Andijk - Jachthaven Andijk

Stichting Jachthaven Andijk

Richting Andijk van uit Broekerhaven

Havenkantoor en restaurant jachthaven AndijkHet Naviduct bij Enkhuizen is snel gepasseerd en met de wind op de kop gaat het op de motor, met een strak grootzeil erbij, richting Andijk. Na de vuurtoren De Ven (Fl 10s) kan er weer gezeild worden. Langs de dijk varende komt Andijk in zicht. Betonning is er niet maar het aanlopen van de haven is geen enkel probleem. Om het havenhoofd draai ik de haven in nadat ik via VHF kan. 31 de vraag stel aan de havenmeester of er een box vrij is voor Tristan die 3,12 meter breed is. D 4 is het vriendelijke antwoord. Er is ook een meldsteiger met intercom. Het invaren via het “straatje” vraagt wat stuurmanskunst daar er weinig ruimte is om te manoeuvreren. Met een handje van de havenmeester er bij, die al klaarstaat om een lijntje aan te nemen, gaat Tristan langzaam de box in. O wee, halverwege ligt ze klem tussen de palen. De verbouwereerde havenmeester biedt duizend excuses aan, “de palen moeten 3,50 meter uit elkaar staan” roep hij, maar deze zijn kennelijk aan de wandel gegaan. Bij box 3 gaat het goed en even later lig ik vast en aan de “prik” (220v).

Jachthaven Andijk Smal straatje tussen de steigers jachthaven Andijk
De haven is gelegen buiten de IJsselmeerdijk maar wordt zelf beschut door een dijk rondom de haven. Een tiental lange drijvende steigers met om en om een vingerpier bieden plaats aan +/- 600 schepen. Alle steigers zijn voorzien van elektra- en watertappunten die met een sep key systeem werken. Deze betaalsleutel is bij de havenmeester te verkrijgen tegen een borg van € 20,00. Met het betaaltegoed kunt u stroom, water en de wasserette voldoen. Voor vaste ligplaatshouders geeft de key ook toegang tot de sanitaire voorzieningen maar ook passanten met een key kunnen hier gebruik van maken. Voor passanten zonder key zijn er aparte douches en toiletten. Winterberging jachthaven AndijkAl deze voorzieningen zien er fantastisch uit, u waant zich in een 5-sterren hotel. Het grote havengebouw herbergt niet alleen deze voorzieningen maar ook het havenkantoor, een restaurant, watersportwinkel, scheepsmakelaardij, jachtverhuur en een werkplaats van een scheepstimmerman. Op het haventerrein vindt u alles wat nodig is voor de winterberging van uw schip. Drie knotsen van havenloodsen, een scheepskraan met afspuitplaat en een helling. Niets ontbreekt aan deze haven. De haven is dan ook sterk gericht op vaste ligplaatshouders. Voor de kinderen die met u meevaren is er een bescheiden speelplaats. Met het in de nabijheid gelegen zwembad,”Het Grootslag” is een deal gesloten dat gasten gebruik mogen maken van de dit bad tegen een gereduceerd tarief (€ 2,00).

Groot zonneterras bij het restaurant van jachthaven AndijkGegevens en informatie (2016)
Jachthaven Andijk
Nieuwe Haven 1
1619 JW Andijk
tel. 0228 593075
06 1201 1023

website: jachthavenandijk.nl

VHF kanaal 31
 

Tarieven Jachthaven Andijk (2016)

Havengeld: € 1,20 p/m
Toeristenbelasting: € 1,06
Elektra: € 0,40 per kwh
Water: € 0,05 per 10 liter
Passantendouche € 0,50
Wasserette: € 6,00
Brandstof: Diesel
Internet: gratis

Rond de haven
Al jaren gaat het gerucht rond dat er rond de haven niets te doen is. Laat ik een poging ondernemen om hier verandering in te brengen. Als eerste het restaurant 1619 Eten en Drinken www.1619etenendrinken.nl (Zoek niet Kinderspeelplaats Jachthaven Andijkin de geschiedenisboeken voor een verklaring voor deze naam maar in het postcodeboek). Tot voor kort stond het restaurant in Jachthaven bekend als een van de slechtste die u rond het IJsselmeer kon treffen maar de nieuwe ondernemer, die ook het bekende restaurant Meijer’s www.restaurant-meijers.nl in het kerkje van Andijk uitbaat, heeft het beheer overgenomen sinds januari 2007 en niet zonder gevolgen. Met een brigade uitermate vriendelijk personeel en professionele koks in de keuken wordt het tijd dat de oude verhalen uit de wereld worden geholpen. Een modern ingericht restaurant met lounge en een gezellig zonneterras zijn een bezoek van u dubbel en dwars waard. Een van de gasten maakt een treffende opmerking aan het eind van Luxe sanitaire voorzieningen jachthaven Andijkde maaltijd naar de bediende dame “hier was niets mis mee”. Wilt u het verderop zoeken, met uw jacht als onderpand krijgt u van de havenmeester gratis een fiets mee (er is nog nooit één fiets niet terug gekomen), dan is er in Andijk best wel wat te beleven. Aan eet- en drinkgelegenheden niets te kort. Aan de Dijkweg bevindt zich bruin café Het Ankertje, het luxe restaurant Meijer’s en verderop langs de Dijkweg is het Dijkhuis gevestigd. Uw dagelijkse boodschappen doet u bij de Spar in het vakantiedorp “Het Grootslag” (+/- 800 meter) en die is ook op zondag open. Het poldermuseum ligt over de dijk en het centrum van Andijk ligt op 3,5 km afstand. Op het havenkantoor is de sympathieke havenmeester Paul de Groot, er zijn er meer maar ik trof Paul, altijd bereid u meer informatie te geven. Hij kent de omgeving op zijn duimpje.

Conclusie
Jachthaven Andijk krijgt maar bezoek van een beperkt aantal passanten. Misschien komt dat door het negatieve vooroordeel wat in de loop van de jaren is gegroeid. Zeker als een slecht restaurant en weinig vertier in de omgeving dit versterken. Maar iedereen die deze mening nog altijd aanhangt adviseer ik weer eens een kijkje te gaan nemen. Deze haven kan concurreren met veel moderne Marina´s langs het IJsselmeer. Zeker op basis van het eurootje per meter. De haven geeft een zeer nette indruk, even als het personeel. Een havenpaal die aan de wandel gaat en een ietwat trage gratis internet verbinding ben ik al lang vergeten, wie gaat er nu in zo´n mooie haven achter een PC zitten. Andijk, “een goed bewaard geheim” staat op de havenfolder, ik hoop dat ik u een mooi geheim heb verklapt. 

Andere bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes

Redactieschip: Tristan
redacteur André Otten
Foto's: Watersportalmanak 

Advertentie

Trefwoorden

jachthavens 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via