Gouda - gemeentehaven

Gouda – Gemeentelijke haven in Gouda
Op onze watersport tocht van de staande mastroute vanaf Amsterdam passeren we Gouda. Zojuist hebben we meer dan een uur gewacht voor de spoorbrug en we zijn al een uurtje of twaalf onderweg. We besluiten Gouda in te varen. In Gouda is een jachthaven van de watersport vereniging Gouda, maar bij het invaren van Gouda besluiten we deze over te slaan omdat we graag in het centrum willen liggen.

Toegangswater tot Gouda
Komende van het Gouwekanaal vaart u naar het centrum van Gouda, laat u niet afschrikken door het industriegebied dat u passeert op de Nieuwe Gouwe. Vervolgens komt u na het passeren van de Steve Bikobrug bij de sluis van Gouda. Deze sluis, de Kock van Leeuwensluis (C), doet u direct denken dat u in het verleden terechtkomt. Een vriendelijke man deelt een folder van de stad uit en vertelt ons dat in de binnenstad meer dan 2 meter water staat. U kunt rechtdoor, maar leuker is om direct na de Rabatbrug (D) die u passeert bakboord aan te houden, de Pottersbrug (E) te nemen, daar is voldoende ruimte en als het meezit een vrije box met stroom en water. De diepgang is hier ca 1,90 (drempel bij de brug).

Vooral motorboten in Gouda
Gouda is een watersportstad voor mensen met een motorboot, maar met onze zeilboot passen we ook prima in het stadsbeeld. We leggen aan naast vriendelijke mensen met een zeilboot, we kunnen de stroom delen en we liggen fraai in de zon, klaar. Verder valt er van de haven van Gouda weinig bijzonders te melden, of het zou moeten zijn dat voor gezinnen met kinderen leukere aanlegplaatsen te bedenken zijn. U ligt in de stad, er zijn enkele toiletten en douches en dat is het. Niets verkeerds aan, maar zeker niet spectaculair.

Goudse kaas
Gouda staat natuurlijk bekend om zijn kaas. Wie kent het niet. Wat dat betreft is de gelijkenis met Alkmaar snel gemaakt. Ook hier een waaggebouw en een wekelijkse kaasmarkt (donderdag). Verder is Gouda een historische stad met leuke straatjes, fraaie gebouwen, en een centraal plein met leuke terrassen. Uiteraard heeft Gouda ook een grote winkelstraat met een doorsnee winkelaanbod van grote bedrijven, maar daarnaast ook vele specialiteitenwinkels.

Passantentarieven
Gouda kent geen gouden tarieven, voor een boot tussen de 6 en de 15 meter betaalt u per nacht 8,40 Euro. Water en stroom is lang niet overal aanwezig. Aan de Turfsingelzijde is geen stroom en geen water.

Gouda is het hart van een groot watersportgebied
De Langeraarse, Nieuwkoopse en Reeuwijkse plassen, rivieren als de Hollandse IJssel, de Rijn, de Lek, de Vlist en de Loet, het Braassemermeer, het zijn slecht enkele namen uit een watersportgebied dat voor iedere watersporter wel iets te bieden heeft. Op de kleine wateren zien we vooral veel motorboten van groot tot klein. Zie http://www.vvvhetgroenehart.nl en www.vvvgouda.nl


Meer bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes

Advertentie

Trefwoorden

jachthavens 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via