaie havenplaats aan het Markermeer. We komen vanaf Muiden en moeten eerst een stukje omvaren, de uitloopdam van Marken maakt de tocht iets langer. Let even op de vuurtoren ‘het Paard van Marken’. Dat steekt een behoorlijk stuk uit de kust, maar de vuurtoren is van grote afstand al waarneembaar.

Om vervolgens Volendam binnen te varen draaien we het eerste stuk van de Gouwzee op en volgen de betonning naar de gemeentehaven. Buiten de betonning stikt het van de waterplanten die uw vaarplezier wel eens snel kunnen bederven door een vastgelopen schroef. Als u de groene lijn van betonning aan bakboord houdt vaart u zo naar de Gemeentehaven van Volendam.

Bij het binnenvaren van de haven wacht de havemeester u meestal op om u te helpen en een plaatsje te wijzen. De Gemeentehaven van Volendam heeft een root aantal ligplaatsen. Aan bakboordzijde kunt u langs de dijk met de Gouwzee liggen en aan de stadszijde tegen de kademuren.

Aan de steigers en kaden staan palen voor de stroom- en watervoorziening, toiletgebouwen vindt u aan de havenkade die u met een code toegang kunt openen. Onder het havenkantoor staat een betaalpaal waar u kunt afrekenen en ook de code voor het toilet, en de code voor de WiFi ontvangt.

Het is niet erg druk als we aanleggen aan een van de steigers, maar dat beeld verandert al snel. Op de kaden barst het van de toeristen uit de hele wereld. Japanners en Chinezen maken al selfies voor onze boot terwijl we de lijnen nog niet eens vast hebben gemaakt. Volendam is dus van de toeristen die met bussen tegelijk aangevoerd worden en zich vergapen aan de boten in de haven, de vele winkeltjes met souvenirs, de vele terrassen en zich laten fotograferen in de traditionele klederdrachten.

In Volendam moet je natuurlijk vis eten, dat kan bij de vele kraampjes langs de haven, maar ook heeft Volendam een behoorlijk aantal restaurants waar je uitstekend vis kunt eten. In het midden van de Haven kunt u naar beneden, de stad in, daar vindt u talloze winkels en een grote supermarkt. Het is ook leuk om een wandeling te maken door de straatjes achter de haven. Aan de zuidzijde van Volendam bevindt zich een groenstrook aan het water waar onder meer gezwommen kan worden.

In de haven liggen ook de boten van de veerdienst naar Marken, als u een plaatsje tussen de toeristen kunt bemachtigen is dat een leuke tocht om het voormalige eiland Marken te bezichtigen. Na 19 uur is het weer een stuk rustiger in de haven, dan komt de bevolking van Volendam langs de kade lopen en nog weer later is het in Volendam druk op de terrassen en in de cafés. Dan wil het wel eens tot zeer laat onrustig zijn.

Conclusie
Volendam is leuk om af en toe eens langs te varen. Daar waar vroeger vaak veel overlast was van nachtelijke cafébezoekers die wel eens met bierglazen gooiden en touwen losmaakten is al lang voorbij. Het is prima liggen in de gemeentehaven van Volendam. Het is ook leuk om al de dagjesmensen langste zien schuifelen en jezelf daar tussen te begeven. De voorzieningen zijn goed in de haven en er is plaats voldoende. Toch willen we na twee nachtjes wel weer vertrekken, maar dat is eigenlijk bij iedere haven zo.

Gemeentehaven - Volendam (2017)

Adres: Haven 43, 1131 EP  Volendam
Website: | Haven Volendam – Edam |
Telefoon: 0299 369620
Telefoon havenmeester 06 5133 7494
Liggeld: 1,65 euro per meter
Electra: inclusief
Water: inclusief
Toeristenbelasting: geen
Douches: inclusief
WiFi: inclusief (goed aan havenzijde)

Link: | Andere bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes |

 

Advertentie

Trefwoorden

staande_mastroutes  jachthavens 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via