Weesp-jachthaven de Vecht

Weesp – jachthaven wsv De Vecht

Weesp is onze nieuwe bestemming, jachthaven wsv De Vecht om precies te zijn. Na een lange dag varen vanuit Heusden, komen we via het Amsterdam-Rijnkanaal bij de afslag naar Weesp. Direct een brug in een klein vaarwater ‘Brug de Uitkomst’, maar de brug wordt zeer snel bediend. We varen door naar het centrum en komen bij de Roskambrug, deze wordt ook direct bediend.

In Weesp zijn de vaarwegen niet breed en daar ligt het boordevol met passanten, maar wel gezellig. U kunt daar vrij afmeren (wel tegen betaling), maar in het hoogseizoen moet u wel op tijd zijn.

Iets verderop ligt de Zwaantjesbrug. Er staat een man met een hengel en een klompje om 3 euro te innen, het doorvaartgeld. De brug wordt ook direct geopend, daarna volgt de Sluisbrug Weesp, daarna draaien we direct naar stuurboord en volgt de Lange Vechtbrug Weesp. Kort daarna ligt de jachthaven van wsv De Vecht. Een mevrouw staat ons al op te wachten om het plaatsje aan te wijzen en een lijntje aan te nemen. Na het afmeren geeft ze ons een hand en zegt: ‘Welkom in Weesp, ik ben Gerda de havenmeester’. Leuk dat er zulke aardige mensen zijn.

We liggen aan de meldsteiger, vanwege onze lengte en breedte, binnen in de haven zijn nog veel meer plaatsen voor passanten (60 plaatsen). De haven oogt gezellig en dat is het ook. Bij het clubhuis worden we al even vrolijk ontvangen en daar kunnen we op het terras terecht voor een drankje en een heerlijke maaltijd. Bij het clubhuis zijn ook de toiletten, douches etc.

De steigers zien er prima uit, hoewel de planken soms wat ver uit elkaar liggen. Voor kleine honden zoals onze Minox wat lastig. Er is stroom op de steiger (tegen betaling en maximaal 4 Ampère-uur). Water is alleen verkrijgbaar op de eerste meldsteiger. Daar is ook een vuilwaterinstallatie beschikbaar. Het haventerrein is geheel omsloten met een hek, maar gaat ’s nachts niet op slot.

Tevreden liggen we aan de steiger, aan de buitenkant met een mooi uitzicht over de Vecht en naar de ondergaande zon. Echter, wat we minder leuk vinden is het lawaai van de immer voorbijrazende treinen en de vliegtuigen die overvliegen vanuit Schiphol. Blijbaar treffen een verkeerde dag want volgens havenmeester Gerda is dat alleen bij oostenwind. Inderdaad, de volgende dag is de wind gedraaid en is het geluid nagenoeg verddwenen..

Direct achter de haven is een speelveld voor kinderen, een klein wandelparkje en een hondenveld. Als u van Weesp naar Muiden wilt varen dient u rekening te houden met de Spoorbrug Weesp, deze wordt slechts enkele keren per dag bediend. Bij de havenmeester kunt u een tijdschema verkrijgen.

De stad Weesp

Weesp heeft een oude historie, al sinds 1150 is er sprake van de nederzetting Weesp. Vanaf 1355 heeft Weesp stadsrechten. In de veertiende eeuw was Weesp de stad van bier brouwen en jenever stoken. Mede gesterkt door het schone water van de Vecht. Er werd ca 400.000 liter bier gebrouwen, waarvan 10% door de bevolking zelf werd geconsumeerd. In de 18e eeuw is Weesp in verval en armoe vervallen. De komst van cacaofabriek Van Houten (1850) gaf de stad weer welvaart.

Vandaag de dag is Weesp een gewone gezellige stad met veel historische panden. Het stadhuis, waar tegenwoordig een museum in is gevestigd, is een fraai gebouw, opgetrokken uit zandsteen.

Aan de oostzijde van Weesp bij de Ossenmarkt vindt u het Fort van Weesp. Dat is vlak bij de haven, direct over de Lange Vechtbrug. In het centrum van de stad vindt u talloze winkels, waaronder enkele supermarkten op loopafstand van de haven. Vergeet niet om even een ijsje te halen bij ‘Nelis IJssalon’ aan de Slijkstraat. Restaurants met gerechten uit veel landen en eetcafés vindt u overal in en rondom het centrum en in het bijzonder aan de Nieuwstraat. Dichtbij de haven zit Eeterij de Schalke, direct over de eerste brug aan de overkant van het water. Het ziet er leuk uit en we zijn daar gaan eten. Helaas was het geen succes, ondanks de mooie locatie, het vlees van zowel het voorgerecht als het hoofdgerecht was droog en redelijk smakeloos.

Conclusie Jachthaven WSV De Vecht

Het is prima liggen in de haven, een mooie haven waar een gezellig sfeertje hangt met vriendelijke mensen, goede voorzieningen en een leuk clubhuis met terras. Maar er valt wel iets te verbeteren, de stroomvoorziening op de steigers is zeer laag, waardoor u meerdere keren per dag muntjes moet bijvullen. Ook is op de steigers geen water aanwezig. Het zou beter zijn als water en stroom inclusief het liggeld is, zoals dat inmiddels bij de meeste jachthavens zo is. Uiteraard brengt dat een kleine aanpassing in het tarief met zich mee. Verder niets dan logf voor wsv De Vecht met de mooie haven op een mooie locatie.

Gegevens WSV De Vecht (2017):

 • Ligging: aan de Vecht
 • Adres: Hoogstraat 72, 1380 GA  Weesp
 • Telefoon: 0294 4124 0113
 • Mobiel: 06 4624 0113
 • Tarief: 1,35 euro per meter incl. btw
 • Toeristenbelasting: nee
 • WiFi: gratis, goed signaal
 • Stroom: 0,50 ct (maximaal 4 Ampère)
 • Water: 0,5 euro per 100 liter
 • Douchen: 0,60 euro – 6 minuten,  per douchemunt
 • Vuilwaterafvoer: ja, 2,50 euro voor passanten
 • Wasmachine/droger: ja, 7,50 euro
 • website: www.wsvdevecht.nl

Link: | Andere bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes |

 

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via