Antwerpen - Willemdok

Antwerpen – Jachthaven Willemdok

Awel, we zijn in Antwerpen, in het Willemdok, de haven aan de stadzijde van Antwerpen. We komen vanaf de Schelde varen en willen door de Kattendijksluis (blauwe stip op kaart - VHF 69) varen, want daar heb je geen FD nummer* nodig. Helaas blijkt de sluis stuk te zijn en moeten we door de Royersluis (rode stip op kaart) en alsnog een FD nummer aanvragen. We roepen de sluis op via VHF 22 en onze gegevens worden opgenomen en de sluismeester vertelt dat hij ons wel oproept als er plaats is, het kan we een uur duren zegt de man.

Uiteindelijk mogen we naar binnen achter een groot vrachtschip aan. Twee mannen staan klaar om de lijnen aan te nemen en ik kan naar het sluiskantoor om een FD nummer aan te vragen. Na alle gegevens te hebben ingevuld krijgen we een FD nummer (gratis) mee en kunnen we verder.

Direct na de Royersluis bevinden zich aan stuurboordzijde de  Siberiabruggen (VHF 62), let even op het inkomende verkeer, het kan daar druk zijn. De Siberiabruggen draaien niet continu, het kan dus zijn dat u wat langer moet wachten. Als u de brug door bent komt u in het Kattendijkdok, is er aansluiting met de Londonbrug en komt u in het Willemdok.

Havenmeester wijst plek aan

De havenmeester komt naar ons toe gevaren om een plaatsje aan te wijzen. We leggen aan op een mooi plekje aan de westzijde van de haven, daar is vrijwel de gehele dag zon. Er is vrijwel altijd ruimte voldoende, de haven is zeer ruim opgezet. Grote boxen met vingerpieren en enkele langsteigers. Er is stroom (16Ah) op de steigers en overal zijn waterkranen, echter een slang met koppelstukken (model Gardena) moet u zelf meenemen.

Het havenkantoor bevind zich aan de lange zijde in het midden. We melden ons aan en de havenmeester geeft ons twee entreepasjes en stelt voor dat we afrekenen als we weggaan, wel betalen we 50 euro borg. Jachthaven Willemdok is geopend in 2000 en beschikt over relatief nieuwe voorzieningen. De toilet- en douche accommodaties zien er prima uit, afval kunt u beneden het havenkantoor brengen.

Op het terrein is camerabewaking en buitenstaanders zonder pas kunnen niet in de haven komen. De loopsteigers zijn te ver van de kant voor ongewenste bezoekers.

Aan de kade zijn enkele terrasjes waar je ook kunt eten, daarnaast is ook een loungeterras met soms harde, hinderlijke muziek tot ca. 22 uur.

WiFi, een ramp

Bij het havenkantoor krijgt u een code mee voor WiFi vanuit de jachthaven. Helaas is de ontvangst zeer slecht en valt het regelmatig uit. Buiten op de boot zittend is er ook ontvangst van WirelessAntwerpen-Internet, een gratis dienst met een redelijke ontvangst, ook in de stad zelf. De havenmeester antwoordt zuchtend op onze vraag dat "er onlangs fors in WiFi is geïnvesteerd maar dat het nog steeds niet naar behoren werkt".

Verder is het Willemdok een gewone haven, net als veel anderen, het verschil zit in Antwerpen zelf, als u langs de Schelde loopt bent u in 10-15  minuten op de Grote Markt van Antwerpen. Veel winkels, terrassen, cafés en bezienswaardige gebouwen. Het Rubensmuseum is een aanrader evenals de vogeltjesmarkt op zondagmorgen.

Supermarkt, slager en bakker

In de directe omgeving zijn twee supermarkten. Zelfs onze eigen Albert Heijn is daar aanwezig, evenals een perfecte viswinkel en een zeer bijzondere slagerij. Restaurantjes, meer dan voldoende aan het haventerrein en anders loopt u naar het centrum van Antwerpen.

De slager Millevaches aan het Willemdok is een zeer bijzondere. Men levert koeien- en varkensvlees van authentieke rassen die de tijd en ruimte krijgen om langzaam te groeien. In de vitrine aan de buitenkant van de slagerij hangt het vlees te rijpen. Binnen is een keur aan kwaliteitsvlees dat u mee kunt nemen om zelf aan boord te bereiden. Maar er zijn ook enkele restaurants die dit vlees serveren. Dat hebben we geprobeerd bij restaurant Mon, op twee honderd meter vanaf het havenkantoor. Het eten was daar perfect, gastvriendelijk, een fraai interieur en superieure smaken. Hogere prijsklasse en reserveren is aan te bevelen.

MAS Antwerpen

Aan de havenkade staat een zeer groot gebouw waarin het museum MAS is gevestigd. MAS staat voor Museum Aan de Stroom, gevestigd in 2011 met een totaal oppervlak van 14.500 m2. De hoogte van het gebouw is 62 meter en daardoor een markant punt aan de haven. Wisselende exposities, aangevuld met permanente exposities over Antwerpen, de stroom en de haven. Ook als u niet van musea houdt is een bezoek aan de MAS meer dan de moeite waard. U heeft een prachtig panorama over Antwerpen op de 10e verdieping, de wandelboulevard op het gebouw is toegankelijk tot 23.30 uur zonder dat u een entreekaart dient aan te schaffen.

 

Gegevens Willemdok Antwerpen

Godefreduiskaai 99 – tel 03231 50 66 – www.jachthavenantwerpen.be

Tarieven Willemdok Antwerpen (2016)

Liggeld: 1,65 euro per meter (langere ligtijd wordt voordeliger)

Electra: 3 euro per nacht

Waarborg toegangspas: 25 euro

WiFi: inclusief (zeer slechte ontvangst)

Andere bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes

*FD nummer

Een FD nummer (Financiële Dienstnummer) is een registratie van uw boot voor het gemeentelijk havenbedrijf van Antwerpen. Dit nummer wordt toegewezen aan het schip en niet aan de eigenaar, er zijn geen kosten verbonden aan het verstrekken van een FD nummer. Bij sluizen of meldingspunten dient u uw FD nummer door te geven via de marifoon zodat de dienst meteen  kan zien wat voor schip het betreft. Voor eventuele doorvaartrechten wordt een rekening naar uw huisadres gestuurd. Voor schepen die via de Royersluis naar het Willemdok varen is geen doorgangsgeld berekend. Dat zit in het haventarief al verrekend. Ook de doorvaart via het Albertkanaal  is gratis. Als u door de Kattendijksluis vaart heeft u geen FD nummer nodig, deze sluis is niet van de havendienst/

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via