Duitsland Vaarvoorschriften

Vaarregels en voorschriften Duitsland
Duitsland is voor de watersport een prachtig land, met een groot kanalenstelsel kunt u eigenlijk vrijwel overal komen. Voordat u vertrekt naar Duitsland dien u een aantal zaken te regelen. In tegenstelling tot Nederland waar nauwelijks gecontroleerd wordt op papieren is de controle in Duitsland een stuk strenger. Wat heeft u nodig:Vaarregels en voorschriften Duitsland

 • Paspoort of identiteitsbewijs
  Binnen de Europese Unie is een paspoort geen vereiste, wel is het verplicht u te kunnen identificeren. Dit kan met een paspoort of een geldige ID kaart.
   
 • Eigendomsbewijs van de boot – ICP
  ICP staat voor “Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen en is een officieus eigendomsbewijs van uw boot. Het ICP wordt in Duitsland erkent net zoals in veel andere Europese lidstaten. Een ICP is twee jaar geldig en wordt in drie talen uitgegeven: Nederlands, Engels en Frans. U kunt een ICP in Nederland aanvragen bij het Watersportverbond (sinds 2016). Hiervoor heeft u nodig een officiële aankoopnota of een verzekeringspolis of een BTW verklaring.

  Link | ICP eigendomsbewijs |
 • Vaarbewijs Duitsland - ICC

  In Duitsland is sinds 2013 geen vaarbewijs verplicht voor motorboten tot 15 PK en tot 15 meter lengte, de bestuurder dient wel 16 jaar of ouder te zijn. Dat geldt voor alle binnenwateren, uitgezonderd de Rijn.

  Voor het varen op de Rijn gelden andere voorschriften. Als u op de Rijn wilt varen heeft u een Rijnpatent nodig, afhankelijk van de omvang van uw boot. Plezierjachten met een lengte van minder dan 15 meter kunnen volstaan met het internationale vaarbewijs zoals dat ook in Nederland geldt. Dit komt overeen met het Nederlandse Vaarbewijs 1.

  Voor langere schepen is wel een Rijnpatent of Sportpatent noodzakelijk, zie hiervoor de pagina met informatie op onze website.

  Link: | Rijnpatent

  U kunt, indien u in het bezit bent van een Vaarbewijs een ICC aanvragen. ICC staat voor “International Certificate of Competence”, deze kunt u aanvragen bij de Vamex. Een ICC blijft geldig tot uw 70e jaar, daarna kunt u het ICC om de drie jaar laten verlengen.

  Indien u na 1 januari 2010 een vaarbewijs heeft gehaald dan is hierbij tegelijk een ICC aan toegevoegd op de kaart door de Vamex en hoeft u niets aan te vragen. U kunt ook uw huidige Vaarbewijs laten omzetten naar een kieuw model waar direct een ICC bij inbegrepen is. Er zijn drie soorten ICC’s

  - ICC Binnenwateren – op vertoon van een Vaarbewijs 1
  - ICC Binnenwateren en kustwateren – op vertoon van een Vaarbewijs 2 of Rijnpatent
  - ICC kustwateren – op vertoon van het certificaat Theoretische Kustwateren

  Link | Vamex ICC |
   

  Vaarkaarten en vaarboeken Duitsland

  Wie gaat varen in Duitsland doet er goed aan om betrouwbare kaarten mee te nemen. Diverse Duitse kaarten en boeken zijn direct uit voorraad leverbaar via onze watersport winkel, tenzij anders vermeld bij het artikel. Uitgeverij Hollandia geeft ook twee goede (Nederlandse) vaarwijzers uit die direct leverbaar zijn.


  Link: | Vaarkaarten Duitsland en routeboeken |

   
 • Vaarregels in Duitsland
  De voorrangsregels voor beroeps- en watersport verschillen in Duitsland niet wezenlijk met die van Nederland. Voor de rivieren Rijn, Moezel en Donau gelden de Rijnvoorschriften zoals die zijn opgenomen in het Rijnvaartpolitiereglement die afgedrukt staat in de Wateralmanak deel 1 van de ANWB.

  Link | Nederlandse voorrangsregels |
   
 • Marifoon en voorschriften Duitsland
  Indien u een Marifoon aan boord geïnstalleerd heeft dient u in het bezit te zijn van een marifoonbrevet en een machtiging zoals dat ook in Nederland geldt. Iedereen is verplicht op de marifoon uit te luisteren op kanaal 10. Bij nadering van sluizen dient u over te schakelen op het kanaal van de betreffende sluis. Dis is meestal 18 of 20.

  Link | Marifoonvoorschriften Nederland |
   
 • Diesel tanken
  Het netwerk van tankstations in Duitsland is minder groot dan in Nederland, maar in de meeste havens is wel een tankstation. De Duitse politie is zeer streng bij controle op rode diesel. Of u de brandstof in een ander land aantoonbaar heeft getankt maakt niet uit, indien men sporen vindt van rode diesel kunt u rekenen op een fikse boete.
   
 • Duitse watersportkaarten en reisboeken
  Wie gaat varen in Duitsland doet er goed aan om betrouwbare kaarten mee te nemen. Delius Klasing heeft een serie kaarten samengesteld voor de Duitse wateren. De kaarten zijn zeer uitgebreid en compleet met stroominformatie. Ook geeft deze uitgever van watersportboeken ook een serie leerzame (Duitstalige) boeken uit over varen in Duitsland. Duitse kaarten en boeken zijn leverbaar via onze watersport winkel, houdt u wel rekening met een levertijd van minstens 5 werkdagen. Uitgeverij Hollandia geeft ook twee goede (Nederlandse) vaarwijzers uit die direct leverbaar zijn.

  Link | Watersportwinkel Duitse boeken en kaarten |


 

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via