Vaarroute via Schuitengat

Vaarroute Vlieland-Terschelling via Schuitengat

Met het door de natuur verdiepte vaarwater het Schuitengat is het een stuk korter varen tussen de eilanden Vlieland en Terschelling. Daar waar de route normaal ca. 2,5 uur varen is, bespaart u met de route door het Schuitengat royaal meer dan een uur. De route door het Schuitengat was de laatste jaren onbevaarbaar vanwege de ondiepte, maar sinds 2016 heeft de geul zich via natuurlijke weg hersteld en is er voldoende diepgang om bij hoogwater van eiland naar eiland te varen. Inmiddels is de vaarroute geheel betond.

Op onderstaande kaart kunt u zien dat de route veel korter is geworden. Normaal vaarde u langs de blauwe lijn via De Slenk naar Terschelling. De route via het Schuitengat is de rode lijn. Onderaan deze pagina vindt u een link om de vaarkaart te downloaden.

Vanaf Vlieland vaart u ca 1 uur voor hoogwater Vlieland de haven uit en volgt de betonning tot iets voorbij de rode ton VS6 en draai dan naar stuurboord richting de groene ton ZS13. Als u deze koers blijft varen komt u vanzelf bij de ingang van het Schuitengat, gemarkeerd door de rode ton SG2 aan de noordzijde en de SG3 aan de zuidzijde.

Vervolgens kronkelt de vaargeul zich een beetje, volg gewoon de betonning (rood aan bakboord) en u komt dan bij de gele ton S2-SG23 uit en vervolgt de weg naar Terschelling.

Let op, diepstekende schepen kunnen de route alleen volgen tijdens hoogwater. Bij vertrek vanuit Terschelling neemt u de route omgekeerd. Ook dan is de vertrektijd ca een uur voor hoogwater Terschelling. Het is niet aan te bevelen om de route bij zeer laag water te varen ook al staat er voldoende diepgang voor uw boot. Bij laagwater ontstaan er, door de vele zandbanken, al snel hoge golven.

Diepgang vaarroute Schuitengat

In het Schuitengat staat voldoende water, bij de ingang vanaf zee is de diepte het minst, 2,7 meter ten opzichte van NAP. Grof gesteld betekent dit dat er bij halftij (midden tussen hoog- en laagwater) ca 2,7 meter water staat, naarmate het tij meer naar hoogwater gaat staat er uiteraard meer water. Waterstanden kunnen veranderen, deze diepten zijn van augustus 2017.

Link: | gratis vaarkaart Schuitengat |

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via