Antwerpen - Gent vaarroute

Vaarroute België: Antwerpen – Gent

We hebben een aantal dagen in Antwerpen gelegen en willen doorvaren naar het oosten met als uiteindelijk doel Zeebrugge. De eerste stop die we willen maken is in Gent. Het is vanaf Antwerpen ongeveer 5 uur varen naar Gent, afhankelijk van de jachthaven die u wilt en kunt bezoeken. Zelf steken we 4,4 meter boven water uit en kunnen de binnenstad vrijwel niet bereiken. We besluiten om naar Merelbeke te varen, vlak bij Gent. De totale afstand is 43 zeemijlen, de maximale afmetingen tot de jachthaven in Merelbeke is 6,08 doorvaarthoogte bij de ringvaart in Gent.

Het is van belang om vooraf het tijdstip van vertrek te bepalen, want ook in dit vaargebied staat een aardige stroom. We vertrekken als de stroom in de Schelde van noord naar zuid is gedraaid. Daarnaast wordt de Londonbrug slechts een keer per uur bediend en dient u ook vooraf even te informeren wanneer de Kattendijksluis draait (we moesten 1,5 uur in de sluis wachten).

Gebruikte kaarten: | vaarkaarten België

Vaarvignet – waterwegenvignet

Voor het varen op de Belgische binnenwateren zoals hieronder heeft u een Vaarvignet nodig, zie het maar als tolbetaling. Een vaarvignet kunt u vooraf aanschaffen of bij de eerste sluis die u passeert. U kunt een Vaarvignet kopen voor het hele jaar (80 euro voor schepen tussen 6 en 12 meter, 180 euro voor schepen langer dan 12 meter) of voor een kortere periode (40 of 80 euro). Zelf hadden we geen Vaarvignet vooraf gekocht en onderweg kwamen we geen plaats tegen waar we het vignet konden kopen maar en er is geen controle geweest.

Link: | vaarvignet België |

Vaarkaarten en boeken België

Wie gaat varen in België doet er goed aan om betrouwbare kaarten mee te nemen. Diverse vaarkaarten en boeken over België zijn direct uit voorraad leverbaar via onze watersport winkel, tenzij anders vermeld bij het artikel. Uitgeverij Hollandia geeft ook goede (Nederlandse) vaarwijzers uit die direct leverbaar zijn.


Link: | Vaarkaarten en routeboeken België |

Vaarroute via de Zeeschelde

Maar uiteindelijk kunnen we de Zeeschelde/Boven-Zeeschelde op varen, in zuidelijke richting. Het vaarwater is hier groot, maar ook wat druk bevaren, oppassen voor de beroepsvaart dus. U kunt de eerste tijd stuurboordswal aanhouden, zonder beperking in diepgang. Als eerste brug passert u de brug Temse, deze heeft standaard een doorvaarthoogte van minimaal 5,2 meter, eventueel kunt u de brug aanroepen via kanaal 20. U kunt het vaarwater volgen, een mooi kronkelend kanaal met fraaie landschappen. Vrijwel overal mag u maximaal 8 knopen varen, tenzij anders aangegeven.

Vlak voor Dendermonde passeert u de Vlassenbroekbrug, die een doorvaarthoogte heeft van 6,2 meter. Daarna volgt de Dendermondebrug, doorvaarthoogte 6,6 meter. Na de Dendermondebrug komt u bij een driesprong, houdt u daar de stuurboordswal aan en volg het vaarwater in oostelijke richting.

Na enkele kronkels in het water komt u bij de Schoonaardebrug, doorvaarthoogte 6 meter. Daarna volgt de Brug Wichelen-Uitbergen (6,25 meter), de voetbrug Wetteren (7 meter), de Wetterenbrug (6,3 meter) en uiteindelijk de Mellebrug (7,5 meter).

Ringvaart Gent

Na de Mellebrug draait u bakboord de Ringvaart om Gent op. U komt dan bij de Vaste Brug Melle-Gent, doorvaarthoogte 9,8 meter. Daarna volgt de Spoorbrug Gent-Brussel, doorvaarthoogte 8,3 meter en de brug Heirweg-Melle ( 10,6 meter). Daarna volgt nog een spoorbrug (15 meter), de Vaste brug afslag Autoroute (13,7 meter), de vaste brug Merelbeke ( 6,6 meter) en de vaste brug Gent-Merelbeke.

Sluizen Merelbeke

Dan komt u bij de Sluizen Merelbeke met veel vrachtverkeer. Een grote sluis van 180 meter lengte en 18 meter breedte, die u kunt aanroepen via kanaal 20. Via de marifoon wordt u gevraagd om uw ICP nummer*. De sluis wordt op normale dagen van 06 tot 22 uur bediend, in de weekenden tot 18 uur.

We hebben besloten om naar de jachthaven Merelbeke te gaan en draaien direct na de sluis naar stuurboord en varen onder de vaste brug door (doorvaarthoogte 6,2 meter) Direct komt u dan in de jachthaven van Merelbeke, een verenigingshaven. U mag zelf een ligplaatsje uitzoeken. Met een fiets is het ca 15 minuten fietsen naar de binnenstad van Gent.

Vaarroutes België:  Breskens-Antwerpen | Antwerpen-Gent | Gent-Brugge | Brugge - Zeebrugge |

Gebruikte kaarten: | Vaarkaartenset België  | Vaarwijzer België

Link: | ICP |

Link: | Jachthaven Merelbeke |

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via